Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Širjenje svobode ali sovraštva?

Kamilo Lorenci, 24.01.2021 10:41:49

Pod pretvezo svobode govora je Norma Brščič uspela stlačiti vse: rasizem, antisemitizem, teorije zarot, laži in znanstvene neumnosti, ki jim je za nameček dodala tudi konkretne žalitve.

Delite na:
Širjenje svobode ali sovraštva?
Norma Brščič YouTube

V četrtek 21. januarja 2021 na TV 3 voditeljica Norma Brščič v oddaji TV Faktor gostila Boštjana M. Turka in Tina Mamića. Oddajo so naslovili "Kdo se boji svobode govora", zato je bilo pričakovati, da bodo spregovorili o temi, ki je še kako zanimiva. Toda … oddaja se je sprevrgla v lastno farso. Še več! To ni bila oddaja o svobodi govora. To je bilo perfidno razširjanje sovraštva, laži in žalitev.

Voditeljica, ki jo mnogi poznajo kot članico nekdanje stranke Glas za družino in otroke in Domovinske lige, je v obliki vprašanj in pomislekov navrgla kopico rasističnih in antisemitističnih "dejstev" in "teorij", pa tudi vulgarnih označb nekaterih posameznkov in s svojimi izjavami spodbujala sovraštvo in diskriminacijo.

Teme, o katerih bi voditeljica rada, da se o njih govori, namreč niso tiste, ki bi o njih bilo prepovedano spregovoriti, so pa že zdavnaj ovržene tako z znanstvenega (večvrednost ras, ploščata zemlja), zgodovinskega (zanikanje holokavsta) predvsem pa z moralnega stališča (spodbujanje sovraštva in diskriminacije, žalitve) in je njihovo obujanje, širjenje ali spodbujanje bodisi brezpredmetno ali pa družbeno škodljivo, nevarno in zavržno do te mere, da jih družba sankcionira.

Gledalcem in gostoma je namreč obelodanila, da se ji ne zdi prav, da v družbi ni prave razprave o obstoju svetovne židovske zarote in o »judovskem vprašanju«. "Nikoli v javnih medijih ne slišimo razprave o vlogi Judov v politiki, pornografski industriji, filmski industriji, in ko nekdo naslovi obstoj judovskega problema, ga takoj obtožijo zanikanja holokavsta," je dejala.

V neki drugi izjavi je dejala, da imajo različne rase različen inteligenčni količnik, pri čemer so po njenem mnenju "črnci leni in neumni in si ne znajo urediti svojih držav", zaradi česar je "Afrika celina brezupa". Prav tako se Normi Brščič ne zdi prav, da na javnih televizijah ni dialoga o teoriji ploščate Zemlje. "Zakaj se nekomu, ki meni, da je Zemlja ploščata, tega ne pojasni? Zakaj ni dialoga o tem?" je gosta spraševala voditeljica.

norma 2.jpg
Norma Brščič,Boštjan M. Turk in Tino Mamić
Youtube

Pod pretvezo svobode govora je tako Norma Brščič uspela stlačiti vse: rasizem, antisemitizem, teorije zarot laži in znanstvene neumnosti, ki jim je za nameček dodala tudi konkretne žalitve ("zapakirane" kot vprašanja) konkretnih oseb. Da nam totalitarizmi kratijo svobodo izražanja in uvajajo cenzuro, pa sta se z njo strinjala tudi gosta.

Po svoje je Brščičeva interpretirala tudi 297. člen Kazenskega zakonika - ki govori o kaznivosti širjenja rasističnih idej o večvrednosti ene rase nad drugo, promociji genocida, holokavsta in hudodelstev zoper človeštvo – češ, da so v njem naštete "tabu teme", o katerih ne smemo govoriti, kar seveda ni res.

Teme, o katerih bi voditeljica rada, da se o njih govori, namreč niso tiste, ki bi o njih bilo prepovedano spregovoriti, so pa že zdavnaj ovržene tako z znanstvenega (večvrednost ras, ploščata zemlja), zgodovinskega (zanikanje holokavsta, judovsko vprašanje) predvsem pa z moralnega stališča (spodbujanje sovraštva in diskriminacije, žalitve) in je njihovo obujanje, širjenje ali spodbujanje bodisi brezpredmetno ali pa družbeno škodljivo, nevarno in zavržno do te mere, da jih družba sankcionira.

