GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno zgradbo!

Sonja Javornik, 13.08.2020 08:40:26

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno zgradbo!

Ta teden je revija Nova v naslovni zgodbi objavila serijo fotografij, ki pričajo o neverjetni zapuščenosti, pravem propadu objektov, v katerih delajo na RTV Slovenija. Ne samo, da sta stavbi na Tavčarjevi in Kolodvorski že v tako slabem stanju, da se večina ne upa dotakniti ničesar, kar ni nujno potrebno, da odpada omet, da se stranišča redno mašijo … Dejstvo je, da predvsem radijska stavba sploh ni več varna!

Javnost je – tudi pod vplivom političnih interesov – pogosto kritična do RTV SLO, češ da bi za denar, ki ga porabijo, lahko pomagali tistim, ki živijo v slabih razmerah.

Ampak danes je jasno: tudi delavci RTV SLO so po cele dneve prisiljeni bivati v ne slabih, ampak kar katastrofalnih razmerah.

In zato je skrajni čas, da se za RTV SLO najde celostna rešitev, ki bo vodila do sanacije tako prostorov kot tudi dela, poslovanja. Žal predlagatelji novega medijskega zakona razmišljajo bolj ali manj o tem, kako bi denar, ki je bil do zdaj namenjen RTV SLO, prišel še v roke politično opredeljenih medijev, namesto da bi se ukvarjali z vsebinskimi rešitvami RTV SLO in odpravo birokratskih ovir za vsakršne spremembe, ki so krive tudi za to, da je delo v tamkajšnjih prostorih neprijetno, če že ne tudi dejansko nevarno.

Zakaj je tako in kakšne bi lahko bile rešitve, smo vprašali generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.

Kako je mogoče, da vse tako propada, kot smo lahko videli na fotografijah? 

Vsako vodstvo ima pri vodenju tudi strategijo obnove in razvoja. Tudi v primeru RTV Slovenija je tako. Obnavljamo vse nujno, razen tam, kjer računamo na povezanost nadomestne gradnje z vzdrževanjem, kar pojasnjujemo v nadaljevanju. V Finančnem načrtu za 2020 je bil končno predviden tudi začetek investicije v nadomestno gradnjo na Komenskega 5.

V letih 2018 in 2019 je bila nadomestna gradnja v finančnem načrtu sicer predvidena, vendar ne tudi potrjena od nadzornega sveta, zato gradnje nismo mogli začeti.

V tem času smo notranjo javnost in verjetno tudi člane programskega ter nadzornega sveta prepričali, da je to nujnost, če želimo v prihodnje dosegati dodatne učinke iz procesa racionalizacije.

Tako bi združili dejavnosti dislociranih enot, nadomestna gradnja na Komenskega 5 bi bila hrbtenica nadaljnjega razvoja predvsem informativnih programov, vključno z novim TV-studiem, ki ga informativni program nujno potrebuje.

Zaradi tega smo pred leti ustavili pomembnejše obnove, predvsem na radijski zgradbi, kajti po ureditvi novih prostorov bo stavbo treba potresno sanirati in obnoviti klimo. Tega ni mogoče narediti, ne da bi se del radia začasno preselil v nove prostore. Kljub morebitni dodatni izolaciji studiev bi se hrup, ki nastaja ob tako obsežnih obnovah, namreč še vedno slišal tudi na posnetkih. Sama obnova pa bi še bolj uničila hodnike in stopnišča.

O tem, ali so prostori še varni, kakšni so načrti za obnovo in še čem, pa si preberite v novi izdaji

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★