Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Sejem turizma, kampinga in karavaninga ter gastronomije

PR, 16.01.2020 14:56:36

konec tega meseca bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani v znamenju turizma in gastonomije Od 29. januarja do 1. februarja se bosta hkrati odvili dve sejemski prireditvi; 31. ALPE-ADRIA – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning ter 14. GASTexpo & Sladoled – mednarodni strokovni sejmi okusov.

Delite na:
Sejem turizma, kampinga in karavaninga ter gastronomije
. .

Na sejem po ideje za aktivni, zeleni oddih!
Celotna ponudba sejma za zeleni, aktivni turizem bo privlačno začinjena z različnimi temami v bogatem spremljevalnem programu. Slovenska turistična organizacija se predstavlja s projektom zgodovinskim mest, Turistična zveza Slovenije z društvi iz cele Slovenija in krepi prepoznavanje naravne, zgodovinske, kulturne, okoljske, gastronomske in obrtne dediščine. Na sejmu sodelujejo še Planinska zveza Slovenije, Turizem Ljubljana, GIZ Pohodništvo predstavlja nov portal Outdoor Slovenia, krožno daljinsko pot Juliana Trail, daljinsko kolesarsko mrežo idr. Razne dogodke načrtujejo tudi udeleženci iz nekdanjih republik jugoslovanske federacije.

Vabljeni, da si v celoti SPREMLJEVALNI PROGRAM s kratkimi predstavitvami ogledate TUKAJ.

Še več opreme in storitev za kamping in karavaning
Temu razstavnemu programu bomo poleg Steklene dvorane namenili še sodobno opremljeno montažno dvorano. Skupaj bo na voljo 2500 kvadratnih metrov razstavnih površin. Obiskovalci si bodo lahko tudi tokrat ogledali avtodome in počitniške prikolice ter predelane kombije uveljavljenih znamk in opremo zanje. Na sejmu bodo sodelovali Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji (MPZA), Caravaning Club Slovenije (CCS) in osrednji specializirani medij na področju kampinga in karavaninga, revija Avto-Dom.

Avtodomi bodo tako kot na zadnjem sejmu lahko parkirali na zunanjih površinah. Tokratna novost pa je, da bosta na sejmu za obiskovalce organizirana  tudinakup in prodaja rabljenih avtodomov. Pri prodaji jim bodo z nasveti pomagali tudi izkušeni partnerji revije Avto-dom. Prostor za prodajo bo na zunanji ploščadi sejma, kjer bo možen tudi priklop na elektriko.
Pogoji za prodajo rabljenih avtodomov so objavljeni na spletnih straneh sejma.



V strokovnem programu 31. Sejma Alpe-Adria izpostavljamo:


SREDA, 29. 1. 

Dvorana Urška 1, 10.15–11.00
OKROGLA MIZA: GASTRONOMIJA – osrednja dvoletna promocijska in razvojna tematika slovenskega turizma v letih 2020 in 2021
Organizator: Slovenska turistična organizacija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dvorana Urška 1, 11.00–12.30
OKROGLA MIZA O RAZVOJU AVTODOMARSKEGA TURIZMA "SLOVENIJA – AVTODOMARJEM PRIJAZNA DEŽELA"
Na pobudo Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji smo se tudi pri nas pred petimi leti začeli prilagajati sodobnim trendom evropskega avtodomarskega turizma. Tako so se v Mrežo postajališč za avtodome, katere pobudnik je župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, začele vključevati tudi druge slovenske občine. Zdaj imamo v Sloveniji v 88 občinah 165 postajališč in počivališč ter parkirišč za avtodome. Na posvet so organizatorji povabili vse župane slovenskih občin, saj prav lokalne skupnosti lahko najbolj prispevajo k pospešenemu razvoju tega za Slovenijo zelo pomembnega in perspektivnega segmenta celovite turistične ponudbe.
Okroglo mizo bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, Drago Bulc.
Organizator: Mreža postajališč za avtodome Slovenije in Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Dvorana Urška, 14.00–15.00
SLOVENIJA, EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA
The SLOVENIA, inštitut in založba, ki že 6. leto uspešno promovira Slovenijo tako tujim kot domačim gostom na domačih tleh in ki že četrto leto pripravlja edini nacionalni, neodvisni in strokovni izbor The Slovenia Restaurant Awards, bo v sklopu okrogle mize predstavila potencial Slovenije kot gastronomske destinacije. Pogovarjali se bomo o tujih vodičih, ki so preplavili slovenski trg, ter se soočili z izzivi, prednostmi in se dotaknili naziva Slovenija, evropska gastronomska regija.
Z okroglo mizo bomo uradno odprli izbor The Slovenia Restaurant Awards 2020.

