Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

V pričakovanju božičnih filmov

M. K., 05.12.2020 10:29:10

Udobno se namestimo, pripravimo si najljubše prigrizke in se sprostimo – na sporedu so božični filmi! Iz revije ★★★ VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
V pričakovanju božičnih filmov
Bitka za božič (2006) Promocijsko gradivo

Če se vam zdi, da je še prezgodaj, da bi si prepevali božične pesmi in v svoj korak vnesli tisti iskrivi poskok, ki z otroško igrivostjo, a vseeno umirjenim hrepenenjem naznanja prihod nečesa čarobnega, je bolje, da tega ne berete. Ta stran ni namenjena spreminjanju mnenj, kritičnemu podajanju argumentov ali zagovarjanju pravilnih stališč. Ta stran je namenjena pričakovanju, hvaležnosti in praznovanju. Da v tem kaotičnem času najdemo srečo v preprostih stvareh. Včasih je to, kar potrebujemo, ravno dobra mera predvidljivosti, in ni veliko stvari, ki bi bile bolj predvidljive od božičnih filmov. Če smo iskreni, bi lahko skoraj rekli, da so vsi božični filmi pravzaprav en film. A prav to je njihov čar in prav zato so nam tako privlačni. 

Najboljši božični filmi ta teden na TV

Iskanje božička, 5. 12., ob 12.20 na Diva

Zven božiča, 5. 12., ob 13.10 na Planet TV

Božična zgodba, 6. 12., ob 11.05 na TV1000

Božična dopisovalca, 6. 12., ob 21.30 na Diva

Operacija: Božič, 8. 12., ob 17.50 na Diva

Piši za božič, 9. 12., ob 16.00 na Diva

Veterankin božič, 9. 12., ob 10.30 na Diva

Z ljubeznijo, božič, 9. 12., ob 20.00 na Diva


Enkrat v letu pozabimo na kritike in ocene, odmislimo kakovost snemalne opreme, igre glavnih igralcev, specifikacije uporabljene kamere in kompozicije kadrov. Udobno se namestimo, pripravimo si najljubše prigrizke in se sprostimo – na sporedu so božični filmi!

Kaj pa je recept za najboljši božični film? Zagotovo je treba začeti pri scenografiji. Potrebujemo veliko lučk, snežakov, venčkov in okrašenih jelk. Že od začetka mora biti vsem jasno, da gre za božični film. Zvončkljanje v božičnih melodijah v ozadju bo seveda prav tako dobrodošlo. Nič ne bo narobe, če se bomo zgledovali po izjemnih dekoracijah, ki sta jih uprizorila Matthew Broderick in Danny DeVito v Bitki za božič (2006) – čeprav priznamo, da sta mogoče malo pretiravala.

Božič na kvadrat
Božič na kvadrat (2008)
Promocijsko gradivo

Naslednji korak? Nekaj nerodnih, pa vendarle prisrčnih družinskih prigod. Prazniki vendarle ne bi bili pravi, če se družina ne zbere (čeprav letos mogoče prek digitalnih načinov). In ko se širša družina zbere na kup, bo skoraj gotovo prišlo do prepiranja, zavijanja z očmi najstniških članov, razhodov med generacijami, ki se kažejo v nesoglasjih, napetosti med igranjem družabnih iger, pokrivanja ušes ob »petju« božičnih pesmi in podobnih nevšečnosti. Vsi smo se smejali ob nezgodi Reese Witherspoon z dojenčkom in zgroženi reakciji Vincea Vaughna v Božiču na kvadrat (2008). Vse pa se konča v objemu družinske ljubezni in varnosti, ki odpušča in pozabi.

Sam doma
Sam doma (1990)
Promocijsko gradivo

V popolnem božičnem filmu ne sme manjkati velika praznična pojedina, ki ob mizi združi prijatelje in družino. Ali vsaj neka verzija tega. Kevin si v legendarnem filmu Sam doma (1990) privošči pojedino v obliki testenin s sirovo omako, pico in sladoled. Zagotovo to niso jedi, na katere bi najprej pomislili, ko govorimo o praznični pojedini, je pa to gotovo sanjska večerja marsikaterega otroka. In božič je vendarle čas za uresničitev sanj.

Božiček
Božiček (1994)
Promocijsko gradivo

Oseba, ki nikakor ne sme manjkati v božičnem filmu, je seveda Božiček. Nič ne bolj razveseli malih in velikih kot čarobni lik, ki nam pod jelko pusti darila. Vsi vemo, da ostaja, naj bo v takšni ali drugačni obliki. Kdo je vaš najljubši filmski Božiček? Tim Allen v Božičku (1994), Kurt Russell v The Christmas Chronicles (2018), bolj klasičen Edmund Gwenn v Miracle on 34th Street (1947) ali mogoče Richard Attenborough v novejši priredbi istega filma iz leta 1994? Mogoče se vam je celo bolj prikupil Billy Bob Thornton v vlogi nepridiprava v Pokvarjenem božičku (2003)? Vsako mnenje je pravo, ko govorimo o najljubših Božičkih.

Čudovito življenje
Čudovito življenje (1946)
Promocijsko gradivo

Sneg je odgovor. Na katero vprašanje? Kaj naredi božič še bolj čaroben, seveda. Ko zapade sneg, še posebej, če se to zgodi ob pravem trenutku, ne potrebujemo veliko dodatnih rekvizitov, da ustvarimo magijo v zraku. Vse je mogoče, ko se snežinke topijo na rdečih licih, ki jih grejejo nasmehi. V Čudovitem življenju (1946) z Jamesom Stewartom in Donno Reed so z zasneženim mestom ustvarili popoln ideal romantike.

Počitnice
Počitnice (2006)
Promocijsko gradivo

Eden od ključev dobre božične zgodbe je ljubezen. Tista čarobna, ki se lahko zgodi samo v prazničnem času. Z vzponi in padci, veseljem in žalostjo, hrepenenjem in romantiko. Idealizirana zgodba dveh duš, ki se najdeta in ob katerih vsi sanjamo. Zgodba, ki ne more biti del realnosti, pa vendar nam je tako blizu. Tista, ki že tako pocukrani ljubezni nadene še veliko rdečo pentljo … z bleščicami! Tista iz Počitnic (2006).

Del božične čarobnosti je tudi vsesplošen duh nesebičnosti, ki nas prevzame. Čas dajanja – pa ne le daril, ampak tudi pozornosti, časa in ljubezni. Po drugi strani pa tudi čas, da se naučimo pomembnih življenjskih lekcij. Prav gotovo je to najbolj zabavno spoznal Grinch v filmu iz leta 2000.

Škrat
Škrat (2003)
Promocijsko gradivo

Kaj pa zaključek? Pravi božični čudež. Ob petju božičnih pesmi se tudi Božičkove sani spravijo nazaj na nebo (kot v filmu Škrat iz leta 2003). 

In tako se konča naša receptura za najboljši božični film. Tudi mamini praznični medenjaki so najboljši prav zato, ker sledijo dobro preverjenemu receptu.