favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Rajko ni zdržal

kl, 04.08.2020 16:30:00

Nekdanji vodja Novih Fosilov, Rajko Dujmić, ki se je v sredo ponesrečil v prometni nesreči, je danes podlegel poškodbam.

Delite na:
Rajko ni zdržal
Rajko Dujmić Arhiv Svet24

Legendarni klaviaturist "hrvaške Abbe", kot so imenovali Nove fosile, se ni več prebudil iz kome, v katero je padel med prevozom v bolnišnico, potem ko je z avtomobilom zletel s ceste v Gorskem Kotarju, kjer je njegova družina imela vikend.

Smrt Rajka Dujmića je pretresla hrvaške glasbenike in skorajda ni nikogar, ki v tamkajšnjem glasbenem svetu kaj pomeni, ki na družabnih omrežjih ali kako drugače, ne bi obeležil spomina nanj. "Zbogom, naš dječaće plavi," je na primer zapisal Toni Cetinski in tako spomnil na enega velikih hitov Novih fosilov, ki je prišel izpod peresa Rajka Dujmića.

Skoraj vsi se strinjajo, da je bil prav on zaslužen za uspeh Novih fosilov, katerih skladbe so še danes zelo priljubljene v vseh državah na območju nekdanje Jugoslavije. "Imel je Midasov dotik," piše časnik index.hr na svoji spletni strani in ga tako primerja z mitološkim grškim kraljem, ki je vse, česar se je dotaknil, spremenil v zlato. Prav njegove skladbe so nekoč spremljevalni band spremenile v enega največjih glasbenih fenomenov Jugoslavije v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja.

"Šuti moj dječače plavi", "Najdraže moje", "Plava košulja", Milena", "Ključ ispod otirača" so samo nekatere od njegovih skladb, ki so skupini dale prepoznaven zvok, postale hiti in poskrbele za platinaste in diamantne naklade njihovih albumov.

Rajko Dujmić je po razpadu Novih fosilov postal tarča trač rubrik in črne kronike. Z nekdanjimi kolegi se ni razšel na najbolj prijazen način, saj se je z njimi spustil v sodno bitko zaradi pravic do imena, ki ga je na svojo roko zaščitil, čeprav si ga ni niti izmislil (izmislil si ga je Arsen Dedić), niti ni ustanovil skupine. Zaradi tega je ostalim članom skupine praktično onemogočil nastope.

Časopisne stolpce pa je polnil tudi zaradi problemov v zakonu, nasilja nad ženo, kazenskimi prijavami in sodnimi obravnavami.

Žal je tudi zadnja vest o njem pripadla črni kroniki, potem ko se je pred slabim tednom doživel prometno nesrečo.