Sogovorniki:
●     Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
●     Mag. Niko Slavnič, predavatelj, direktor in pobudnik The Slovenia Restaurant Awards
●     Chef Tomaž Kavčič, Dvorec Zemono
Organizator: IQbator d.o.o

Dvorana Urška, 15.00–16.00
NOVINARSKA KONFERENCA: The Slovenia Restaurant Awards 2020
Po okrogli mizi bo sledila še novinarska konferenca na temo izbora The Slovenia Restaurant Awards, kjer bomo predstavili novosti letošnjega izbora ter razkrili uradni datum dogodka.
Predstavili bomo tudi knjigo The Slovenia Restaurants, ki združuje pregled najboljših 201 restavracij pri nas po izboru The Slovenia Restaurant Awards za leto 2019 - 2020. 
Organizator: IQbator d.o.o


ČETRTEK, 30. 1.

NOVOST 
Galerija, 9.00 – 18.00
Hospeo Master 2020 – izobraževalno-poslovni dogodek, ki osvetljuje perečo problematiko kadrov v gostinsko-turistični dejavnosti, se osredotoča na posodobitev zastarelih principov in načinov delovanja ter ponuja rešitve, ki so usmerjene na zaposlene v dejavnosti gostoljubja.
»Zelena blagovna znamka turizma se začne pri ljudeh, ki ustvarjajo doživetja. Ljudem mora biti opravljanje poklicev v gostinski in turistični dejavnosti zanimivo. Počutiti se morajo cenjene, občutiti morajo vrednost svojega dela, ki naj jim bo v ponos. Verjamemo, da na tem področju obstajajo boljše rešitve od dosedanjih in da je znanje vseh deležnikov ključ do spremembe tega odnosa.«
Maja Križmančič, MBA, Flexyteaam d.o.o., organizatorka Hospeo Master 2020

Konferenca je namenjena:
- Vodstvu podjetij
- Strokovnjakom za razvoj talentov ter za usposabljanje in razvoj kadrov
- Uslužbencem v operativi  v hotelirski, gostinski in turistični dejavnosti
- Izobraževalcem
- Mladim, perspektivnim kadrom iz omenjene dejavnosti
Več o dogodku in prijave: www.hospeo.com

Dvorana Urška 1, 11.00–12.00
         
DEDIŠČINA IN TURIZEM
Naravna in kulturna dediščina, od zelenih planin do srednjeveških mest, je najpomembnejši »izvozni artikel turističnega gospodarstva«. Obenem je to temelj naše kulture bivanja in naše identitete. Ali te vrednote prepoznavamo in o tem, kako za dediščino skrbimo, da bo tudi naša razvojna priložnost, bosta spregovorili Mateja Kavčič in prof.dr. Živa Deu.


