Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Na jubilejnem 30. sejmu Ambient Ljubljana podelili nagrade za oblikovalske presežke

PR, 07.11.2019 08:50:59

Danes so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod skupnim sloganom Končno doma! odprli 30. Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter 4. Dom Plus s ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, montažnih hiš ter opreme za okolico hiše. Sejma je na slovesnem odprtju odprl predsednik Vlade R Slovenije Marjan Šarec. Na njem pa smo podelili tudi nagrade in priznanja za oblikovalske presežke letošnjega Ambienta Ljubljana. Najvišje priznanje – Top of the Top – med petimi nagrajenimi izdelki, ki jih je v imenu Gospodarskega razstavišča izbrala posebna komisija, je prejelo podjetje Pirnar d.o.o. za potezala za vrata (oblikovalec Gašper Pirnar), in sicer, kot so zapisali v utemeljitvi, za odličen splet funkcionalnosti, tehnologije in estetike.

Delite na:
Na jubilejnem 30. sejmu Ambient Ljubljana podelili nagrade za oblikovalske presežke
Ambient in Dom plus .

Na obeh sejmih se skupaj predstavlja 233 podjetij iz 21 držav.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl in ob jubileju dejal: » ... Leta 1990 so prvič organizirali sejemz imenom Ljubljanski pohištveni sejem. Razstavljal je vse vrste pohištva in opreme za stanovanja, hotele, pisarne in druge javne prostore. Že tedaj je razstavo pohištva spremljal strokovni program z nasveti projektantov. Ljubljanski pohištveni sejem je kljuboval vsem spremembam, ki so bile posledica novih političnih in gospodarskih razmer v novo  nastali državi Sloveniji. Bil je neke vrste poligon, ki je preizkušal, kako trden most bo zdržal čase recesije, množičnega propada lesno predelovalnih tovarn in pohištvene industrije. Vse bolj je postajal Ambient, v katerem so s svojimi izdelki izstopala mala mizarska, večinoma družinska podjetja.

Leta 2010 smo sejem preimenovali v Ambient Ljubljana – sejem pohištva in ga v vsebinskem pogledu obogatili z vrsto novih projektov, ki poudarjajo pomen oblikovanja in ga skušajo približati najširši javnosti. Sejemskim nagradam TOP 5 smo dodali še borzo in razstavo mladih oblikovalcev in arhitektov imenovano TOP ideje in pa še arhitekturno svetovanje z imenom
TOP arhitekt

Ambient in Dom plus 65.jpg
Ambient in Dom plus
.


NAGRADE IN PRIZNANJA 30. sejma pohištva – Ambient Ljubljana

Pet najboljših – Top 5
Gospodarsko razstavišče je podelilo nagrade Petim najboljšim - TOP 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija v sestavi, predsednik Janez Koželj, Vladimir Pezdirc, Marco Marangone in Rok Kuhar, je izbrala:

NUNC, modularna miza ALA, oblikovanje RU: T & Nataša Njegovanović
Utemeljitev komisije: Rešitev nakazuje zanimiv kontrast med racionalno oblikovanim slavonskim hrastom in trdno metalno konstrukcijo.

SPLOŠNO MIZARSTVO URBANIJA ROVA d.o.o., dnevna soba, oblikovanje Jure in Jaka Urbanija
Utemeljitev komisije: zanimiv preplet minimalizma in tradicije – ročne spretnosti.

TURK & M&Z d.o.o., kuhinjski pomivalnik Surviver, oblikovalec Zoran Turk
Utemeljitev komisije: nov razmislek o čistoči pri priprava jedi.

PIRNAR d.o.o., potezala za vrata, oblikovalec Gašper Pirnar
Utemeljitev komisije: Inovativen in vrhunsko izveden ročaj, odličen splet funkcionalnosti, tehnologije in estetike.

TEM d.d., družina stikal Quaro, oblikovalec Borut Dvornik
Utemeljitev komisije: Oblikovanje, ki poudarja dotik.

Ambient in Dom plus 77.jpg
Ambient in Dom plus
.



Najboljši med njimi - Top of the Top:
PIRNAR d.o.o., potezala za vrata, oblikovalec Gašper Pirnar, za odličen splet funkcionalnosti, tehnologije in estetike


Top ideje – borza oblikovanja – štiri priznanjaza najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih osmih Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi – predsednik Ernest Nograšek, Janez Mesarič in Dejan Kos:

Lučka Berlot, za luč Moseanic by Lučkabučka
Utemeljitev komisije: Plastika s plaže je našla pot domov. Nastal je naključni eko "terazzo", ki razsvetljuje prostore in glave in morda v prihodnosti še najde svoje meso.

Studio Moste, za rezalno desko Čipka
Utemeljitev komisije: Naravna lepota lesa ujeta v uporabnosti rezalne deske z motivom čipke.

Blaž Skodlar, za luč Addid+ Hive
Utemeljitev komisije: Modularno svetilo iz kartona, premišljeno oblikovano po principih krožnega gospodarstva.

Ter Priznanje Najboljša Top ideja, ki pripada Studiu AINO, za Mizo III
Utemeljitev komisije: Miza  izdelana iz masivnega hrastovega lesa je sestavljena s premišljenimi lesenimi zvezami brez vijakov. 

Ambient in Dom plus 22.jpg
Ambient in Dom plus
.


Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2020« – komisija v sestavi predsednica Jožica Curk, Petra Zupančič in Julijan Krapež  je odločila, da nagrado letos prejme:

Žurbi team d.o.o., za klop Gumb, avtorji arhitekti iz biroja Medprostor d.o.o., Teja Gorjup, Rok Žnidaršič in Samo Mlakar
Utemeljitev komisije: Nagrajujemo celovitost izdelka, tako iz oblikovnega, kot izvedbenega vidika. Podjetje Žurbi Team s svojim delom nadaljuje in uveljavlja uporabo izdelkov iz terazza, ki ga obvladuje v izjemnih dimenzijah. Izdelki Žurbi predstavljajo kvalitetno popestritev opreme zunanjega okolja.


Zlata plaketa revije Naš dom – Nagrajuje funkcionalne rešitve, prejme pa jo lahko izključno slovenski proizvajalec za predstavljeni program, s katerim je mogoče delno ali v celoti najbolj funkcionalno opremiti stanovanje. Komisija v sestavi predsednica ter odgovorna urednica revije Jasna Marin, Robert Klun in Mojca Berhtold je med razstavnimi eksponati izbrala:

Matevž Klopčič, s.p.,za zibelko Vita & lučko Scorpio lamp
Utemeljitev komisije: Inovativno oblikovanje z iskrenim pristopom. Zgodba zibelke se prepleta z naravo, ne le z materialom, ampak tudi z gibanjem, ki posveča pozornost dojenčku. Z vsakim gibom se zibelka podaja otroku. Gre za element, ki je zasnovan kot drevesne veje in gnezdo. Vse sklope ima korektno premišljene ter natančno oblikovane, poleg tega je sama konstrukcija prijetna za oko in funkcionalna. Dopolnitev lesenemu sklopu z uporabniškega vidika podajata elementa blazine in mehke obloge, ki zaokrožita samo oblikovanje. V nameri krožnega oblikovanja lesenih form je dopolnilo izdelkom za dom lučka Scorpio lamp.