Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jutri navijamo za Rogliča!

Sonja Javornik, 28.08.2020 19:00:02

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Jutri navijamo za Rogliča!
Primož naj bi kljub nedavni nesreči sodeloval na TDF. foto Blaž Oman

Jutri se začenja kolesarska dirka Tour de France, ki jo boste lahko spremljali na TV SLO, saj bo ta prenašala vseh 21 etap. V ekipi, ki bo prenašala TDF, je tudi novinar David Črmelj, avtor dokumentarnega filma o pripravah Rogliča na TDF. Z Davidom smo govorili o filmu, dirki in položaju Primoža Rogliča, ki je imel pred časom nesrečo, vendar je včeraj potdil, da bo vseeno kolesaril po Franciji.


Tudi vi ste nekoč kolesarili. Je to razlog, da poročate s TDF?

Sem, ampak sem že v prvih letih med mlajšimi člani spoznal, da nisem dovolj dober. Zdaj pa kot novinar najraje poročam o kolesarstvu. Na srečo ga na TV Slovenija lahko kar precej pokrivamo, pa ne samo teh največjih dogodkov. Te tako ali drugače zajamejo vsi mediji. Tako, kot grem rad na dirko po Franciji, grem rad tudi na dirko po Sloveniji, pa na VN Kranja in druge dirke v Sloveniji. Tam lahko vidiš bodoče kolesarje. Tudi Primož Roglič, Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Jan Polanc, Jan Tratnik in drugi … vsi so začeli na teh manjših dirkah, ki so ravno tako zanimive, če jih spremljaš s pravimi očmi.

DAVID CRMELJ - FOTO ADRIAN PREGELJ.jpg
DAVID ČRMELJ
ADRIAN PREGELJ

Kdo so glavni favoriti na dirki po Franciji?

Letošnja dirka po Franciji bo po konkurenci najmočnejša, morda celo v primerjavi z vsemi do zdaj. Malokdo izmed velikih zvezdnikov bo manjkal in vsaka napaka je lahko ključna. So pa favoriti jasni, saj moraš zgolj pogledati predstave z zadnjih dirk. Seveda so zdaj dirka po Dofineji in številni padci vse postavili na glavo. Zaradi poškodbe ne bo Stevena Kruijswijka. Številni so morali zaradi bolečin in udarcev odstopiti in jim je to za kakšen dan ali dva spremenilo potek priprav …

Med temi je tudi Roglič, kajne?

Upajmo, da se bo lahko potegoval za najvišja mesta. Pa čeprav vemo, da se potem v treh tednih lahko marsikaj zgodi. Lahko padeš, se prehladiš, v zdajšnjih časih stakneš virus … Preveč je če-jev in neznank.

Bi lahko še kateri naš kolesar presenetil na dirki?

Zakaj pa ne bi bil spredaj tudi Tadej Pogačar. Na dirki po Španiji je dokazal, da se kljub mladosti odlično vozi tudi v tretjem tednu dirkanja, ko je utrujenost oziroma spočitost kolesarjev zelo pomembna. Pa še odličnega kolesarja bo imel ob sebi – Jana Polanca. Morda pa se bomo lahko veselili tudi v sprintih, pa čeprav jih bo malo. Luka Mezgec bo sploh prvič nastopil na Touru, drugič zapored pa naj bi tam nastopil Matej Mohorič. Vsekakor bo lepo, pa res upam, da bo tam tudi Primož.

Glede na to, da Rogliča ves čas spremljate – kako dobro je po vašem mnenju pripravljen na dirko?

Če ne bi bilo tistega padca ... Saj ga ni treba spremljati podrobno, da veš. Do zdaj še ni zgrešil forme za cilj, ki si ga zada. Žal pa nimaš moči pri padcih in najbrž nihče ne ve, koliko vsega, kar je potrebno za dosego vrhunske forme, mu je vzela ta poškodba.

