Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zažgali spomenik Melaniji Trump

kl, 09.07.2020 08:18:36

Spomenik iz lipovega lesa, ki so ga mnogi poimenovali "Štrumfeta", je bil tako poškodovan, da ga je avtor dal odstraniti.

Delite na:
Zažgali spomenik Melaniji Trump
Zažgani spomenik Melaniji Trump twitter

Ameriškega kiparja, ki živi v Berlinu, Brada Downeya, je o zažigu njegove skulpture obvestila slovenska policija. Izkazalo se je, da je spomenik zaradi ognja bil tako poškodovan, da se je avtor zato odločil, da ga bo dal odstraniti.

Kdo je podtaknil ogenj še ni znano, avtor pa se sprašuje zakaj bi nekdo to sploh storil. Leseni kip prve dame ZDA je pred letom dni postavil blizu Sevnice, rojstnem mestu Melanije Knavs, z namenom, da bi v javnosti sprožil debato o ameriški politiki, predvsem odnosu do imigrantov, ki se je zaostril po prihodu predsednika Trumpa v Belo hišo.  Takrat je namreč poudaril da spomenik Melanije Trump simbolično predstavlja tudi imigrantko, ki je doživela "ameriške sanje" in postala prva dama najmočnejše države na svetu in je hkrati žena moža, ki želi omejiti prihod imigrantov v to državo.

Kipar Downey je na policijo že vložil kazensko ovadbo in je dejal, da bi se s storilci, če jih bodo našli, rad pogovoril, ter pogovor posnel na film, ki gi ga predvajal ob odprtju njegove razstave v Sloveniji letos septembra.

Urad prve dame v Beli hiši se na novico o zažigu spomenika, ki je upodabljal Melanijo v svetlomodri obleki, kakršno je nosila na inavguraciji Donalda Trumpa (zaradi česar so nekateri spomenik poimenovali "Štrumfeta"), še ni odzval.

V zadnjih tednih so sicer iz ZDA poročali o uničevanju spomenikov, kot odzivu na rasno neenakost, kar je ameriški predsednik ostro obsodil.

Januarja so v Moravčah zažgali tudi leseno skulpturo lokalnega umetnika, ki je spominjala na ameriškega predsednika Donalda Trumpa,