Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

To so zvezde!

Vito Tofaj, 20.09.2019 13:00:00

Zvezde so med nami. A nikoli jih ne vidimo tako pogosto in tolikokrat kot poleti - vse po zaslugi Ljubljana Festivala, enega najboljših v Evropi. In sploh ni nujno, da imate radi klasiko: ker srečujemo zvezde, ki jih poznajo tudi ljubitelji pop ali celo narodno-zabavne glasbe. Ker so pač izjemni in jih »mora« poznati vsak. No, pa nismo srečevali le glasbenih zvezd … najprej smo odšli v Rožno dolino v Ljubljani, v rezidenco avstrijske veleposlanice.

Delite na:
To so zvezde!
Reinhold Pratschner, veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji mag. Sigrid Berka, predsednik Društva slovensko avstrijskega prijateljstva Vito Tofaj

Slikar Reinhold Pratschner (življenjski sopotnik Sigrid Berka), veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji mag. Sigrid Berka, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Ljubljana Lovro Sodja in žena Jana Sodja. Na veleposlaništvu Republike Avstrije v Ljubljani smo bili na lepem in svečanem dogodku. Lovro Sodja, profesor in pedagoški vodja slovenske glasbene šole v Celovcu, je prejel visoko avstrijsko priznanje: zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo. A čeprav se redko zgodi, da Slovenec dobi avstrijsko priznanje, se je tokrat zgodil pravi mali čudež, saj je to že drugo Lovrovo - leta 2005 je bil že odlikovan z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost.

zvezde 02.jpg
Ekipa ljubljanskega Kinodvora
Vito Tofaj

Ekipa ljubljanskega Kinodvora, vodja projektov Tjaša Smrekar, direktorica Metka Dariš in Aliki Kalagasidu iz službe za odnose z javnostjo, je na Kongresnem trgu v Ljubljani na otvoritvi Letnega Kinodvora uživala: ker so gledalcem (brezplačno!) ponudili filmske poslastice, združene pod naslovom Klasike filmske komedije. Filmi, čeprav so jih posneli pred več kot pol stoletja, so še kako aktualni - in zabavni. Gledalci so torej uživali ob filmih Ninočka (Greta Garbo), Eléna in možje (Ingrid Bergman), Nekateri so za vroče (Marylin Monroe) in Brianovo življenje, ki jo je ustvarila legendarna zasedba Monty Python.

zvezde 03.jpg
Dirigent Valerij Gergijev,
Vito Tofaj

Dirigent Valerij Gergijev, vodja Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, spada med legende. In poslušalci na koncertih so veseli, da spada med »žive legende«. Valerij, ki je sicer pogosto gost na Ljubljana Festivalu, je tudi tokrat pripravil poslastico: za piko na i pa je poskrbel pianist, ki ga več kot upravičeno imenujejo »čudežni otrok edinstvene ustvarjalne individualnosti in briljantnih klavirskih spretnosti«, Dimitrij Šiškin. Da je Gallusova dvorana v ljubljanskem Cankarjevem domu pokala po šivih, je verjetno odveč poudarjati.

zvezde 04.jpg
Igralec Lado Bizovičar, koreograf in režiser Miha Podrepšek
Vito Tofaj

Igralec Lado Bizovičar, koreograf in režiser Miha Podrepšek, kreativna vodja predstave Maja Stojanov, kostumografinja Metka Albreht - ujeli smo jih, ko je Metka ličila žonglerja Enisa - so v družbi varovancev zavoda URI Soča in otrok, ki so sodelovali na delavnici Festivala Ljubljana, pripravili izjemno predstavo, imenovano Življenje je cirkus. Glasbeno-plesna predstava v SNG Opera in balet Ljubljana je navdušila in - zaradi moči in srčnosti gibalno oviranih otrok - napolnila srca prisotnih z novimi močmi in vedenjem: ko se delu predaš s srcem, je VSE mogoče.

zvezde 05.jpg
Gledališče Teatro Regio iz Torina
Vito Tofaj

Gledališče Teatro Regio iz Torina, ki sodi med najboljše operne hiše na svetu, je v Ljubljano pripeljalo - kurtizano. Seveda ne prave, kurtizana Violeta Valery je glavna oseba v neuničljivi, večni Verdijevi operi La Traviata. A čeprav je gledalce zaradi odlično odigranih vlog in originalne scenografije - stena je bila ogledalo in predstavo so gledalci lahko gledali iz »ptičje perspektive« - je vse »razvnela« predvsem sopranistka Maria Mudrjak. »Takšnih, kot je Maria, pa ne delajo več,« je po predstavi pripomnil znanec. In dodal: »Še dobro, da so naredili vsaj Mario!«

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 37, 6. 9. 2019