900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Znebite se ogrcev popolnoma naravno

C. R., Bodi zdrava, 12.04.2018 12:01:43

Zoper trdovratne ogrce obstaja učinkovito orožje, ki ga lahko izdelamo sami. Predstavljamo vam domače lepotne pripravke, ki ogrce preženejo za vedno.

Delite na:
Znebite se ogrcev popolnoma naravno
Thinkstock Photos

Najpogosteje se ogrci pojavljajo na tako imenovanem predelu T – čelu, nosu in bradi, saj se na teh delih obraza tvori največ sebuma. V nekaterih primerih pa se lahko razbohotijo tudi po vsem obrazu, pogosto izbruhnejo v puberteti in vztrajajo v odrasla leta. Ogrci, imenovani tudi komedoni, sicer nastanejo zaradi por, zamašenih z umazanijo in odmrlimi kožnimi celicami. Iz takšnih por loj ne more več normalno odtekati, kar pomeni, da se pore razširijo in loj postane viden. Počrni zaradi oksidacije melanina v loju, ko ta reagira z zrakom.

Nega

Najbolj nujna pri odpravljanju ogrcev je prava nega. Paziti je treba, da ne uporabljate mastnih izdelkov in kozmetike, ki pospeši izločanje loja. Obraz si očistite dvakrat dnevno s primernim gelom in ga negujte z lahko emulzijo, ki ni na oljni osnovi. Vsake dva do tri dni si naredite piling, ki pomaga odpirati zamašene pore, če se le da, pa ogrcev ne stiskajte. Utegne se namreč zgoditi, da ujet znoj v pori potisnete še globlje v podkožje, kjer pride do vnetja, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje. Namesto tega poiščite pomoč pri kozmetičarki.

limona 1.jpg

Domača sredstva

- Slana voda: Zelo učinkovito in poceni domače sredstvo proti ogrcem je slana obrazna voda. Ta na ogrce deluje na dva načina: najprej raztaplja odmrle kožne celice, ki so zamašile pore, po drugi strani pa deluje tudi rahlo razkuževalno. Za obrazno vodo zmešajte 2 jedilni žlici soli z 2 decilitroma tople vode. Mešajte toliko časa, da se sol raztopi. V nastalo raztopino pomočite kosem vate in z njo potegnite čez prizadete dele kože. Že po nekaj dneh boste opazili izboljšanje.

- Eterično olje čajevca: Odlično sredstvo proti ogrcem in mozoljem je tudi olje čajevca. Z vato ga malo nanesite neposredno na ogrce. Pri tem pa bodite previdni, saj olje čajevca razkužuje, vendar tudi izsušuje (podobno kot zobna krema). Če imate že v osnovi bolj suho kožo, se negi z oljem čajevca raje izognite.

- Soda bikarbona: Soda ni le za kuhanje in peko, temveč je tudi odličen izdelek za kožo. Kožo globinsko očisti, jo naredi mehko in gladko, nevtralizira njen pH ter jo spodbuja, da zmanjša proizvodnjo loja, kar pomeni, da odpravlja tudi ogrce. V kozarcu ali keramični posodi zmešajte žlico sode in malo vode, da dobite pasto. Nanesite jo na ogrce in počakajte, da se posuši (približno 10 minut). Izperite z mlačno vodo. Postopek ponavljajte dvakrat na teden.

- Cimet: Cimet je antibakterijska začimba, ki koži večstransko koristi, med drugim tudi odstranjuje ogrce. Zmešajte en del cimeta in dva dela medu v pasto. V tankem sloju nanesite na ogrce in pustite učinkovati 15 minut. Umijte si obraz kot po navadi, nato nanj nanesite vlažilno kremo. Za najboljši učinek ponavljajte postopek vsakodnevno.

- Zeleni čaj: Vitamini in antioksidanti v zelenem čaju pomagajo odstraniti z obraza odvečno maščobo, zdravijo vnetja in varujejo pred poškodbami kože. Zavrite približno skodelico vode in vanjo za eno uro potopite dve filtrski vrečki zelenega čaja. Prelijte tekočino v kozarec in jo z vato nanesite na ogrce, kjer naj se suši 10 minut. Izperite z vodo. Postopek ponavljajte enkrat na dan.

- Kurkuma: Kurkuma je ena najboljših medicinskih začimb s protivnetnim in protibakterijskim delovanjem. Zmešajte majhno količino kurkume s kokosovim oljem v gosto pasto. Nanesite jo na ogrce za 15 minut. Izperite z mlačno vodo.

- Beljak: Beljak daje koži številne blagodejne koristi. Bogat je z beljakovinami, med drugim z albuminom, ki učvrsti kožo, oži pore in deluje proti gubam. Zlasti primeren je za nego mastne kože, iz katere potegne tudi najbolj trdovratne ogrce. Na obraz nanesite tanko plast beljaka, nato čezenj položite plast toaletnega papirja in ga nežno pritiskajte ob obraz. Počakajte, da se posuši. Na papir nanesite drugo plast beljaka, najlažje boste to naredili s prsti, ki jih pomočite v beljak. Še enkrat počakajte, da se posuši. Previdno primite rob papirja in ga počasi odluščite od kože, skupaj s črnimi vragci. Izperite z obraza ostanke in negujte kožo z vlažilno kremo.

- Jabolčni kis: Kis vsebuje acetilno kislino, ki razkraja umazanijo v porah, uravnava kožni pH in preprečuje nadaljnje nastajanje ogrcev. Kis nanesite na obraz kot tonik. Lahko pripravite tudi tonik iz treh zdrobljenih metinih listov in treh žlic kisa. Ta učinkuje hladilno, učvrsti kožo in blaži vnetja v njej.

- Piling iz sladkorja in limonovega soka: Ne nazadnje pa se lahko ogrcev lotite tudi z domačim pilingom iz limonovega soka in sladkorja. Štiri kapljice limonovega soka zmešajte z jedilno žlico sladkorja in vtrite v prizadeta mesta. Limonov sok razkužuje, medtem ko kristalčki sladkorja odstranijo poroženelo kožo in globinsko očistijo pore.

Preberite tudi: Ste brez energije, utrujeni in brezvoljni? Kliknite TUKAJ!