Organizator: Druženje zgodovinskih mest, Slovenska turistična organizacija

Dvorana Urška 4, 11.00–12.00   
EXPO DUBAJ – Slovenija, trajnostna dežela
Glavna tema okrogle mize bo predstavitev Slovenije na razstavi, njeni potenciali in izzivi v prihodnosti. Od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021 bo Slovenija sodelovala na mednarodni razstavi "EXPO 2020", ki bo potekala v Dubaju, Združenih arabskih Emiratih. Glavne teme EXPA bodo mobilnost, trajnost in priložnosti. Slovenija pa bo sodelovala v okviru trajnostnega vidika, ki poudarja spoštljiv odnos do našega planeta in uravnotežen življenjski slog. 

Sogovorniki:
● Robert Drobnič, Generalni komisar Republike Slovenije za mednarodno razstavo EXPO 2020 Dubaj
● Mag. Niko Slavnič, predavatelj, direktor in pobudnik The Slovenia Restaurant Awards
Organizator:
 IQbator d.o.o


PETEK, 30. 1.

Dvorana Urška 1, 10.15–11.00
PREDSTAVITEV SPLETNEGA PORTALA OUTDOOR SLOVENIJA
Štirje obrazi aktivne Slovenije: Alpska Slovenija, Ljubljana & Osrednja Slovenija, Mediteranska & Kraška Slovenija, Termalna Panonska Slovenija.
Vsa doživetja na enem mestu, poiščite in izberite pravega zase.
Organizator: www.slovenia-outdoor.com

Dvorana Urška 2, 11.00–12.00
PREDSTAVITEV POZIVA ZA VKLJUČITEV V ZELENO SHEMO SLOVENSKEGA TURIZMA 2020
Pridobite znak Slovenia Green in se pridružite zelenim destinacijam in ponudnikom, ki so se zavezali trajnostnemu razvoju! Zelena shema je celovit nacionalni in certifikacijski program, ki spodbuja trajnostni razvoj turizma na vseh ravneh ter skozi znamko Slovenia Green promovira prizadevanja za razvoj ekonomsko, socialno in okoljsko odgovornega turizma. Letos širimo shemo na restavracije in plaže oz. kopališča. Vabljeni na predstavitev pozivov, postopka pridobitve znaka Slovenia Green in znakov za ponudnike. Naj vas vodi zelena misel!
Več informacij: www.slovenia.info/zelenashema 
Organizator: Slovenska turistična organizacija

Dvorana Urška 2, 12.00–13.00
PREDSTAVITEV POZIVA SLOVENIA UNIQUE EXPERIENCES V LETU 2020
Slovenia Unique Experiences je zbirka edinstvenih, avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo zelene butične Slovenije in znamke I feel Slovenia.
Poziv je odprt 365 dni v letu. Letno sta dve odpiranji – jesenski in spomladanski rok. Novost v letu 2020 bo spletna aplikacija za prijavo doživetij.
Več informacij: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/razvoj-in-inovativnost/5-zvezdicna-dozivetja
Organizator: Slovenska turistična organizacija

Dvorana Urška 1, 14.00–15.00
PREDSTAVITEV APLIKACIJE FLEXYTEAM
Novo v Sloveniji – aplikacija Flexyteam! Njena ključna prednost je, da ne služi zgolj pregledovanju prostih delovnih mest v gostinsko-turistični dejavnosti, ampak se osredotoča predvsem na aktivne iskalce zaposlitve. Deloiskalcu z dobro oblikovanim profilom ponudi le najustreznejša prosta delovna mesta, tako deloiskalcu kot tudi delodajalcu pa omogoča, da hitro in enostavno stopita v stik.
Organizator: www.flexyteam.com

10 let sejemske nagrade Jakob
Gospodarsko razstavišče na 31. sejmu Alpe-Adria že 10. leto podeljuje nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Komisija v sestavi Lojze Wieser (Avstrija), prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) je soglasno dodelila nagrado Jakob 2020 programu Gradovi Posavja. V obrazložitvi komisije je zapisano: »S svojimi različnimi vsebinami so povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.« Gradovi Posavja se širši javnosti podrobneje predstavljajo v petek, dvorana Urška 2, 16.00 -17.00.

