koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Slovenijo bo na Evroviziji klasične glasbe zastopal hornist

Alesh Maatko, 01.08.2020 11:00:00

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Slovenijo bo na Evroviziji klasične glasbe zastopal hornist
Devetnajstletni Sebastijan Buda prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje tretji letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu red. prof. Boštjana Lipovška. Sašo Štih

"Evrovizijski mladi glasbeniki" je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka od leta 1982 in ga vsako drugo leto organizirajo članice EBU.

Leta 2018 je slovenske barve zastopal violinist Nikola Pajanović, letos pa je tričlansko strokovno žirijo v finalnem izboru najbolj prepričal devetnajstletni hornist Sebastijan Buda, ki nas bo tako zastopal na tekmovanju, ki bi se sicer že moralo zgoditi junija v Zagrebu, a je koronavirus prekrižal izvedbo.

Prav tako je bil pred tem zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedan finalni izbor s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, sicer predviden meseca marca 2020. Pred dnevi je v prostorih TV Slovenija vendarle potekal finalni izbor predstavnika Slovenije za Evrovizijske mlade glasbenike.

Na izboru, ki ga prireja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, je žirija (prireditelji so se naknadno odločili za interni izbor predstavnika, ki ga je izbrala strokovna žirija v sestavi Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak) med osmimi finalisti na podlagi posnetkov polfinalnih nastopov izbrala zmagovalca – hornista Sebastijana Budo.

Slovenija se na tekmovanju Evrovizijskih mladih glasbenikov lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi, med drugim z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014, drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018 in tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Ta je po razglasitvi rezultatov tako strnil svoje občutke: »Epidemija je bila za nas, glasbenike, vsekakor zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje, to vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev. Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil izbran za letošnjega predstavnika Slovenije, potrudil se bom maksimalno! Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo.«

Devetnajstletni Sebastijan Buda prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje tretji letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu red. prof. Boštjana Lipovška.

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★