Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zvezdnice odkrito o splavu

T. J., 08.07.2019 11:20:46

Senat ameriške zvezne države Alabama je prejšnji mesec z veliko večino potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava. Podporniki zakona niso dovolili niti izjeme ob incestu ali posilstvu. Prepovedali so vsa dejanja, povezana s splavom, z izjemo primerov, ko je ogroženo življenje nosečnice ali zarodka. Alabama se je s tem pridružila vrsti ameriških zveznih držav, ki v zadnjem letu spreminjajo zakonodajo o splavu, ukrep pa prihaja po tem, ko je Georgia pred kratkim postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o »srčnem utripu«. Ta prepoveduje splav od trenutka, ko pri zarodku zaznajo srčni utrip. Na to dogajanje so se odzvale tudi številne zvezdnice, med prvimi Milla Jovovich, ki je s sledilci na Instagramu delila kar osebno izkušnjo s prekinitvijo nosečnosti. Ob tem smo se spomnili še nekaterih drugih slavnih dam, ki so v preteklosti povsem odkrito spregovorile o svojih izkušnjah s splavom.

Delite na:
Zvezdnice odkrito o splavu
Nicki Minaj Profimedia

Igralka, model in glasbenica Milla Jovovich se boji, da bodo takšni in podobni zakoni o splavih ženske prisilili, da bodo te opravljale na skrivaj in v slabih higienskih razmerah. In ravno zato se je odločila, da bo pozornost javnosti usmerila na to občutljivo temo. To je storila tako, da je s svojimi sledilci na Instagramu delila svojo izkušnjo s prekinitvijo nosečnosti, ki jo je doživela pred dvema letoma in za katero se ni odločila sama, temveč je šlo za nujni poseg iz zdravstvenih razlogov: »Noseča sem bila štiri mesece in pol, ravno sem snemala film v vzhodni Evropi … Dobila sem prezgodnje popadke, med posegom pa sem morala biti budna. To je bilo eno od najhujših doživetij, ki sem jih morala kdaj prestati. Še vedno imam nočne more zaradi tega. Bila sem sama in nemočna.« Če le pomisli na to, da bi morale ženske splaviti v še hujših razmerah, in to le zaradi novih zakonov, se ji obrača želodec, je med drugim dodala. Ker je po splavu padla v depresijo, je morala za nekaj časa celo prekiniti kariero. »Na srečo sem se znala sama osvoboditi iz tega pekla, a spomin na to me bo spremljal do konca življenja. Nobena ženska si ne želi prestajati česa takšnega, zato se moramo bojevati za to, da bomo imele tudi v nujnih primerih varno okolje za poseg.«

Nicki Minaj

V intervjuju za revijo Rolling Stone je glasbenica, igralka in model Nicki Minaj odkrito spregovorila o splavu, ki ga je imela že pri petnajstih letih. Takrat je še drgnila srednješolske klopi, nehote pa je zanosila s svojim tedanjim fantom: »Ko sem izvedela, da sem noseča, sem mislila, da bom kar umrla.« Zanjo je bila to najtežja stvar, ki jo je kdaj prestala. Splav je obžalovala, še posebno zato, ker so na njeno odločitev vplivali ljudje, ki so ji nenehno dopovedovali, da ni pripravljena na otroka. Danes, pri 36 letih, pa svoje odločitve ne obžaluje več, saj se zaveda, da v tistih najstniških letih nikakor ne bi mogla vzgajati otroka. Je pa res, da pogosto poudarja, da jo to neprijetno doživetje spremlja že vse življenje. Nicki je o splavu »spregovorila« tudi v pesmih Autobiography in All Things Go.

Nicole Appleton

Angleško-kanadska glasbenica, igralka in televizijska voditeljica Nicole Appleton, znana predvsem kot članice dekliške skupine All Saints, ima z angleškim glasbenikom Liamom Gallagherjem, nekdanjim članom skupine Oasis, sedemnajstletnega sina Gena. Preden je spoznala Liama, pa je bila 44-letna zvezdnica v razmerju z nekim drugim angleškim glasbenikom. Ob koncu devetdesetih let je namreč ljubila Robbieja Williamsa, s katerim je bila celo zaročena in s katerim je pričakovala otroka. Čeprav sta se oba veselila naraščaja, je Nicole popustila pod pritiski šefov svoje glasbene založbe, ki so menili, da njena nosečnost ogroža prihodnost skupine All Saints. V avtobiografiji, ki jo je napisala v sodelovanju s sestro Natalie, se je razpisala tudi o splavu, ki ga je nerada opravila v četrtem mesecu nosečnosti: »Po tem so se vsi vedli, kot da se nikoli ni nič zgodilo. Preveč me je bilo strah soočenja. Trudim se, da bi pridobila nazaj zaupanje vase. Pisanje o tem mi pomaga, da se spoprimem s tem. Razčiščevanje je bila edina pot. Po splavu sem se namreč počutila kot robot, ki ga nadzoruje nekdo drug.«

nicole appleton.jpg
Nicole Appleton
Profimedia

Sinead O'Connor

Med slavnimi damami, ki so se odločile za prekinitev nosečnosti, je tudi irska glasbenica Sinead O'Connor, najbolj znana po uspešnici Nothing Compares 2 U. Splav je imela leta 1991, ko je bila stara 24 let. Ker je takrat ravno končala razmerje s fantom, ki je bil otrokov oče, in ker je bila sredi turneje, se je odločila, da otroka ne bo obdržala. Zdelo se ji je namreč nesmiselno, da v takšnih okoliščinah na svet spravi bitjece, za katerega oče ne bi skrbel. »Te odločitve nisem sprejela z lahkomiselnostjo. Nobena ženska ne naredi tega. Potrebovala sem eno leto, da sem vse skupaj prebolela, a odločitev je bila vsekakor pravilna,« je v intervjuju za belgijsko revijo Humo izjavila ponosna mamica štirih otrok, ki se je štirikrat sprehodila do oltarja.

