vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

sladki koren Svet24.si

Basal se je s sladkarijami iz sladkega korena, ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

To je najbogatejša ženska na svetu

kl, 07.09.2020 18:00:00

"Težka je 67,5 milijard dolarjev. Z nekdanjim možem je začela posel v garaži.

Delite na:
To je najbogatejša ženska na svetu
MacKenzie Scott splet

Ime ji je MacKenzie Scott. Je novinarka, pisateljica in humanitarka. Veliko ljudem pa je znana po tem, da je bila prva žena multimilijarderja Jeffa Bezosa, s katerim sta skupaj ustanovila podjetje Amazon, danes eno najbogatejših podjetij na svetu.

Posel sta začela skoraj iz nič, v garaži. Z Jeffom se je poročila leta 1993 po vsega treh mesecih. Skupaj imata štiri otroke, ki so po ločitvi lani marca ostali pri njej.

Seveda večina njenega sedanjega bogastva izhaja iz ločitvenega sporazuma, ko ji je pripadlo kar 36 milijard dolarjev, ki pa jih je očitno znala oplemenititi. Vendar sta se Jeff in MacKenzie za razliko od mnogih super-bogatašev, ki se ob ločitvah leta dolgo vlačijo po sodiščih in se cufajo za vsak cent, za razdelitev njunega skupaj ustvarjenega premoženja dogovorila dokaj elegantno.

MacKenzie je bivšemu možu na koncu prepustila celoten delež v časopisu Washington Post in proizvajalcu vesoljske tehnologije Blue Origin (ki ga je prav tako postavila skupaj z njim), kot tudi 75 odstotni delež v Amazonu.

MacKenzie je tudi humanitarka. Samo letos je v dobrodelne namene donirala že več kot 1,7 milijarde dolarjev, večinoma organizacijam, ki se bojujejo za rasno, spolno in LGBT+ enakopravnost.

"Kot mnogi, sem prvo polovico leta 2020 opazovala z mešanico groze in bolečine," je zapisala ob tem. "Življenje nikoli ne bo izpustilo načinov kako najti nove poti, da pokaže na neenakost v naših sistemih; ali pa da nas zbudi k zavedanju, da civilizacija, ki je tako neuravnotežena ni le nepravična, pač pa tudi nestabilna. In z upanjem me navdaja misel na to, kaj bi lahko postali, če bi vsak v sebi pomislil na to, kaj lahko družbi ponudi."

Po ločitvi je MacKenzie, ki je takrat postala tretja najbogatejša ženska na svetu in 22. najbogatejši človek nasploh, podpisala tudi pristopno izjavo h kampanji "Giving Pledge" ("Zaobljuba dajanju"), ki spodbuja ekstremno bogate ljudi, da še za časa življenja ali v oporoki večino svojega premoženja namenijo za dobrodelne namene.

Da jo je prizadela moževa nezvestoba, kar je bil tudi razlog za ločitev po 27-ih letih zakona, je dala vedeti tudi s tem, da je spremenila svoje ime in se s tem odpovedala enemu najmočnejših priimkov na svetu.