Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Noči v stari Ljubljani se začenjajo

kl, 27.08.2020 09:00:35

Do sobote bo na ulicah stare Ljubljane moč slišati jazz, grški blues, portugalski fado, arabske ritme, tango, flamenco, slovensko ljudsko glasbo ...

Delite na:
Noči v stari Ljubljani se začenjajo
Koncert v stari Ljubljani imagosloveniae.net

Največji poulični festival "Noči v stari Ljubljani", ki bo od danes pa do sobote potekal v starem mestnem jedru slovenske prestolnice bo v znamenju "tradicijskih zvokov sodobnosti", so sporočili iz Staroljubljanskega zavoda za kulturo.

V teh kriznih časih predstavlja umetnost še zadnje zatočišče lepote in miru, zato je še toliko bolj pomembno, da se kulturno dogajanje odvija naprej, so zapisali.

»Kultura je eno od področij, ki ga je aktualna kriza še posebej prizadela, zato smo se odločili, da letos podpremo predvsem domače umetnike. Tako bo moč prisluhniti nekaterim našim najboljšim izvajalcem in izbranim tujim glasbenikom, ki živijo v Sloveniji. Program pa bo začinilo tudi nekaj vrhunskih tujih zasedb.« je napovedal direktor Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Janoš Kern.

Noči v stari Ljubljani bodo tokrat postregle s 23 dogodki na 6 prizoriščih skrbno umeščenimi v čaroben poletni ambient starega mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko 100 glasbenikov iz 12 držav.

Festival bo nocoj ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu otvorila mednarodna zasedba Mi Linda Dama (Italija, Srbija), vrhunski glasbeniški sestav, ki s sefardskimi zgodbami ustnega izročila odetimi v preplet andaluzijskih melodij in arabskih ritmov ustvarja bogato glasbeno–plesno izkušnjo.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom. Prisluhnili bomo tangu v sodobni preobleki z mednarodnim projektom uveljavljenega harmonikarja Jureta Torija Tori Tango (Argentina, Avstrija, Slovenija), ljubljenec občinstva in vsestranski virtuoz na harmoniki Marko Hatlak bo nastopil s svojo Kapobando, mojstrica ljudskega petja Zvezdana Novaković pa se bo ob saksofonskem kvartetu Roya predstavila s projektom Slovena Voices (Hrvaška, Poljska, Slovenija).

Vsi dogodki bodo tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

V duhu južnejših ritmov Andaluzije bo ob uveljavljeni flamenko plesalki Ani Pandur zaigral Vito Mareence Flamenco DuoMascara Quartet bodo očarali s čarobnostjo portugalskega fada, v družbi Lasanthi (Šrilanka, Indija, Slovenija) se obeta koncert indijske klasične glasbe, priča pa bomo tudi koncertu mednarodne zasedbe večkrat nagrajene inovatorke britanskega folka Hannah James The JigDoll Ensemble (Velika Britanija, Avstrija, Madžarska, Iran).

Z repertoarjem navdanim z nostalgično toplino bo pokrajine časa slikala zasedba priznanega skladatelja Alda Kumarja AnbotNova Schola Labacensis bo navdušila z večerom grškega rebetika imenovanega tudi grški blues, prekaljeni skladatelj in violinist Matija Krečič, znan tudi kot soavtor mnogih Magnificovih uspešnic, pa bo premierno predstavil svojo novo ploščo Cut / Rez. Nastopili bodo še JUNEsHELEN & Alja Petric: Zvočne krajine – Spevi & Arije, Acamar TrioJG3O in drugi.

Celoten program prireditve si lahko ogledate tukaj.