sinead o'connor.jpg
Sinead O'Connor
Profimedia

Chelsea Handler

Komedijantka, igralka in televizijska voditeljica Chelsea Handler, ki jo večina pozna kot nekdanjo voditeljico pogovornih šovov Chelsea Lately in Chelsea, je prvič zanosila že pred 28 leti, ko je bilo za njo komaj šestnajst pomladi. Kljub temu da je bila še zelo mlada, je želela donositi, a sta jo starša prepričala, da še ni pripravljena postati mamica. Pred sedmimi leti, ko je gostovala v zdaj že nekdanjem večernem pogovornem šovu The Rosie Show, ki ga je vodila njena kolegica Rosie O'Donnell, je dejala: »Ne bi bila dobra mama. Prav ničesar ne obžalujem.« V intervjuju, ki ga je pred tremi leti dala za revijo Playboy, pa je Chelsea razkrila, da je imela pri šestnajstih letih v resnici dva splava.

chelsea handler.jpg
Chelsea Handler
Profimedia

Joan Collins

Preden je postala mamica treh otrok, se je za splav odločila tudi angleška igralka, pisateljica in kolumnistka Joan Collins. Leta 1959, ko je bila stara 26 let, je spoznala štiri leta mlajšega igralskega kolega Warrena Beattyja. Z igralcem in filmskim ustvarjalcem, ki je slovel kot velik ženskar, se je celo zaročila, a sta se zaradi njegove nezvestobe razšla. V avtobiografiji, ki jo je napisala leta 1978, je razkrila, da je z Warrenom zanosila, a je otroka splavila. »Dobiti otroka je bilo nepredstavljivo. On ni imel denarja, jaz pa tudi nisem imela ničesar. Menim, da imaš do otroka, ki ga spraviš na svet, neko odgovornost. Vem, da sem sprejela pravilno odločitev,« je nekoč pojasnila Joan, ki je prejšnji mesec praznovala 86. rojstni dan.

joan collins.jpg
Joan Collins
Profimedia

Naya Rivera

Igralka in pevka Naya Rivera, ki je zaslovela z vlogo Santane Lopez v seriji Glee, se v avtobiografiji Sorry Not Sorry: Dreams, Mistakes, and Growing Up ni razpisala le o motnjah hranjenja, ki so jo nekoč pestile, temveč tudi o splavu. Privlačna zvezdnica je razkrila, da je leta 2010 zanosila z igralcem Ryanom Dorseyjem, s katerim pa se je kmalu po tem razšla, saj zaradi velikanskega uspeha omenjene serije preprosto ni imela časa za razmerje. Ker bi ji vzgoja vzela še več časa in ker bi otrok odraščal brez očeta, se je odločila za splav. Naya in Ryan, ki sta dala pozneje ljubezni še eno priložnost, sta se leta 2014 sprehodila do oltarja, septembra 2015 pa sta se razveselila sinčka. Lepotica, ki je dobro leto dni po rojstvu prvega in za zdaj edinega otroka vložila zahtevo za ločitev, je pojasnila, zakaj je javno govorjenje o splavu tako zelo pomembno: »Ko sem pisala knjigo, se mi je zdelo zelo pomembno, da vključim tudi splav, saj je to del moje zgodbe. Statistike so nore: tam zunaj je ogromno žensk, ki to prestajajo, a nihče ne govori o tem.«

naya rivera.jpg
Naya Rivera
Profimedia

Whoopi Goldberg

Zgodba Whoopi Goldberg je grozljiva. Igralka, komedijantka in televizijska voditeljica je splav, ki ga je imela pri komaj štirinajstih letih, opravila kar sama, in to s pomočjo obešalnika za oblačila! Za knjigo The Choices We Made: Twenty - Five Women and Men Speak Out About Abortion, ki jo je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja napisala Angela Bonavoglia, je svoj delež k zgodbam o splavih prispevala tudi zabavna zvezdnica: »Pri štirinajstih letih sem ugotovila, da sem noseča. Nisem namreč dobila menstruacije. Zajela me je panika. Takrat me je bilo bolj strah tega, da bi morala nekomu razložiti, kaj se dogaja, kot tega, da grem z obešalnikom v park. In to sem tudi storila.« Danes je Whoopi ponosna mama 46-letne Alexandree »Alex« Martin, ki se je podala po njenih stopinjah in postala igralka ter filmska producentka. Mimogrede, 63-letna zvezdnica ima še tri vnuke in celo pravnukinjo.

sharon osbourne.jpg
Sharon Osbourne
Profimedia

Sharon Osbourne

Tudi Sharon Osbourne, mama treh otrok, ki si življenje že štirideset let deli z rockerjem Ozzyjem Osbournom, ima za seboj splav. »Pri sedemnajstih letih sem imela splav, in to je bilo najhuje, kar sem kdaj storila. Takrat sem imela prvi spolni odnos. Sama sem šla tja in bilo me je zelo strah. Klinika je bila polna mladih deklet in prav vse so se bale. Ves čas smo se gledale, a nobena ni spregovorila niti ene preklete besede,« je spomin na neprijetno izkušnjo v svojem slogu obudila angleška resničnostna zvezdnica, televizijska voditeljica, poslovna ženska in še marsikaj drugega, ki je na žalost doživela tudi tri spontane splave.

Poleg omenjenih zvezdnic so svoje izkušnje s splavom z javnostjo delile še nekatere druge zvezdnice, med njimi Toni Braxton, Vanessa Williams, Lil' Kim, Minka Kelly, Busy Philipps, Rose McGowan …