Oddaja je v javnosti sprožila močne odzive in nekateri posamezniki in organizacije so napovedali, da bodo proti voditeljici in producentom sprožili pravne postopke.

Društvo novinarjev Slovenije: "Vsak drug odziv bi bil neprimeren in nezadosten"

V Društvu novinarjev Slovenije tako pripravljajo kazensko ovadbo zoper voditeljico Normo Brščič in odgovornega urednika Tomaža Taškarja. "Menimo, da je zaradi zavržnosti izrečenega in objavljenega vsak drug odziv neprimeren in nezadosten," so nam sporočili iz društva. Za ta korak pa so se odločili, ker menijo, da gre za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in sovražni govor. "V Društvu novinarjev smo načelno na strani svobode izražanja, vendar pa gre v tem primeru za zlorabo te pravice," so dodali.

Judovski kulturni center Ljubljana: "Antisemitska provokacija in slaboumna škandaloznost"

Robert Waltl
Robert Waltl
Osebni album

"Privatna TV 3 si je pred dnevi privoščila še eno rasistično in antisemitsko provokacijo," pa je v svoji izjavi zapisal direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana, Robert Waltl.

"Ta v svoji preproščini in razkazovanju splošne nevednosti ne bi bila vredna pozornosti, če ne bi tako jasno razgrnila namenov vedno istih producentov sovražnega govora: zmotno in topoumno se namreč zanašajo, da je “ljudstvo” enako bedasto, primitivno, vulgarno, nevedno in prismojeno kot so scenariji, ki jih izvajajo ti najeti nastopači. Žal živimo v časih, ko v katerih je tudi produkcija sovražnega govora za nekatere postala vir preživljanja. Njihove zaposlovalce bi veljalo pobližje pogledati: popolno odsotnost vsake družbenoekonomske in politične vizije namreč prekrivajo s tovrstno slaboumno škandaloznostjo." je dodal.

Dejan Babosek: "Taka retorika je pripeljala do vojn"

Dejan Babosek
Dejan Babosek
OA

'Različne rase imajo različne IQ-je', 'Črnci so neumni in leni', 'Judovski problem'... To je retorika, ki sodi na plantaže Ameriškega juga pred letom 1860 ali pa čas nacistične Nemčije v 1930 in vsakemu vsaj malo izobraženemu razgledanemu človeku je jasno, da je taka retorika pripeljala do vojn in ogromnega števila mrtvih. Taka retorika pa nikakor ne sodi v 21 stoletje.

V vsakem normalnem mediju bi se voditeljica s tako hujskaško sovražno retoriko morala posloviti od vodenja oddaje in zato tudi kazensko odgovarjati.

Moji prijatelji, tako v Sloveniji, kakor po svetu so pripadniki vseh mogočih nacionalnosti, ras in veroizpovedi, zato se mi tako obnašanje zdi izjemno žaljivo in nesprejemljivo.

Od begunske krize 2015 zaznavamo porast sovražnega govora, pa se v tem pogledu nič ne spremeni, ampak postaja del normalnosti in to iz samega vrha države," pa je v svojem mnenju opozoril režiser in aktivist Dejan Babosek

Direktor Mestnega gledališča Ptuj, Peter Srpčič:

gledališče Ptuj, Peter Srpčič
Direktor MGP Peter Srpčič
Dženana Kmetec / Štajerski tednik

"Opravičevanje ozko-gledosti, neumnosti in rasizma s svobodo govora in demokracijo je nerazumevanje bistva demokracija. Svoboda ni absolutna, da gaziš po vsem poprek, ampak je omejena s svobodo drugega, razmišljanje o superiornosti svetlolasih in belo-kožcev (čeprav so bolj roza) pa temelj številnih genocidov skozi zgodovino, ne samo holokavsta. Razlagati take poglede na TV-ju pa je sploh nesprejemljivo. Ne gre za všeč ne všeč, gre za korak predaleč, stran od osnovnih človeških vrednot. Nevarno pa je sprejemanje in toleranca do takega početja, saj, kar se je nekoč zdelo Nemcem smešno je kasneje postalo tragično. Številni so gledali Trumpa kot nastopača, dokler ni skoraj zgorel njihov kapitol... Ko enkrat postaje taka razmišljanja in razpravljanja dopustna v javnem prostoru smo samo korak še do uresničevanja tega. Misel porodi besede, besede dejanja ..."