Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zviti načini hujšanja

Lea Pufek, Bodi zdrava, 23.04.2018 13:01:46

Manj hrane, več telovadbe. To je verjetno najbolj znana mantra vseh, ki se redno ali občasno ukvarjamo s hujšanjem. Čeprav se sliši preprosto, vemo, da ni.

Delite na:
Zviti načini hujšanja
Thinkstock Photos

A na srečo obstajajo načini, kako se znebiti odvečnih kilogramov, tudi če nimamo vedno volje in časa, da bi se strogo držali shujševalnega načrta.

Znanost, raziskave, statistika … večinoma dolgočasno čtivo, ki pa zna priti v nekaterih primerih še kako prav. Na primer kadar zviti in prebrisani želimo nekoliko zaobiti strog shujševalni režim, ne da bi s tem pretirano škodili telesu (in dieti). Tako je, znanost in statistika poznata kar nekaj zanimivih podatkov, ki razkrivajo trike za hujšanje brez pretiranega napora. No, ja, malce se boste morali že potruditi za želene rezultate, kadar pa vam bo zmanjkalo volje ali časa, se lahko zatečete k tem zvitim načinom hujšanja.

1. Žvečite

Vaše telo potrebuje približno dvajset minut, da vašim možganom sporoči, da ste siti. To pomeni, da bodo prvih dvajset minut hranjenja vaši možgani še vedno prepričani, da ste lačni, čeprav boste v tem čas pospravili že ves obrok. V tem primeru se utegne zgoditi, da boste pojedli veliko več, kot dejansko potrebujete. Da se takšnemu »nezavednemu« prenajedanju izognete, si za hranjenje vzemite čas. Čas hranjenja boste najlažje raztegnili tako, da boste vsak grižljaj dodobra prežvečili, s tem pa še izboljšali prebavni proces in se izognili morebitni napihnjenosti po obroku.

2. Nosite ožja oblačila

Vsaka od nas ima v omari nedvomno kos oblačila, ki je vedno na meji tesnega. To oblačilo imamo po navadi za mero pri ohranjanju teže. Kadar nam postane tesno, vemo, da moramo začeti bolje skrbeti za svojo prehrano. Če boste to oblačilo pogosteje nosili, boste pogosteje spodbujeni k temu, da pazite, kaj in koliko pojeste. Če bo ostalo skrito v omari za čase, ko se boste spravili v red, pa bo lahko tam ostalo zelo dolgo.

3. Bodite prefinjeni pri razporejanju hrane

Morda se sliši nekoliko avšasto, a vendarle raziskave kažejo, da to, kako in kam razporedimo hrano na krožniku, močno pripomore k zmanjšanju obrokov. Če uporabljate manjše krožnike in posode, boste nanje/vanje avtomatsko naložili manj hrane. Prav tako bo pomagalo, če boste bolj kalorično hrano naložili na poseben krožnik, na tistega glavnega pa zdravo zelenjavo (navadno počnemo ravno obratno – zelenjavo in solato razporejamo posebej, na dodatne krožnike kot prilogo). Obrok jemljite, kot da je zdravi del na večjem krožniku tisto, kar je ključno, in ga začnite najprej jesti. Tako boste poskrbeli, da boste zaradi sitosti pojedli manj tistega bolj kaloričnega dela obroka. 

4. Pijte več vode

Raziskave kažejo, da ljudje, ki čez dan popijejo več vode, v povprečju v dnevu zaužijejo manj kalorij kot tisti, ki spijejo manj vode ali je ne spijejo dovolj. Ti ljudje prav tako zaužijejo manj sladkorja, natrija, maščob in holesterola.

prehrana_ThinkstockPhotos-692990626.jpg

5. Izklopite televizor

Pa ne zato, ker naj bi zaradi reklam pojedli več, temveč zato, ker vas televizija (ali kar koli drugega, kar počnete med hranjenjem; tudi delo v službi, medtem ko jeste) odvrača od tega, da bi zbrano jedli. Raziskave pa kažejo, da tisti, ki med jedjo niso zbrani in osredotočeni na svoj obrok, povprečno pojedo deset odstotkov več, kot bi jih sicer.

6. Vilice vzemite v levo roko (ali desno, če ste levičar)

Hranjenje z roko, ki ni vaša dominantna, bo avtomatsko upočasnilo vaše prehranjevanje in tako preprečilo, da bi pojedli preveč. 

7. Zmanjšajte gretje

Velika večina nas ima v domovih nastavljeno previsoko temperaturo. Številne raziskave pa kažejo, da nižje temperature v prostoru naše telo spodbujajo k večjemu porabljanju kalorij. Pri nižjih temperaturah namreč telo porabi več energije, da se ogreje, zaradi česar porabite tudi več kalorij.

8. Zmanjšajte grižljaje

Namesto da popadete hrano, se potrudite in v hrani uživajte z manjšimi grižljaji. Raziskave kažejo, da ljudje, ki hrano razrežejo na manjše koščke in uporabljajo manjši pribor, zaužijejo kar 52 odstotkov manj kalorij v enem obroku.

9. Bodite pozorni, s kom jeste

Tudi ljudje, s katerimi sedemo k obroku, imajo lahko velik vpliv na to, koliko pojemo. Če se želite držati zdravega načina prehranjevanja, se pri jedi raje družite z ljudmi, ki imajo zdrave prehranjevalne navade in prisegajo na zdravo hrano. Ti vas ne bodo mogli speljati v pregrehe.

10. Oči pasite na zdravi hrani

Angleška raziskava je pokazala, da ljudje, ki redno gledajo fotografije zdrave hrane in obrokov, tudi jedo bolj zdravo, zaužijejo manj kalorij in pri izbiri hrane sprejemajo boljše odločitve. Če torej zbirate recepte ali na družbenih omrežjih sledite kuharjem in kuharskim blogerjem, izberite tiste bolj zdrave. Tako boste nenehno izpostavljeni bolj zdravi hrani.

prehrana_ThinkstockPhotos-692990626.jpg

11. Jejte samo v prvih dvanajstih urah dneva

Raziskave in strokovnjaki svetujejo, da prehranjevanju namenite zgolj polovico dneva, torej dvanajst ur, preostalih dvanajst ur dneva pa naj vaše telo presnavlja. Ljudje, ki se držijo tega ritma, lažje hujšajo in imajo nižji ravni sladkorja in holesterola v krvi. Takšen ritem prehranjevanja je prav tako bolj v skladu s cirkadianim ritmom telesa, kar blagodejno vpliva na presnovo.

Preberite tudi: Po ločitvi: Ivana Šundov spregovorila o svoji družini. Kliknite TUKAJ!