kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Emmyji so podeljeni

sta/kl, 21.09.2020 12:00:04

Sinoči so pred prazno dvorano prvič virtualno podelili televzijske nagrade Emmy. Največ sta jih pobrali ameriški televiziji HBO in Pop TV.

Delite na:
Emmyji so podeljeni
Prizorišče podelitve Emmyjev emmy.com

Podelitev je vodil komik televizije ABC Jimmy Kimmel v prazni dvorani, ob upoštevanju socialne distance pa so mu pomagali redki oznanjevalci nominacij in zmagovalcev.

Nominiranci in zmagovalci so bili zaradi pandemije po svojih domovih pred računalniki, in so se z zahvalnimi govori vključili v prenos televizije ABC.

Kot je v navadi pri tovrstnih nagradah, so bila sporočila udeležencev tudi politična. Američane so pozivali, naj se udeležijo predsedniških volitev.

Serija "Nasledstvo" je osvojila sedem nagrad, skupaj pa je televizija HBO pobrala 30 emmyjev, k čemur je ob Nasledstvu pripomogla serija "Watchmen" ("Varuhi"), ki je dobila 11 emmyjev oziroma največ od vseh.

Television Academy headquarters in North Hollywood CA.jpg
Stavba Akademije za televizijo v Hollywoodu
splet

V kategoriji komedij je izstopala serija "Schitt's Creek", ki je POP TV prinesla devet od skupaj desetih emmyjev, Netflixu pa jih je pripadlo 21, med drugim po zaslugi serije "Ozark".

"Schitt's Creek" je precej nepričakovan hit hit male televizijske mreže Pop TV, govori pa o bogati družini, ki je prisiljena živeti v razpadajočem motelu. Med devetimi Emmyji je tudi nagrada za najboljšo komično serijo, kot tudi Emmyji za najboljše komične vloge, ki so pripadel kanadskim zvezdam Catherine O'Hara, Eugeneu Levyju, Danielu Levyju in Annie Murphy.

Eugene-levy-lead-actor-comedy-series-schitts-creek.jpg
Eugene Levy
emmy.com

Prviče v zgodovini Emmyjev pa je bila neka komična serija nagraena v vseh sedmih kategorijah, so sporočili organizatorji.

V sagi "Nasledstvo" o medijskem magnatu in otrocih, ki se prepirajo za njegovo nasledstvo, je Emmyja ob prvi nominaciji po 12-letni igralski karieri osvojil 41-letni Jeremy Strong za najboljšo moško glavno vlogo, serija pa je dobila tudi emmyja za scenarij in režijo.

"Nasledstvo" je tako z nagradami v tej kategoriji nasledil Igro prestolov, ki je kraljevala v štirih od zadnjih pet let. Praznih rok pa so ostale serije Krona, Deklina zgodba, Ozark, Mandalorian, Killing Eve, Better Call Saul in Stranger Things.

Billy Crudup je pri svojih 52 letih dobil prvega emmyja za stransko moško vlogo v drami televizije "Apple The Morning Show", Julija Gardner pa svojega drugega pri 26 letih za stransko žensko vlogo v drami "Ozark".

zenayda_abc.jpg
Zenayda
emmy.com

Največje presenečenje večera je bila dodelitev nagrade za najboljšo žensko vlogo v dramski seriji 24-letni Zendayi, ki je v HBO-jevi "Evforiji" zagrala najstniško odvisnico, ki preizkuša alkohol, droge, in spolnost ter se spopada s travmami, ki so del odraščanja. Favoritki v tej kategoriji sta sicer bili Laura Linney ("Ozark") i Jennifer Aniston ("Jutarnji šov"). 

Ob prejemu nagrade se je Zendaya poklonila nedavno umrli ameriški vrhovni sodnici Ruth Rader Ginsburg in spodbudila gledalce, da se registrirajo za jesenske ameriške predsedniške volitve. S 24 leti je najmlajša dobitnica emmyja v tej kategoriji, poleg Linneyeve in Anistonove pa je premagala tudi Olivio Colman, Jodie Comer in Sandro Oh.

catherine-o-hara-emmy-winners_schitts creek-komedija.jpg
Catherine O'Hara
emmy.com

Serija "Watchmen" ("Varuhi") o samooklicanih super-herojih je osvojila emmyja v kategoriji krajših televizijskih serij ali filmov, Regina King ga je osvojila za najboljšo žensko vlogo v tej kategoriji, soigralka Yahya Abdul-Mateen II za stransko žensko vlogo, ustvarjalec Damon Lindelof pa za scenarij.

Emmyja za glavno moško vlogo v krajši televizijski seriji ali filmu je dobil Mark Ruffalo za vlogo v "I Know This Much Is True". 52-letni Ruffalo se je emmyja razveselil na svojem domu, bil pa je tudi med tistimi, ki so Američane pozivali, naj gredo na volitve, da "pozdravijo državo in poskrbijo drug za drugega".