Azurna obala_David Črmelj in Primož Roglič, foto Blaž Oman.jpg
Dokumentarni film so snemali tudi na Azurni obali.
foto Blaž Oman

Za dokumentarec o njem ste se odpravili snemat tudi na Kanarske otoke. Je bilo kdaj težko priti do Rogliča?

Prvo snemanje smo opravili na Tenerifu na višinskih pripravah. Zakaj bi bilo težko? S Primožem sva se pred sezono dogovarjala o tem filmu, in ko je potrdil, smo se uskladili, kje in kdaj bi lahko snemali. Skupaj smo prišli do dogovora. Kar reče, to drži. Ne obljublja na dolgo in široko, samo en ja z njegove strani je dovolj, da veš, da dogovor velja.

Športno uredništvo ne pripravlja prav pogosto dokumentarnih filmov. Od kod zamisel za tega?

Saj v resnici ne gre za tisti pravi dokumentarni film. Gre za spremljanje njegove poti na letošnji Tour z uvodnim razmišljanjem, kako je prišel v kolesarstvo. Ker je nemogoče, da bi ga ves čas spremljali, smo poskušali najti dodatne zgodbe, ki smo jih povezali s tistim, kar smo lahko posneli. Glede dogovora pa ... Prav neverjetno preprosto je bilo. Usedli smo se. Njemu in Lori sem predstavil idejo in kar hitro smo se dogovorili. To je bilo že konec leta 2018, tako da lahko rečem, da smo si segli v roke … zdaj se to očitno ne sme več. (smeh) Potem se tega nismo lotili. Decembra lani pa smo se spet slišali po telefonu. To je bilo to. Mi je pa seveda v veliko, zelo veliko čast, da sta mi zaupala kaj takega. Seveda je potem usklajevanje z ekipo trajalo nekaj časa, ampak s Primožem in Loro je to bilo sodelovanje potekalo, kot si ga lahko samo želiš. Mislim, da je šlo res za obojestransko zaupanje in se jima lahko samo zahvalim za njun čas. Prostega časa namreč nimata prav veliko, pa še del tega sta žrtvovala za nas.

Tenerife_Primož Roglič in David Črmelj, foto Blaž Oman.jpg
David med pogovorom s Primožem na Tenerifu, kjer se je pripravljal na dirke.
foto Blaž Oman

Kako je korona spremenila pravila za delo novinarjev na dirki?

Seveda se je vse spremenilo. Zdaj brez maske ne moreš nikamor. Kolesarji bodo še manj dosegljivi. Nekakšna generalka za Tour je dirka po Dofineji, vendar nas tam ni, tako da ne vem natančno, kako bo vse skupaj potekalo na Touru, a je že zdaj jasno, da bo vse zelo omejeno in je res vprašanje, kako bomo lahko delali. Kolesarska karavana poskuša živeti v nekakšnem balonu, tako da bi poskusili zmanjšati možnost za okužbe. Novinarji bomo »drugi« balon, saj se bomo morali pred začetkom ravno tako testirati, delati pa seveda z mikrofoni na palicah in jih ves čas razkuževati. Pravila glede obnašanja na Touru se spreminjajo in dopolnjujejo iz dneva v dan. Zdi se mi, da letos ne bo več takega števila novinarjev tam, v prejšnjih letih jih je bilo tudi že okrog dva tisoč.

Je tudi kaj sprememb pri dirki?

Trasa je taka, kot bi bila junija oziroma julija. Organizatorji jo želijo izpeljati. Upajmo, da jim karavano uspe pripeljati vse do Pariza, saj bi s tem ekipe zadovoljile sponzorje, ki so jih podpirali tudi med pandemijo. Zadnja sprememba je, da bo morala ekipa, v kateri bosta dva pozitivna na covid-19, zapustiti dirko, tako da bi to prav lahko zelo zmanjšalo karavano na poti do Pariza. Poleg tega se moramo tudi akreditirani novinarji testirati. Ukrepov je res veliko in v zadnjih dneh se bomo ukvarjali očitno predvsem s tam, kaj ne smemo ... Ampak, naj bo vsaj zmagovalec tisti, ki si bo to najbolj zaslužil.