Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Scooter te strese iz hlač!

Gregor Zalokar, 12.07.2019 14:00:00

V Budimpešti smo zaplesali z ikonami plesne muzike

Delite na:
Scooter te strese iz hlač!
nosilna Denis Janežič

Kaj nastane, če vržeš skupaj eno največjih plesnih skupin vseh časov, vrhunski odrski šov z obiljem pirotehnike, začetek poletja in na tisoče evforičnih Madžarov ter navijačev iz soseščine? Vnetljivo zmes, ki eksplodira, še preden izzveni uvod, potem pa steče vrtiljak množične histerije, pozitivne energije in čustev, ob katerih moraš odložiti telefon in se znoreti! In še najlepše: 30. oktobra ta eksplozivni rejv cirkus končno prihaja v Stožice!

scooter-vklop3.jpg
Plesni duo iz Rotterdama, Sheffield Jumpers, poznamo iz številnih videov.
Denis Janežič

Karkoli si mislite o njih in njihovi muziki, H. P. Baxxter in družba se uvrščajo med največje plesne bende vseh časov. Brez zadržkov jih lahko postavimo ob bok velikanom, kot so Prodigy, Faithless in Chemical Brothers.

nova-scooter2.jpg
Najbolj strastni navijači so prve vrste zasedli že debelo uro pred koncertom.
Denis Janežič

25 let na sceni, več kot 30 milijonov prodanih nosilcev, več kot 80 platinastih in zlatih plošč in 23 top 10 hitov jih umešča med najuspešnejše nemške bende vseh časov, ikone rave in hardcore generacije, zadnja leta pa jim zasluge pri razvoju tehna priznava celo snobovska berlinska scena, zato se ne čudite, če v Berghainu ali Panorama Baru srečate koga iz skupine v sproščenem klepetu s priznanimi ustvarjalci podtalne elektronike.

nova-scooter4.jpg
Pravi rejverji se kalijo že pri rosnih letih. Ali pa oči le ni našel varstva za malo princesko in sta šla skupaj na žur.
Denis Janežič

Ker imamo njihovo diskografijo in ikonografijo v malem prstu, pa je bil res že skrajni čas, da preverimo še, kako vse skupaj zveni na terenu. Posnetki na YouTubu so bili vedno spodbudni, po videnem v Budapest Parku, zelo prijetnem prizorišču na prostem, pa lahko zapišemo le, da je to eden tistih šovov, ki ga morate doživeti v živo – pa tudi če sploh niste privrženci elektronike. Vse skupaj, z dodatkom vred, traja manj kot uro in pol, a Scooter v živo je koncentrat, ki se te ne le dotakne, ampak te strese in napolni s pozitivnimi vibracijami še za naslednjih nekaj dni.

scooter-vklop5.jpg
Eksplozivna kardiovadba: hitri ritmi, mične gospodične in veliko ognja ti poženejo kri po žilah. Eden od članov odprave je brez slabe vesti izpustil obisk fitnesa.
Denis Janežič

Zasnova je preprosta: zbirka največjih hitov in kakšen svež sladkorček (predzadnji singel Rave Teacher so izpustili, smo bili pa deležni ene prvih izvedb novega God Save The Rave), veliko luči, še več pirotehnike (Michael nam je na popoldanski pijači z otroškimi iskricami v očeh razlagal, da bo vikend sklenil na stadionski turneji Ramsteinov, ki so bili pri odrskih šovih vedno njihov vzor – včasih do te mere, da tudi z razprodanimi arenami niso pokrili stroškov pirotehnike), nekaj pomanjkljivo oblečenih in na pravih mestih ukrivljenih žabic, plesni duo Sheffield Jumpers, dva klaviaturista in manipulatorja zvoka ter zvezda šova: H. P. Baxxter in njegova billyidolovska karizma, večja od življenja. Vrhunci si sledijo na nekaj minut, evforija pa doseže vrh, ko pevec zagrabi kitaro, iz zvočnikov zadoni uvodni rif hita Fire, oder pa se obleče v ogenj in iskre.

scooter-vklop6.jpg
Novi član, Sebastian (levo), je s Scooterji opravil šele nekaj nastopov, se pa njegova svežina zelo čuti v zadnjih skladbah. Tudi o tem v prihajajočem intervjuju.
Denis Janežič

Bilo je kratko, a zelo sladko, na odličen vtis pa je gotovo vplivalo tudi to, da smo zarejvali z Madžari, ki so Scooterju fanatično zvesti, skupina pa jih, v nasprotju s Slovenijo, ki jo bodo jeseni obiskali prvič, redno razvaja s svojimi nastopi. In še zadnji nasvet za oboževalce: mogoče si majico skupine raje kupite po spletu, saj so jih v Budimpešti razgrabili že uro pred koncertom.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019