Ob jubileju nagrade, ki je ime dobila po prvem turistu, popotniku – romarju Jakobu, so uvedli še nekaj novosti. Komisija odslej uvrsti v ožji izbor do pet programov. Letos so to: Strokovni ogled gradu Raka, Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri, Kjer zgodovina oživi  – Blejski grad, Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo in Gradovi Posavja, ki so za področje inovativne turistične vsebine in programov v gradovih in dvorcih 2020 prejeli tudi naziv ambasador.

Razglasitev in podelitev nagrade Jakob 2020 bo na slovesnem odprtju sejma v sredo, 29. januarja ob 13. uri v dvorani Urška. Osrednjo sejemsko prireditev s področja turizma bo uradno odprl minister Zdravko Počivalšek.





14. mednarodni strokovni Sejmi okusov
Sejmi okusov GASTexpo & Sladoled so sicer edini strokovni sejmi v Sloveniji na področju Ho-Re-Ca zato so nepogrešljiv člen v povezavi med zaposlenimi in strokovnjaki v stroki, hkrati pa tudi zainteresirano strokovno javnostjo. Sejem zagotavlja kvaliteto v storitvi, raznoliko in pestro ponudbo, najpomembneje pa je, da daje zaslužen prostor strokovnosti ter inovacijam in predstavitvi najnovejših trendov na gastronomskem in hotelirskem področju. Hkrati nastavljajo ogledalo gostinsko – hotelirski stroki, tako v Sloveniji kot zunaj meja in zarisujejo smernice za prihodnost.

Na že 14. mednarodnih strokovnih Sejmih okusov GASTexpo & Sladoled se bodo predstavili najnovejši trendi v gastronomiji in tehnološke inovacije ter zarisali nove smernice v gostinstvu in hotelirstvu. Na enem mestu bodo združili 8 Ho-Re-Ca področij - Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Sladoled, Vino in Gostinsko – Hotelska oprema.

NOVOST 14. Sejmov okusov
Letos pripravljajo tudi posebno presenečenje, kot pravijo na Primorskem sejmu, »čisto svoj uradni koktalj in pizzo.  Kakšen bo, še ne vemo. Pravzaprav niti ne bomo vedeli do uradnega začetka sejma, 29. januarja. Naši barmani in picopeki recept skrbno skrivajo, zato že težko pričakujemo prvi dan sejma, ko bo skrivnost razkrita.«


Predstavitve, razstave, degustacije, delavnice, predavanja, tekmovanja ...
Če za razstavljavce, ki skupaj pokrivajo vsa področja gastronomske panoge, pravimo, da so srce Sejmov okusov in jim vlivajo življenje, lahko za predavanja, delavnice in interaktivna izobraževanja rečemo, da so duša sejmov. Udeležencem prefinjeno odprejo široke možnosti, da se učijo in izpopolnjujejo od najboljših v stroki. Delavnice pokrivajo široko kulinarično področje – od šole peke pice, slaščičarskih in pekarskih delavnic, izdelave različnih živil z uporabo profesionalne opreme do priprave koktejlov, kave, piva in delavnic Latte Art & Barista. Večina delavnic bo popolnoma brezplačnih, udeleži pa se jih lahko čisto vsak, ki se navdušuje nad kulinariko – profesionalno ali ljubiteljsko.

Štiridnevno dogajanje bodo še dodatno popestrila tekmovanja – tudi tokrat se bodo najboljši kulinarični ustvarjalci pomerili v pripravi pizze, mešanju barskih pijač, izdelavi sladoled in umetnosti risanja na kavne mlečne kreme. Na sejmu je posebno mesto rezervirano tudi za najboljše poznavalce piva in njihove butične pivovarne, ki se potegujejo za naziv GASTexpo pivo leta.


Sejma sta odprta od srede do sobote, od 10. do 19. ure.