kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kliči M za Macbetha

Teja Pelko, 15.03.2020 14:00:55

Konec februarja je bilo v Slovenskem mladinskem gledališču zelo slavnostno. Občinstvu so namreč pokazali svojo najnovejšo stvaritev z naslovom Kliči M za Macbetha.

Delite na:
Kliči M za Macbetha
Na začetku študija predstave se je ekipa podala na desetdnevno študijsko pot raziskovanja Macbetha v Porto na Portugalsko. Slovensko mladinsko gledališče

»Zakaj postavljati Macbetha, ko pa so jih odigrali že nešteto in že neštetokrat razpravljali o tem, kaj je hotel angleški bard z njim povedati? Svoje mu je pozneje pritaknil še nemški levičarski intelektualec in zadevo zapletel v gordijski vozel večne dileme o tem, kako naslikati opustelo, deževno in vetrovno pokrajino, praznino in tihoto prizorišč ter klavrnost obstranskih likov, ki jim kraljujejo osrednji junak in predvsem krvava junakinja, ostra telesna izraznost, fatalistična karakternost in trdost sprevrženih razrednih odnosov, živalska spolnost, lažna morala in lomljenje kosti dušam.

A kdor lomi kosti, lomi tudi svoje srce, za to pa ni močnejše osti, kot so petje, glasba in nekaj navznoter obrnjenih razbitih verzov velikega barda. Pa že skupaj z veščami ob spremljavi fado kitare, ritem mašine, roland looperja in grmenja morja ob klifih portugalske obale zatuliš v luno, medtem ko sediš v temačnem baru, kjer ti delajo družbo zgolj miza, nekaj stolov, crkujoča sveča, kozarec rdečega vina in deset igralcev, ki pripovedujejo zgodbo o Macbethu in njegovi hudičevki – v odgovor na začetno vprašanje in na vprašanje, kako da se ponoči ob polni luni ne obesiš na prvo vejo ali pa, še rajši, ne obesiš koga drugega.

Kliči M za Macbetha 2
Daša Doberšek, Ivan Peternelj, Janja Majzelj in Matjaž Pograjc med vajo
Slovensko mladinsko gledališče

Tako je lažje in duši bolj koristno, svetu pa v ravnilo, kajti če je ta že s tečajev, naj se čim prej prevrne, da bomo lahko začeli znova in našli ustreznejše koordinate za svoja hrepenenja,« o uprizoritvi pravi njen snovalec, režiser, oblikovalec svetlobe in scenograf Matjaž Pograjc. V predstavi po Macbethu Williama Shakespeara v prevodu Srečka Fišerja igrajo Jurij Drevenšek (Macbeth), Klara Kastelec (Lady Macbeth), Željko Hrs, Daša Doberšek, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Matej Recer, Blaž Šef in Matija Vastl, glasbo v živo v slogu elektronskega fada pa izvaja Macbend, ki ga sestavljajo Tibor Mihelič Syed (baskitara, ukulela, drumlja, generator ritma, tolkala, digitalna zvočila, avtor glasbe), Matej Recer (pianino, klaviature, portugalska kitara), Jurij Drevenšek (električna kitara, tolkala) in Matija Vastl (trobenta, zvočila).

Kliči M za Macbetha 3
Jurij Drevenšek, Ivan Peternelj in Matjaž Pograjc
Slovensko mladinsko gledališče

Pri uprizoritvi sodelujejo še pomočnik režije Klemen Markovčič, dramaturg Aljoša Lovrić Krapež, korepetitor Diego Barrios Ross, kostumografka Inês Torcato, lektorica Mateja Dermelj, pomočnica lektorice Kristina Mihelj, oblikovalec svetlobe Matjaž Brišar, oblikovalec zvoka Marijan Sajovic, oblikovalka maske Nathalie Horvat in vodja predstave Gašper Tesner.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 8, 20.2.2020