Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Večno slovo legende

STA/MK, 15.02.2020 14:01:00

V nedeljo, 26. januarja, je v helikopterski nesreči v Kaliforniji umrl nekdanji košarkarski zvezdnik Kobe Bryant.

Delite na:
Večno slovo legende
Kobe Bryant Profimedia

Helikopter je bil last 41-letnega Bryanta, v njem je bilo še osem ljudi. Tragična nesreča je bila usodna tako za pilota kot za vse potnike, med katerimi je bila tudi Bryantova 13-letna hčerka Gianna. Njegove žene Vanesse in preostalih otrok ni bilo na krovu.

Nesreča se je zgodila v času, ko je območje prekrivala gosta megla in so bile vremenske razmere tako slabe, da reševalci niso mogli vzleteti. Enainštiridesetletni nekdanji zvezdnik lige NBA in njegova hčerka sta bila na poti na košarkarsko tekmo.

bryant odom re.jpg
Priznal je, da se je s svojim slogom igranja poskušal čim bolj približati Michaelu Jordanu.
Reuters


Počivaj v miru, Mamba

Smrt Kobeja Bryanta, enega najboljših košarkarjev vseh časov, ni pretresla le sveta športa, ampak celotno svetovno javnost. Žalovanju so se pridružili pravzaprav vsi, med njimi tudi najboljši slovenski športniki.

Goran Dragić je objavil fotografijo, na kateri se objema z Bryantom, in zapisal: »Mir in moč družini Bryant ter ljubiteljem košarke po vsem svetu. Počivaj v miru, #MambaMentality.«

Luka Dončić je bil med prvimi športniki, ki se je odzval na novico o Bryantovi smrti. Pripel je fotografijo z Bryantovo hčerko, ki je prav tako umrla v helikopterski nesreči, in zapisal: »To je zelo žalostno. RIP.«

kobe bryant gigi.jpg
Kobe Bryant s hčerko Gianno (Gigi)
Profimedia

ŽIVEL ZA ŠPORT IN DRUŽINO

Bryant je bil rojen 23. avgusta 1978 v Filadelfiji. Pri šestih letih se je skupaj z družino, tudi njegov oče je bil poklicni košarkar, preselil v Italijo, kjer je preživel osem let. Pri 13 letih se je vrnil v ZDA, po končani srednji šoli v zvezni državi Pensilvanija pa se je odločil za kariero v NBA.

Črna mamba, kot se je sam poimenoval, je ob prihodu v ligo leta 1996 še pred svojo polnoletnostjo takoj požela veliko navdušenja. Čeprav ni bil prvi, ki se je odločil preskočiti igranje v univerzitetni ligi, je to storil kot prvi po 20 letih in s tem začel nov trend. Na svoji prvi tekmi je pri 18 letih in 72 dneh postal najmlajši igralec v zgodovini lige. Kot zamenjava za Vlada Divca (srbski center) je bil poslan v ekipo Los Angeles Lakers.

Kot je takrat dejal njegov soigralec, legendarni center Shaquille O'Neal, je bilo jasno, da si Bryant želi soja žarometov. Veliki Shaq in mladi Bryant sta v naslednjih letih postala lokomotiva in strojevodja šampionske ekipe jezernikov. Pod trenersko taktirko Phila Jacksona je dvojec osvojil tri zaporedne naslove (2000, 2001, 2002), Bryantova velika tekmovalnost pa je čedalje bolj načenjala tako odnos z O'Nealom kot ekipni duh pri Lakersih. Po presenetljivem porazu v finalu proti Detroitu je med omenjenima igralcema dokončno počilo. Shaq je po koncu sezone zapustil Los Angeles in kariero nadaljeval v Miamiju.

Spor med njima je vrgel senco na Bryantov značaj. Ta je bil sicer pod drobnogledom vse od leta 2003, ko ga je delavka v hotelu v Koloradu, kjer je bival, obtožila spolnega napada. Sojenje je sicer padlo v vodo, ker domnevna žrtev ni želela pričati, z njo pa se je Bryant v civilnem postopku pogodil, ji izplačal odškodnino v neznani vsoti in se ji opravičil.

Bryant je bil izbran za najboljšega igralca lige NBA (2008). Kar 18-krat je nastopil na tekmi zvezd All-Star. Košarkarsko kariero je končal leta 2016, šele potem ko je podrl rekord za prvega košarkarja lige NBA s plačo nad 30 milijoni dolarjev (v sezoni 2012–2013).

Bryant je za sabo pustil ženo Vanesso in tri hčerke, 17-letno Natalio, triletno Bianko in še ne enoletno Capri.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 5, 30.1.2020