stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Bili smo na ... Punk is not dead

kl, 05.09.2020 16:44:38

S performansom v živo je zagrebški grafitarski umetnik Krešimir Golubić otvoril razstavo svojih del, posvečenih alternativnemu glasbenemu gibanju iz 80-ih.

Delite na:
Bili smo na ... Punk is not dead
Krešimir Golubič z Barbaro Čeferin (Galerija Fotografija) odkrito.si

Krešimir Golubić, zagrebški grafitarski umetnik, znan kot Leon GSK se s projektom PUNK'S NOT DEAD predstavlja kar v dveh ljubljanskih galerijah.

V petek je tako v TAM-TAMovi galeriji na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani ustvarjal v živo in izrisal tri slovenske glasbenike - Esada Babačića iz Via Ofenzive, Alenko Marsenič-Marso iz Tožibab in Marina Rosića iz Carine.

Razstavo s podobami sedaj že pokojnih punk in rock zvezdnikov pa je Krešimir postavil v galerijo Fotografija na Levstikovem trgu v Ljubljani, Slovensko prestolnico je potem, ko je bila njegova razstava uspešna v Zagrebu, izbral zato, ker sta Slovenija in posebej Ljubljana bila v osemdesetih letih preteklega stoletja središče punk scene v nekdanji Jugoslaviji.

Punk gibanje je bilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja eno močnejših alternativnih glasbenih gibanj in je bil nekakšno glasbeno in kulturno ozadje mnogih takrat porajajočih se alternativnih in neodvisnih družbenih gibanj, ki so na koncu privedla tudi do osamosvojitve Slovenije.

Gre za intimno zgodbo," pravi Krešo. "Z grafiti se sicer ukvarjam že več kot 30 let, Ko pa sem začel konec osemdesetih kot 14-, 15.-leten hoditi ven, so bili moji prvi koncerti, ki sem jih obiskal, punk koncerti. In "obesil" sem se na ta stil in to še danes traja. Začel sem brati in izdajati fanzine, kasete, celo plošče, obiskoval sem koncerte ... Ob vsem tem sem odrasel. Potem pa sem pred dvema letoma prišel na idejo. Toliko teh zvezd iz punk scene je mrtvih, glasba pa seveda ni, in zakaj jim ne bi naredil nekakšen hommage, spominsko razstavo."