Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zvezde poletnih noči

Vito Tofaj, 15.07.2019 20:00:00

Poletna vročina je udarila z vso močjo. No, so vsaj noči zvezdnate … Čeprav, ja, zvezd na nebu se (kdor nima dobrega daljnogleda) lahko hitro naveličamo. Zato jih je toliko lepše opazovati na naših prizoriščih in morda, ob izjemnih dosežkih, kateri med njimi stisniti roko. Razlogov za stiskanje rok pa je bilo v minulih dneh veliko.

Delite na:
Zvezde poletnih noči
/ vito tofaj

Fotograf Matjaž Krivic se je preselil v naravo … ne sicer dobesedno, a po razstavi v zelenem okolju Jakopičevega sprehajališča v ljubljanskem Tivoliju in na dvorišču Slovenskega etnografskega muzeja je razstava na Ljubljanskem gradu (Grajski drevored) ena redkih, ki jih je Matjaž pripravil … no, pod zvezdami. Matjaž spada med svetovne fotografske zvezdnike. Tri zmage je dobil kot popotniški fotograf leta (zmagovalno fotografijo izberejo med več kot 20.000 fotografijami), pa drugo nagrado na eminentnem World press photo. Razstava v Grajskem drevoredu je posvečena »zlatu 21. stoletja« - litiju. Zgodba, prikazana na razstavi »Matjaž Krivic: Litij, gonilna sila 21. stoletja«, je tiha, a zaradi visoke cene pridobivanja v nebo vpijoča.

stolet 03.jpg
/
vito tofaj

Baletna plesalka Elli Purkunen je nežno in baletni plesalci Filip ViljušićHugo Mbeng in Yujin Muraishi so odločno in odlično zaplesali Serenado, zgodbo na glasbo Benjamina Ipavca in koreografijo, ki jo je pripravila Majna Sevnik Firšt. Serenada je bila del bleščečega mozaika koreografij, ki so jih ob 100. obletnici slovenskega baleta pripravili v SNG Opera in balet Ljubljana in z njimi obudili spomin na najboljše baletne ustvarjalce, ki so jih generacije ljubiteljev baleta občudovale od leta 1919 naprej. In lahko rečemo, da zgodovina baleta ni preteklost, saj skozi koreografije, znanje in zagnanost nove generacije še zelo živi.

zvezde 03.jpg
/
vito tofaj

Pevka Darja Švajger in pevec Braco Koren sta pravzaprav še dosti premlada, da bi ju uvrstili med »žive legende«, čeprav so nekateri njuni dosežki že legendarni. Tradicionalni koncert Poletna noč na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je nastala pričujoča fotografija, je bil posvečen legendi, izvajalki istoimenske pesmi, pevki Marjani Deržaj. Kdo ne pozna pesmi Vozi me vlak v daljave, Prišla je pomlad, V Ljubljano, Valeta, Na Zmajskem mostu? In, seveda, po mnenju mnogih ene najlepših pesmi Poletna noč, ki sta jo napisala Mojmir Sepe (glasba) in Elza Budau (besedilo)? Med izvajanjem Marjaninih zimzelenih pesmi so se nastopajočim, tiho in spoštljivo, pridružili vsi.

zvezde 04.jpg
/
vito tofaj

Ana Meta Dolinar (matematika), Alex Cisar (biatlon), Laura Unuk (šah), Mitja Suvajac (fizik), Aleksandra Podgoršek (ritmična gimnastika), Vita Lukan (športno plezanje), Luka Podlipnik (besedni umetnik), Eva Pepelnak (troskok), Leto Križanič Žorž (harfa), Katja Ferenc (flavta) in Sandra Rijavec (saksofon) so mladi upi 2019, no, na fotografiji dva mlada upa (imela sta obveznosti) manjkata: to sta Ana Gorjanc (kitaristka) in Jernej Slivnik (alpski parasmučar). Fotografija je nastala v prostoru Triglav lab na Dunajski cesti v Ljubljani, v katerem Zavarovalnica Triglav sicer predstavlja nove storitve, produkte in ideje, tokrat pa so ga zasedli mladi, ki obetajo na na različnih področjih in o katerih ne bomo govorili le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Ne nazadnje iz vrste mladih upov prihajata tudi plezalka Janja Garnbret in motokrosist Tim Gajser. Smo povedali dovolj?

mgl 02.jpg
/
vito tofaj

Igralca Matic Lukšič in Lena Hribar, režiser/igralec Gregor Gruden, igralci Tines Špik, Anuša Kodelja in Filip Samobor so bili zvezde predstave Izkoristi in zavrzi me, na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega. Z njo se je končala sezona, ki bo šla v anale gledališča kot prva, med katero so vse predstave režirali igralci: Brane Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Primož Ekart, Boris Ostan in kot zadnji v sezoni, Gregor Gruden. Avtorica predstave Iza Strehar raziskuje odnos mladih do življenja, do sveta, do prijateljev in ne nazadnje do samih sebe. Paleto občutkov so gledalci sprejeli navdušeno, čeprav mnoge težave mladih - brezposelnost, prekarizacija, spolna diskriminacija, stanovanjska problematika, seks, droge, ponočevanje, alkohol - niso navdušujoče.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019