mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Balet SNG Maribor v slovitem Bolšoju razprodal dve predstavi

Teja Pelko, 16.08.2019 20:00:00

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v znamenitem Državnem akademskem gledališču Bolšoj v Moskvi v torek, 23. julija, in v sredo, 24. julija, izvedel sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt.

Delite na:
Balet SNG Maribor v slovitem Bolšoju razprodal dve predstavi
Ekipa SNG Maribor pred Bolšojem SNG Maribor

Gostovanje v enem največjih gledališč na svetu predstavlja izjemen dosežek mariborskega gledališča, ki navdušuje občinstvo in kritike doma in po svetu. »V letu, ko praznujemo stoletnico SNG Maribor, in v sezoni, ko slavimo stoletnico ustanovitve profesionalnega baleta v Sloveniji, mariborski Balet skozi to gostovanje slovenskemu baletu poklanja najlepše darilo. Gre za veliko priznanje in prepoznanje naše kulture in slovenskega baleta ter naših edinstvenih dosežkov,« je o gostovanju povedal Edward Clug, koreograf in umetniški direktor mariborskega Baleta.

Celovečerni pripovedni balet Edwarda Cluga Peer Gynt je pustolovska koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in resničnostjo, da bi našel samega sebe. Balet je koreograf Edward Clug zasnoval po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega. Predstava je takoj navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko doma in v tujini, Edward Clug pa jo je po praizvedbi v Mariboru leta 2015 uprizoril na številnih svetovnih baletnih odrih; najodmevnejša postavitev je bila v začetku lanskega leta v Dunajski državni operi. V gledališču Bolšoj je balet doživel moskovsko premiero.

Balet SNG Maribor 2
Edward Clug (desno) z baletniki: Antonom Bogovom ter Denisom in Anastasio Matvijenko.
SNG Maribor

Clug je za moskovski Bolšoj novembra lani koreografiral Petruško na glasbo Igorja Stravinskega, v prihajajoči, 244. sezoni gledališča pa bo maja 2020 na glasbo Schnittkeja in Šostakoviča koreografiral Mojstra in Margareto.

Balet SNG Maribor 3
Skupinski posnetek po prvi predstavi
SNG Maribor

Po besedah Vladimirja Urina, generalnega direktorja gledališča Bolšoj, je Edward Clug eden najbolj zanimivih koreografov današnjega časa. »Ima redek dar – dar pripovedovati zgodbe skozi gledališko govorico, skozi gib in ples. Ibsenova drama je polna dogodivščin, zapletenih preobratov in različnih čustvenih stanj. Moskva je že videla Peera Gynta v koreografiji Johna Neumeierja, Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga pa predstavlja koreografov poskus konceptualizirati mrežo življenja, da bi se ustavili in razmislili o najpomembnejših vprašanjih naših usod,« je ob gostovanju za posebno programsko knjižico zapisal Urin.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 31, 1. 8. 2019