mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nastajanje grafita v živo

kl, 03.09.2020 11:45:19

Običajno se grafiti "znajdejo" na stenah nenadoma, preko noči. Le redko pa imamo možnost avtorje opazovati pri delu. Jutri boste to lahko doživeli.

Delite na:
Nastajanje grafita v živo
Krešimir Golubić Leon GSK tam-tam.si

V Ljubljano namreč prihaja priznani grafitarski umetnik Krešimir Golubić, ki bo ob 17h v živo izrisal tri slovenske glasbenike v TAM-TAMovi galeriji na prostem na Vegovi ulici.

Zagrebčan, znan pod psevdonimom Leon GSK se bo sicer s projektom, imenovanim Punk's Not Dead predstavil v dveh ljubljanskih galerijah. 

Poleg galerije na prostem tudi v Galeriji Fotografija, kjer bodo na ogled njegove najbolj znane šablone, z nekaterimi novimi, posebej za to priložnost ustvarjenimi slovenskimi glasbeniki. 

Razstavi bodo spremljale alternativne ture Zavoda Urbana vrana. V soboto 5. septembra in v nedeljo 6. septembra, ob 11. uri, bo zagrebški umetnik vse zainteresirane popeljal na grafitarski in streetartistični sprehod po Ljubljani. Prijave so možne preko spletne strani ptich.si.

Ob tej priložnosti bo izšel 20-stranski umetniški katalog, za katerega sta besedilo prispevala priznani slovenski publicist Igor Bašin – BIGor in hrvaški novinar in rock kritik Aleksandar
Dragaš.

 "Grafiti kot umetnost, ne pa vandalizem."

Krešimir Golubić – Leon GSK se je rodil v Zagrebu leta 1973. Za grafitarsko umetnost se je začel zanimati sredi osemdesetih, ko so se v Zagrebu pojavila prva takšna dela. Sprej je prvič vzel v roke leta 1987, zares pa se je začel ukvarjati z grafitiranjem leta 1992 po obisku Berlina.

S prijateljema je ustanovil eno prvih grafitarskih ekip v Zagrebu – GSK Crew (1993) in prvo grafitarsko revijo na tem koncu Evrope – svetovno znani ZGBKAOS magazine.

Poleg grafitarskega ustvarjanja po ulicah Zagreba, Hrvaške in Evrope, piše tudi članke za razne tiskane medije in sodeluje v številnih oddajah v elektronskih medijih kot strokovnjak za grafite. Redno sodeluje na umetniških festivalih in razstavah, vodi pa tudi delavnice z naslovom "Grafiti kot umetnost, ne pa vandalizem."

Pogosto o grafitarski tematiki predava na šolah in pri tem mladim poskuša pokazati, da grafite lahko dojemamo in uporabljamo tudi na pozitivne načine, ne pa le kot izraz uporniške objestnosti.

Leta 2013 je začel ustvarjati s šablonsko tehniko (stencil), ki je značilna za street art oz. postgrafitarsko gibanje.