Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Letos bo drugačen!

sta / KŠ, 09.07.2020 09:00:16

★★★ REVIJA VKLOP ★★★

Delite na:
Letos bo drugačen!
Festival Lent junija 2018. Bobo

Festival Lent letos izjemoma ne bo odprl poletja, kot je to tradicionalno počel, temveč zaključil. Potekal bo od 21. do 29. avgusta, večinoma na manjših, intimnejših prizoriščih, saj so se zaradi omejitev zaradi novega koronavirusa morali odpovedati množičnejšim dogodkom. Zaradi tega tudi ne bo Glavnega odra, ne na Dravi ne kje drugje.

Konec avgusta v znamenju Lenta

Festival Lent, ki velja za eno največjih poletnih prireditev na prostem v Sloveniji, sicer poteka ob koncu šolskega leta zadnji teden junija. Letos pa so ga bili organizatorji zaradi novega koronavirusa in ukrepov, ki so bili zaradi tega uvedeni v državi, prisiljeni prestaviti na konec avgusta.

»Prav lahko bi se izgovorili na korono in se pridružili številnim organizatorjem, ki so svoje poletne festivale zaradi težav, ki so jih prinesli pandemija in z njo povezani ukrepi, preprosto odpovedali. A ga nismo. Ves čas karantene smo vztrajali: festival bo,« so ta teden sporočili iz Narodnega doma Maribor.

Kot so dodali, se čutijo dolžne mestu in meščanom po prestani karanteni povrniti utrip, ki je zaznamoval mariborska poletja skozi zadnja tri desetletja, vse od prvega Festivala Lent. »Po mesecih brez kulturnih in drugih prireditev je festival še kako potreben,« so prepričani.

Med drugim bodo nastopili Siddharta, Lačni Franz, Pero Lovšin, Vlado Kreslin, Elvis Jackson, Dan D, Papir in Simpatico.

Prednost domačim izvajalcem

Ker zaradi omejitev zbiranja niso smeli načrtovati večjih spektaklov in postaviti večjih prizorišč, so se vrnili k formatu izpred desetletij. »Lahko bi rekli, da se Festival Lent 2020 vrača k svojemu izvoru, bistvu, srcu: k Dravi, k intimnejšim prizoriščem in butični ponudbi – torej k vsemu, kar je Festival Lent vse od nostalgičnih začetkov pred več kot tremi desetletji ločilo od podobnih, a zgolj komercialno usmerjenih festivalov,« pravijo v Narodnem domu.Vračajo se k svojemu izvoru

Prednost pri snovanju programov so dali domačim ustvarjalcem, da bi tako pomagali kulturno-umetniškemu sektorju.

Tuji izvajalci le pod enim pogojem ...

Če bo zdravstvena slika ugodna, se obeta tudi nekaj glasbenih gostov iz tujine, med njimi S.A.R.S., skandinavski jazzovski zvezdniki Rymden ter nizozemski saksofonist Yuri Honing s svojo zasedbo Wired Paradise.

Preberite več v ★★★ REVIJA VKLOP ★★★