Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Letos s frajtonarco po Posočju

Alesh Maatko, 06.08.2020 18:30:28

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Letos s frajtonarco po Posočju
S harmonikami so avgusta 2015 prehodili celoten jamski sistem, kar je bilo tako za harmonikarje kot tudi za Postojnsko jamo in druge obiskovalce nekaj povsem novega. Glasbena šola Bučar

Glasbena šola Bučar v sodelovanju z Glasbenim društvom Bučar poleg glasbenega izobraževanja zadnja leta konec avgusta organizira odmeven projekt, katerega namen je spoznavanje, povezovanje in druženje učencev glasbene šole.

Začetki vseh teh glasbenih projektov sicer segajo v leto 2011. Njihov namen pa je bil povezati posameznike, ki jih veseli igranje na diatonično harmoniko, in izpeljati letno projekt, ki bo nekaj novega in še nedoseženega. Tako so se v letu 2012 udeležili projekta Panonika harmonika, na katerem so harmonikarice podirale rekord v največjem ženskem igranju na diatonično harmoniko. Nato pa so se začela glasbena potovanja ...

Gre za osmi glasbeni projekt Glasbene šole Bučar, ki se bo zgodil zadnji avgustovski vikend, kot že tradicionalno potekajo naši glasbeni pohodi. Sobota bo v znamenju Krna in Krnskega jezera, nedeljo pa bosta zaznamovali Soška pot in reka Soča. Zaključek projekta se bo zgodil v Bovcu.

»Namen glasbenih projektov je bil povezati posameznike, ki jih veseli igranje na diatonično harmoniko, in izpeljati letno projekt, ki bo nekaj novega in še nedoseženega. Tako smo se v letu 2012 udeležili projekta Panonika harmonika, pri katerem so naše harmonikarice podirale rekord v največjem ženskem igranju na diatonično harmoniko,« pove Simon Bučar, ki komaj čaka, da se letos odpravijo po Posočju. »Za projekti S harmoniko na Triglav, S harmoniko po slovenski obali, S harmoniko skozi Postojnsko jamo, S harmoniko ob Kolpi, S harmoniko na Sedmera jezera, S harmoniko čez harmonijo treh dolin in S harmoniko po obrobju treh držav. Letos konec avgusta z Glasbeno šolo Bučar pripravljamo nov glasbeni projekt S harmoniko po Posočju. Pred tem bo potekal 'Preizkusni pohod' na Stol, in sicer 16. avgusta,« pripoveduje Simon Bučar.


Začelo se je s Triglavom
Vse skupaj se je začelo pred sedmimi leti s pohodom na Triglav, ki je bil za vse nepozaben in neponovljiv dogodek. Nato so znova presegli meje in s harmonikami v okviru projekta S harmoniko po slovenski obali prehodili celotno slovensko obalo, torej 42 kilometrov.

»V naslednjem letu smo skupaj s članicami in člani GD Bučar izpeljali nov projekt S harmoniko skozi Postojnsko jamo, v okviru katerega smo prehodili celoten jamski sistem največje podzemne katedrale na svetu. Leta 2016 smo se z inštrumenti podali ob reki Kolpi in tako naš četrti projekt poimenovali S harmoniko ob Kolpi. Nato so sledili še Sedmera jezera in Harmonija treh dolin (po Robanovem kotu, Logarski dolini in Matkovem kotu), lani pa smo se sprehajali po obrobju treh držav (Hrvaška, Avstrija in Madžarska),« še doda Bučar, ki je za vsak projekt posnel še avtorsko skladbo, tako da so vsi skupaj združili prijetno s koristnim.
★★★ REVIJA NOVA ★★★