mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Bili smo na ... Poletni noči

kl, 04.09.2020 16:00:34

Letošnja Poletna noč je počastila 75 let orkestra Big Banda RTV, s priredbami starih uspešnic slovenske popevke pa so navdušile pevke in pevci.

Delite na:
Bili smo na ... Poletni noči
Poletna noč 2020 m24.si

Sicer bi se morala Poletna noč odviti že junija, vendar je zaradi pandemije, ki je vse postavila na glavo, tudi ta zdaj že tradicionalna glasbena prireditev, na kateri se spomnimo predvsem zlatih let slovenske popevke, bila prestavljena.

Z letošnjo Poletno nočjo so počastili 75. obletnico orkestra Big Banda RTV: "To je nedvomno velik in pomemben jubilej, vreden naše pozornosti in spoštovanja do vseh, ki so k temu prispevali oz. priigrali. In prigarali," je v uvodu dejala voditeljica Bernarda Žarn.

Koncert se je tradicionalno pričel s posnetkom originalne pesmi Poletna noč, ki jo je občuteno odpela Marjana Deržaj zdaj že daljnega leta 1964, potem pa nadaljeval s trojčkom ženskih nastopov. Privškovo popevkoVozi me vlak v daljaveje, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, zapelaNuška Drašček. Pesem je tematsko dopolnila šeEva HrensKo boš prišla na Bled, sledile pa soSončne ure (saj bo jutri spet lepo), ki jih je zapelaMia Žnidarič.

Poletno noč si lahko ogledate tudi na programu RTV Slovenije v soboto ob 20h.

Na dirigentskem odru so se med koncertom izmenjevali Lojze KranjčanTadej Tomšič in Patrik Greblo, slavljencu Big Bandu pa se je na odru priključil tudi Simfonični orkester RTV Slovenija in skupaj so izvedli Adamičevo skladbo 41° vročine, ki je ogrela sicer že malce hladen poznopoletni večer.

Nina Strnad je zapela Ptico brez kril, sledila pa je Alenka Godec z ljubezensko pesmijo Tvoja, s katero je zmagala na Pop delavnici leta 1988.

Big Band in Simfonični orkester sta bila dolgo vodilna pri snemanju glasbe za slovenske filme in temu so se na odru poklonili z "večno" Ne čakaj na maj, ki jo je zapela Anika Horvat, in z instrumentalno skladbo iz filma Ko zorijo jagode.

Poleg filmske glasbe pa je Big Band odigral ključno vlogo tudi pri razvoju Slovenske popevke, ki je, kot je povedala voditeljica, "postala pojem in del narodne kulture." Na to obdobje so spomnili s pesmimi Breskvice, ki jih je leta 1975 zapela Sonja Gabršček, ob navdušenih vzklikih množice pa tokrat Saša Lešnjek. Sledili so Utrinki, s katerimi je leta 1965 očarala Marjana Deržaj, letos pa zablestela Jadranka Juras. Vzdušje pa je razvnel še Janez Bončina - Benč s Kadar ognji dogorijo.

Na večnost popevk so spomnile tudi pesmi Med iskrenimi ljudmi, ki jo je zapela Strnadova, Včeraj, danes, jutri v izvedbi Draščkove in Mlade oči, na katere je spomin obudila Lešnjekova.

Med glasbene bisere v izvedbi Big Banda sodi tudi ljudska glasba. Poleg Kranjčanove pesmi Brinje, je s svežo, jazzovsko podobo navdušila Marko skače v izvedbi Eve Hren.

Na odru je nastopil tudi "deček z zlatim glasom", kot so ga nekoč poimenovali, Oto Pestner, ki je najprej udarno nastopil s pesmijo Cigansko kri, v zadnjem delu pa še z Vrača se pomlad, za kateri je požel bučen aplavz.

Slišali smo še Na krilih hrepenenja, ki jo je čustveno odpela Nina Strnad, za jazzovsko in rockersko vzdušje pa je poskrbel Benč s Ta noč je moja. Prireditev je dokončno zaokrožila Saša Lešnjek s ponovno izvedbo Poletne noči,

V spodnji fotogaleriji si poglejte nekaj utrinkov s prireditve.