Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ljubezensko pismo Hollywoodu

Marjana Vovk, 01.09.2019 16:00:00

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in Margot Robbie v novem filmu Quentina Tarantina

Delite na:
Ljubezensko pismo Hollywoodu
Igralec Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) in njegov dvojnik Cliff Booth (Brad Pitt) iščeta svoje (slavno) mesto v neprepoznavnem Hollywoodu. Con film

Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je zgodba o igralcu in njegovem dvojniku, ki se odpravita na pot, da bi davnega leta 1969 našla svoje mesto pod soncem v neizprosni filmski industriji. Dogodki potekajo ob vrhuncu hipijevskega Hollywooda.

Bilo je nekoč ... v Hollywoodu nas popelje v konec 60. let prejšnjega stoletja, v zlato dobo Hollywooda. Zgodba se vrti okoli najboljših prijateljev, filmskega igralca Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio), nekdanje zvezde kavbojske TV-serije, in njegovega dvojnika Cliffa Bootha (Brad Pitt), vojnega veterana, ki iščeta svoje mesto pod soncem v filmski industriji. Njuno potovanje se dogaja ob vrhuncu hipijevskega Hollywooda, davnega leta 1969 v Los Angelesu. V obdobju zadnjih vzdihljajev zlatega Hollywooda se Rick in Cliff borita za uspeh v svetovni prestolnici filmske industrije, ki je sploh ne prepoznata več. Toda Rick ima novo slavno sosedo, nosečo Sharon Tate (Margot Robbie), ki je poročena z režiserjem Romanom Polanskim (Rafał Zawierucha), in Rick si obeta, da bo postal njun prijatelj in si z njuno pomočjo povrnil nekdanjo slavo.

nekoc2.jpg
Margot Robbie kot Sharon Tate
Con film

Resničnost in fikcija
Medtem ko sta glavna lika Rick Dalton in Cliff Booth izmišljena (a njuno razmerje temelji na resničnem prijateljstvu med igralcem Burtom Reynoldsom in njegovim dvojnikom Halom Heedhamom), je bila Sharon Tate (1943–1969) dejanska igralska zvezda, žena režiserja Romana Polanskega, ki je igrala v filmih Dolina lutk, Ples vampirjev, Hudičevo oko … Leta 1969 so Sharon, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti, in štiri njene prijatelje v njenem domu brutalno umorili člani zloglasne družine Manson. In zgodba filma se seveda približuje temu krvavemu dogodku – a ne pozabite, gre za fikcijo, torej se lahko stvari zgodijo precej drugače, kot so se v resnici.

nekoc3.jpg
Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je zadnji film pokojnega Luka Perryja.
Con film

Ljubezensko pismo
Komična drama je deveti film znamenitega, z oskarjem nagrajenega režiserja in scenarista Quentina Tarantina, ki je znan po številnih nepozabnih uspešnicah, kot so Šund, Jackie Brown, Ubila bom Billa, Stekli psi, Smrtno varen, Neslavne barabe, Django brez okovov in Osovraženih osem. Tarantino je scenarij za ta film ustvarjal kar pet let, nazadnje pa je celo potegnil nekaj vzporednic s kultnim Šundom. Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je imel svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, in čeprav je dolg kar dve uri in štirideset minut, so ga kritiki pohvalili in označili kot »Tarantinovo ljubezensko pismo Los Angelesu v šestdesetih letih prejšnjega stoletja«.

nekoc4.jpeg
Zloglasnega morilca Charlesa Mansona igra Damon Herriman (igral ga je tudi že v seriji Mindhunter).
Con film

Slovo Luka Perryja
V filmu je Tarantino zbral nekatere izmed najboljših igralcev svojih generacij. Poleg Leonarda DiCapria, Brada Pitta in Margot Robbie se v filmu pojavijo številna druga velika imena, kot so legendarni dobitnik oskarja Al Pacino, Bruce Dern, Tim Roth, Timothy Olyphant, Kurt Russell, Dakota Fanning, Damian Lewis, Emile Hirsch, James Marsden, Michael Madsen in mnogo drugih. Film je zaznamovala tudi zadnja filmska vloga nedavno preminulega igralca Luka Perryja (igra kanadsko-ameriškega TV-igralca Wayna Maunderja). DiCaprio je povedal, da je bil Luke njegov najstniški idol in da je bil popolnoma iz sebe, ko ga je prvič srečal na snemanju filma. »Ko sem bil najstnik, je bil Luke manifestacija novega Jamesa Deana na televiziji (serija Beverly Hills 90210, op. p.) in vsi smo bili nori nanj. Ko sem ga prvič srečal na snemanju, sem bil popolnoma prevzet. In navdušen nad njegovo prijaznostjo.« S tem se strinja tudi Brad Pitt: »Luke je bil neverjetno velikodušen mož!«

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 33, 16. 8. 2019