Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Laibach so veljali za izzivalne, škandalozne in prepovedane

A. M. / STA, 25.02.2021 14:20:47

V Zasavskem muzeju Trbovlje je na ogled razstava Laibach 4 dekade, ki je nastala ob lanski 40. obletnici priljubljene trboveljske skupine.

Delite na:
Laibach so veljali za izzivalne, škandalozne in prepovedane
Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Aleš Cipot

Laibach se lahko v 40-letni karieri pohvalijo z več kot tisoč izvedenimi koncerti po vsem svetu, z več kot milijon prodanih plošč ter z mednarodno prepoznavnostjo. Hkrati so po zapisu na strani muzeja "prva slovenska skupina z evropsko in svetovno ravnjo profesionalizma v pop glasbeni industriji in prvi zahodni rock bend, ki je nastopil v Severni in Južni Koreji".

Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Veljali so za izzivalne, škandalozne, prepovedane, kot so zapisali v muzeju, izzivalni in škandalozni ostajajo tudi 40 let kasneje, a so ob tem tudi spoštovani in občudovani.

Razstava v Zasavskem muzeju Trbovlje obiskovalca popelje skozi 40-letno zgodovino zasedbe. "V predmetnem delu razstave izstopajo plošče in plakati skupine Laibach, določeni tudi v interaktivni verziji (v izvedbi DDTlab-RUK in STPŠ Trbovlje), ter umetniška dela, ki so zaradi svoje družbene kritičnosti pogosto povzročala ostre reakcije," piše na strani muzeja.

laibach
Nastopili so celo v Severni Koreji.
Arhiv skupine

Razstava v časovnem traku predstavlja 40 let delovanja Laibachov, sočasna domača in svetovna dogajanja pa v duhu časa osvetljuje nabor najpomembnejših dogodkov in ideologij.

Kontemplativni del razstave pa daje na vpogled zbirko več tisoč člankov o skupini Laibach iz najpomembnejših svetovnih časopisov in revij. Avtor postavitve je zgodovinar in višji kustos Zasavskega muzeja Trbovlje Gregor Jerman.

Arhivska razstava ob 40-letnici skupine Laibach 4 dekade je v Zasavskem muzeju Trbovlje nastala na pobudo Občine Trbovlje, ki je razstavo podprla, s finančno pomočjo ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje ter projektom Inspiracija, program Interreg Slovenija - Hrvaška.

V muzeju so ob tem zapisali, da gre največja zahvala ob vsem tem skupini Laibach, saj so razstavo oblikovali skupaj z njimi, ob tem pa digitalizirali preko 5500 člankov in tako vzpostavili največjo digitalno bazo Laibacha.

Razstava bi moral biti sicer na ogled že lani, v sklopu jubilejnih prireditev, ki so jih skupini pripravljali v Trbovljah in je poleg arhivske postavitve v muzeju vključevale tudi odpadli koncert skupine v Trbovljah ter razstavo z naslovom One Band. One Vision v tamkajšnjem Delavskem domu.

Laibach 1
V Zasavskem muzeju Trbovlje razstava Laibach 4 dekade.
Dorothea Tuch