Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Prismojeni profesorji bluesa predstavili album z "devetimi obrazi"

KL, 15.10.2020 14:18:06

Na novem ploščku se priljubljeni blues band poigrava z raznimi stili, predvem pa prvič svoje komade predstavlja v materinščini.

Delite na:
Prismojeni profesorji bluesa  predstavili album z "devetimi obrazi"
Prismojeni Profesorji Bluesa odkrito.si

"Na začetku smo k novemu albumu pristopili z nekim strahom," je na predstavitvi albuma "Prismojeni?" v Biljardni hiši v Ljubljani povedal Julijan Erič, kitarist in pevec skupine. "Slovenščini smo se doslej izogibali, ker smo menili, da z njo ne moremo dovolj dobro izraziti tega, kar čutimo, ali zaigrati na tisti strasten način. Vendar se je izkazalo, da je šlo za mladostniško zmoto," je dejal.

V pogovoru z nami so nam povedali, da je nekakšna "prelomnica" za odločitev za slovenščino bilo njihovo gostovanje v oddaji "Izštekani" na nacionalnem radiu pred dvema letoma, ko jim je voditelj Jure Longyka postavil pogoj, da so komadi v slovenščini.

"Mogoče pa gre tudi za nekakšno zrelost, da lahko svoj vsakdanji svet, naša razmišljanja izrazimo v domačem jeziku," je dejal Julijan.

DJI_20201014_140341_265.jpg
Prismojeni Profesorji Bluesa
odkrito.si

V komadih z naslovi "Prismojeni?", "Srce", "El Paradiso", "Hilda", "Groovy in Funky", "Slej al prej", "Plitvoumna",  "(Ne) morm it stran" in - edinem angleško naslovljenem in čisto instrumentalnem - "Red Beans & Rice", se spogledujejo tudi z drugimi glasbenimi stili. Tako lahko slišimo hip hop, funk, celo disco, pri čemer blues še vedno ostaja rdeča nit.

"Malo smo se sprehodili po žanrih, ugotavljali, kaj lahko sproduciramo, kako se lahko nasmejemo," je povedal Aleš Uhan, klaviaturist, "novi" član benda, ki je z njimi sicer že dve leti, tokrat pa je prvič sodeloval pri produkciji novega albuma.

"Teme so bluesovske," je povedal bobnar Zlatko Djogić, ki je prispeval največ besedil, čeprav so pri njihovem pisanju sodelovali tudi vsi ostali. "So ljubezenske, so politične - posebej Hilda, kjer bi lahko povedli še več," pravi Zlatko. "So pa tudi pozitivistične. Blues  dostikrat izraža tisto, kar ti je težko, potem pa se, ko ga odpoješ, počutiš boljše. Na koncu koncev je še vedno neka pozitiva."

"Album kaže devet različnih obrazov tega benda," pravi Aleš. In res, ovitku ploščka lahko najdete devet različnih naslovnic, tako da lahko na na naslovnico pač daste tisto, ki vam bo najbolj pri srcu.

"Album je žanrsko težko opredeliti," še pravi Aleš. "Ampak lahko bi rekli, da je njegov glavni žanr humor."

S tem se strinja tudi basist Miha Ribarič, ki pravi, da je humor glavni adut albuma "Prismojeni?". "Sicer so bili tudi prejšnji, ampak ta je še posebej. In to se mi zdi, da je neki 'faktor X' tega albuma."

"Celoten album je sicer polivalenten," dodaja Miha. "Zato tudi Prismojeni z vprašajem.  To je v bistvu odgovor na vprašanja, ki se zgodijo, kot tista 'Ali ste vi še vedno isti bend?' in poslušalstvo se bo samo odzvalo na to, ali smo ali nismo".

Seveda pa v bluesu ostajajo. "Drugače ne moremo," pravi Aleš. "S tem smo odraščali ... z bluesom, soulom, funkom, r'n'b-jem ... To je v nas. Ne glede na to, kaj bomo izražali ali kakšne nove načine izražanja bomo iskali, bo blues tista osnovna nota, iz katere bomo izhajali."

"Zagotovo pa ostajamo prismojeni," dodaja Julijan. "Za ostalo pa še ne vemo."

jure-longyka, prismojeni-profesorji-bluesa, prismojeni?
Prismojeni Profesorji Bluesa
odkrito.si

Za naslovni komad "Prismojeni?" pripravljajo tudi videospot, ki ga bodo predstavili v kratkem, Pri njem so sodelovali z Darkom Heričem, s katerim so posneli tudi že objavljeni videospot za komad "El Paradiso" (video si lahko pogledate pod člankom).

Vse pesmi z novega albuma, ki je izšel pri založbi Nika Records, bodo PBB predstavili tudi na koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška, 29. oktobra.

Kako bo z vstopom na koncert, trenutno zaradi epidemioloških razmer še ni znano. Če bodo dobili dovoljenje, bo na koncertu lahko največ 150 ljudi oziroma v skladu s takrat veljavnimi ukrepi, priredili pa bodo dva koncerta - ob 20. in 22. uri.

V vsakem primeru pa koncert bo, tudi če brez publike, saj ga bo posnela nacionalna televizija.