reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

"Vsi ptice" - izjemna predstava o ceni resnice

Kamilo Lorenci, 13.10.2020 11:10:42

Že dolgo kakšna zgodba name ni naredila takšnega vtisa kot ta v predstavi "Vsi ptice" v izvedbi Mini Teatra pod režisersko taktirko Ivice Buljana.

Delite na:
"Vsi ptice" - izjemna predstava o ceni resnice
Vsi ptice, Mini teater Barbara Čeferin

Predstavo, v kateri nastopajo Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak in Lina Akif, so postavili v Križevniški cerkvi v Ljubljani.

vsi-ptice, mini-teater
Vsi ptice, Mini teater
Barbara Čeferin

"Drama je srečanje z absolutno idejo Drugega," piše v spremnem listu. Zame pa je bila to predvsem pripoved o resnici. Resnici kot žrtvi egoizma. Resnici, ki je tako nevarna, da si zatiskamo oči pred njo, samo zato, da bi ohranili tisto lastno, "partikularno resnico", ki nas osmišlja. 

vsi-ptice, mini-teater
Vsi ptice, Mini teater
Barbara Čeferin

Je pripoved o resnici, ki nam pravi, da smo le "skupek materije", izdelek 46-ih kromosomov, ki se je "tukaj in zdaj" znašel po vrsti naključij - ali so res naključja? Je zgodba o "lastni resnici", ki nam jo vstavijo v glavo in nam daje podobo sebe in drugih; in ki nam govori, da smo mi dobri, oni, z "drugo resnico", pa ne. Ker "resnica drugega" je v naši resnici laž.

vsi-ptice, mini-teater
Vsi ptice, Mini teater
Barbara Čeferin

Zgodba se dogaja v Izraelu, tem nesrečnem območju dveh "lastnih resnic", ki druga druge ne priznavata in kjer so postavili zid, da bi ju ločili.

"Vsi ptice" je triler o preteklosti, ki se vlači v sedanjost in bo obsedala še prihodnost. Je grozljivka o gordijskem vozlu nezaupanja, brez Aleksandra Velikega, ki bi ga presekal.

vsi-ptice, mini-teater
Vsi ptice, Mini teater
Barbara Čeferin

In v tukajšnji, ljubljanski resničnosti, se v krščanski hiši Gospodovi odvija ljubezenska zgodba judovskega Romea (Eitana) in arabske, muslimanske Julije (Wahide). Pod lučmi v obliki Davidove zvezde, se v zgodbi premikamo v času in prostoru, med realnostjo in domišljijo - vedno na enem mestu.

040mv.jpg
Milena Zupanćič in Robert Waltl
M24

Judovski rabi postane muslimanski diplomat iz preteklosti, ki prevzame krščansko vero, zdravnica je televizijska napovedovalka.

Križani Odrešenik na steni Križevniške cerkve ima oči obrnjene proč od prizorišča. Proč od vseh resnic, ki se tam prepletajo.

"Če je v nečem lepota, potem to mora biti resnica," je nekoč zapisal angleški romantični pesnik John Keats. Vendar tu ni lepote, ni romantike, je le gola resnica - ki ubija.

Izjemno.