Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Žvižgačeve izpovedi

Sonja Javornik, 17.02.2020 08:00:16

Pri založbi Učila je izšla zelo pomembna, napeta, zanimiva knjiga Trajna evidenca najbolj znanega žvižgača Edwarda Snowdena.

Delite na:
Žvižgačeve izpovedi
/ Promocijsko gradivo

Knjiga razkriva mešanico vohunskih tehnik, ko Snowden mukotrpno ugotavlja, kako potrditi svoja sumničenja, ne da bi se izdal pred svojimi šefi, zanimivo branje pa je tudi etična razprava, ko obelodani razmišljanje, ki ga je vodilo od enega koraka do naslednjega.

profimedia-0334254876.jpg
Snowden od leta 2013 živi v Rusiji, kjer so mu zagotovili politično zatočišče.
Profimedia

Knjiga je najboljši dokaz, da je Snowdena prav to, kar se zdi: zagnan možakar iz vojaške družine, ki globoko verjame v služenje drugim in vrednote, ki jih pooseblja ustava ZDA, ki je raziskoval različne poti, kako svojo prisego, da bo branil te vrednote, uskladiti s pokvarjenim in nezakonitim ravnanjem, ki ga je gledal okrog sebe, in ki je skoval osupljivo pogumen in ambiciozen načrt, kako narediti nekaj, česar ni uspelo še nikomur: razkrinkati hudodelstvo tako, da je vzbudil stalno zanimanje in spodbudil k ukrepanju.

edward_snowden.jpg
Edward Snowden je bil prvi, ki je razkril, kaj se dogaja v zgradbi.
Profimedia

Edward Snowden je eden najslavnejših ameriških žvižgačev, ki je tvegal vse, da bi razkrinkal sistem ameriških oblasti za množično nadzorovanje. V svoji knjigi prvič razkrije zgodbo o svojem življenju, vključno s tem, kako je pomagal vzpostaviti ta sistem in kaj ga je spodbudilo, da ga je skušal onemogočiti. Privlačna pripoved se bere kot književna srhljivka. Snowden pripravi bralca do tega, da resneje razmisli o stvareh, o katerih bi se moral že zdaj spraševati vsak Američan. Kaj pomeni, če se podatki o naših življenjih zbirajo in shranjujejo v arhiv, ki omogoča dostop do njih, in to ne le zdaj, ko lahko to počne vsaka vlada, ki je ravno na oblasti, temveč morda za zmeraj? Če so se ljudje nekoč bali, da jih bo zgodovina pozabila, je zdaj nevarnost ravno obratna: podatki o nas so na voljo ne le trgovcem, temveč tudi oblastem …

2013-07-04T172612Z_515797302_GM1E975038301_RTRMADP_3_USA-SECURITY-SNOWDEN.JPG

Edward Snowden se je rodil v Elizabeth Cityju v Severni Karolini in je odraščal v senci postojanke Fort Meade. Kot sistemski inženir po izobrazbi je služil kot uslužbenec ameriške obveščevalne službe Cia in pogodbeni delavec službe državne varnosti NSA. Za svoje služenje javnosti je prejel številne nagrade, med katerimi so nagrada sklada Right Livelihood (bolj znana kot alternativna Nobelova nagrada), nemška nagrada za žvižgače, Ridenhourjeva nagrada za resnicoljubnost in nagrada Carla von Ossietzkyja, ki jo podeljuje mednarodna liga za človekove pravice ILHR. Zdaj je predsednik upravnega odbora organizacije za svobodo tiska FPF.

Leta 2013 je 29-letni Edward Snowden šokiral svet, ko se je razšel z ameriško obveščevalno skupnostjo in razodel, da oblasti v Združenih državah skušajo na skrivaj zbirati prav vsak telefonski klic, SMS-sporočilo in elektronsko sporočilo. Rezultat bi bil sistem množičnega nadzora brez primere, s katerim bi bilo mogoče vohljati za zasebnim življenjem vseh ljudi na svetu. Šest let pozneje Snowden prvič razodene, kako je pomagal zgraditi ta sistem in kaj ga je prignalo do tega, da ga je razkrinkal. 

V Trajni evidenciso zaobjeti idilična predmestja washingtonskega območja iz njegovega otroštva, skrivna delovna mesta v Cii in NSA iz njegove odrasle dobe ter izjemno pričevanje bistrega mladeniča, ki je odraščal na spletu – moškega, ki je postal vohun, žvižgač in v izgnanstvu vest spleta.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 5, 30.1.2020

Ob knjigi:

Knjiga je prežeta z duhovitostjo, strastjo in neomajno iskrenostjo in je ključno poročilo o naši digitalni dobi. Usojeno ji je, da postane klasika. 

***null***