Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Želja po večji psihosocialni pomoči

Katja Kaja Mejač, Maja, 15.02.2019 12:00:00

Združenje Europa Donna Slovenija že od leta 2017 izvaja program ROZA, program psihosocialne podpore za bolnice z rakom in njihove svojce, s katerim nadgrajujejo dolgoletno delo združenja na področju pomoči bolnicam z rakom dojk in rodil ne samo v procesu zdravljenja, ampak tudi pri reševanju stisk, ki so stalne spremljevalke obolelih za rakom in njihovih družinskih članov.

Delite na:
Želja po večji psihosocialni pomoči
Sašo Stare, Gašper Bergant in Vid Valič so že oddali svojo prvo donacijo v starih tolarskih bankovcih. Jernej Prelac / Europa Donna

Predsednica Združenja Europa Donna, Tanja Španić, poudarja, da zdravljenje rakavih obolenj z vidika medicinske stroke nenehno napreduje in daje novo upanje za bolnice, ki se soočajo s to boleznijo, vseeno pa ob tem diagnoza rak ne prizadene samo bolnice, ampak tudi njene bližnje in poseže v odnose v družini, z otroki, s partnerjem, prijatelji, sodelavci. Pomembna pri soočanju z boleznijo je čustvena podpora najbližjih, velikokrat pa bolnice doživljajo, da jih najbolje razume nekdo, ki ima sam podobno izkušnjo bolezni. »Europa Donna je že od svojih začetkov prostor, kjer poleg znanja in izkušenj v procesu zdravljenja nudimo tudi topel objem in smo tu za iskren pogovor ter strokovno psihosocialno pomoč. Skozi čas smo vse te aktivnosti združili v programu ROZA, kjer bolnicam in njihovim svojcem omogočamo različne strokovno vodene oblike pomoči: individualne pogovore v živo ali po telefonu, skupinske terapije in srečanja, tabore za otroke,« še dodaja Španićeva. 

Ravno zato je Združenje januarja pričelo novo akcijo Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke. Potekala bo do 1. marca 2019, v njej pa bodo zbirali sredstva za program ROZA, ki povezuje aktivnosti psihosocialne podpore za bolnice z rakom in njihove svojce. S tem nadgrajujejo dolgoletno delo združenja na področju pomoči bolnicam z rakom dojk in rodil ne samo v procesu zdravljenja, ampak tudi pri reševanju stisk, ki so stalne spremljevalke obolelih za rakom in njihovih družinskih članov. 

Kako bolezen sprejmejo otroci?

Ker program ROZA ponuja podporo tudi družinskim članom, so vanj seveda vključeni otroci. Znotraj programa organizirajo vikend tabor za otroke bolnic z rakom (od 5 do 18 let), ki ga izvajajo v sodelovanju s Slovenskim društvom hospic. Dolgotrajna bolezen in zdravljenje žensk fizično in psihično obremenilno vplivata na celotno družino in še prav posebej na njihove otroke. V programu tabora se prepletajo zabavne in sprostilne vsebine in resnejše tematike, ki jih obravnavajo na delavnicah z izkušenimi terapevti in prostovoljci in se dotikajo odnosov v družini, sprememb v primerjavi z obdobjem pred boleznijo, kaj pogrešajo, kako se spoprijemajo z različnimi čustvi, izkušnjami in občutki. 

EUROPA DONNA TANJA SPANIC.jpg
Tanja Španić, predsednica Europe Donne
Jernej Prelac / Europa Donna

O soočenju z boleznijo in odzivom lastnih otrok sta spregovorili tudi Metka in Vanja. Metka je, ko je zbolela za rakom dojk, ugotovila, da so otroci izgubili tisto otroško brezskrbnost in po njenih besedah so postali čisto preveč pridni in skrbni: »Moj sin Jonas se je udeležil prvega tabora za otroke v programu Roza, ki je potekal v Logarski dolini. Za nas je bila to ogromna podpora, ker smo bili v veliki stiski, saj sem začela proces zdravljenja na onkologiji. In tudi otroci so bili v stiski: postali so pretirano pridni. Rak v naši družini ni tabu. Takoj smo jim razložili in jih vpeljali v ta svet, niso pa imeli vrstnikov s tako izkušnjo. Jonasu se je na taboru, kljub temu da je bil s petimi leti in pol najmlajši udeleženec, odprl nov svet. Tam je videl, da čeprav je mama zbolela, je on še vedno lahko otrok, da se lahko igra, da se lahko smeje. Na taboru je spoznal, da je lahko še vedno srečen, ker je ugotovil, da obstaja še veliko mamic, ki so zbolele za rakom dojk, in da so njihovi otroci veseli ter da obstaja lepa prihodnost za vso družino.« Metka dodaja, da se z diagnozo življenje ne konča, temveč se odpira neko novo poglavje v življenju družine.

Vanja ima sina Alekseja, ki se je udeležil prvega vikenda za otroke v programu Roza. Doma so se o bolezni odkrito pogovarjali in tudi sama mu je vedno ponavljala, da naj jo vpraša, karkoli ga zanima o bolezni. »Aleksej je z navdušenjem šel na tabor in tudi vesel prišel nazaj. Kot starš nikoli ne veš, kaj se zares plete po otrokovi glavi in o čem razmišlja. Včasih se je lažje odpreti nekomu drugemu, še posebej ljudem, ki imajo izkušnje s tem in vejo, na kakšen način se pogovoriti z otroki.«

O akciji

Dobrodelna akcija Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke poteka od 10. januarja, zaključila pa se bo 1. marca 2019. Roza zabojniki za zbiranje starih tolarjev so na voljo v 644 Mercatorjevih trgovinah in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji. Roza zabojnik lahko ustvarite tudi sami in zbirate sredstva v podjetjih, društvih ali s prijatelji, zbrana sredstva pa oddate v eni od 644 Mercatorjevih trgovin ali poslovalnicah NLB ali na sedežu Združenja Europa Donna Slovenija.

V Združenju Europa Donna Slovenija poudarjajo, da v roza škatlah zbirajo samo tolarske bankovce, ki jih bodo nato v sodelovanju z NLB zamenjali za evre. Za tolarske kovance žal menjava ni več mogoča, vendar dodajajo, da so do zdaj v marsikateri škatli pristali tudi evrski kovanci in bankovci, ki bodo še kako prišli prav pri izvajanju programa Roza. 

Več o dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem - stari tolarji za nove začetke najdete na www.napolninaszupanjem.si.