stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Že poznate jajčno dieto?

A. K., Maja, 07.12.2018 12:01:51

Že poznate slavno dieto z jajci? Obstaja mnogo različic diete, nekatere imajo celo ekstremne smernice, ki jim je izjemno težko slediti.

Delite na:
Že poznate jajčno dieto?
Jajčna dieta Getty Images

Jajčna dieta ima visoko vsebnost beljakovin in nizko vsebnost ogljikovih hidratov, pa tudi malo kalorij. Kot pove že ime, je sestavljena predvsem iz jajc. Obstaja kar nekaj različic te diete, v vsaki pa so jajca glavni vir beljakovin. Ogljikovi hidrati, ki vsebujejo škrob, kot so krompir, riž in kruh, niso dovoljeni. Sladkor in vsi prigrizki, ki vsebujejo sladkor, so prav tako prepovedani. V vseh različicah diet so dovoljene voda in pijače, ki ne vsebujejo kalorij.

Priporočen vnos kalorij je odvisen od spola, višine in aktivnosti človeka. Jajca so lahko kuhana, pečena ali umešana, vendar ne smejo biti pripravljena na olju ali maslu.

jajca GettyImages-640312996.jpg
Tradicionalna jajčna dieta je ena izmed najbolj priljubljenih diet.
Getty Images

Osnovna jajčna dieta

Tradicionalna jajčna dieta je ena izmed najbolj priljubljenih diet in tudi najpogostejša izmed vseh verzij te diete. V tradicionalni jajčni dieti so dovoljeni tudi drugi viri beljakovin, drugim dietam pa je podobna v visokem deležu beljakovin in v nizkem deležu ogljikovih hidratov.

Zdrave beljakovine (brez maščob) in ogljikovi hidrati iz zelenjave, kot so ohrovt, brokoli in špinača, so dovoljeni. Sadje je omejeno na največ dva zaužita sadeža dnevno. Drugi ogljikovi hidrati, kot so makaroni, kruh, riž in podobno, pa niso dovoljeni.

Primer jedilnika lahko vključuje:

Zajtrk: dve jajci in zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Kosilo: beljakovine z zeleno solato

Večerja: jajca ali druge zdrave beljakovine in zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Jajčno-grenivkina dieta

Tudi tukaj se zaužije malo ogljikovih hidratov in veliko beljakovin, doda pa se polovica grenivke ob vsakem obroku.

Primer jedilnika lahko vključuje:

Zajtrk: dve jajci in pol grenivke

Kosilo: beljakovine s špinačo in polovica grenivke

Večerja: beljakovine (ribe ali jajca) s polovico grenivke

Ekstremna jajčna dieta

Ta dieta dovoljuje le uživanje jajc in vode ob vsakem obroku. Je zelo stroga in ji je težko slediti dalj časa. Če uživate le eno živilo dalj časa, to ni zdravo izgubljanje telesne teže, zato to dieto odsvetujemo, saj lahko vodi celo do hujših zdravstvenih zapletov.

Je sploh učinkovita?

Vse različice jajčne diete so rezultat prehranjevanja z manjšim vnosom kalorij, zato izgubimo telesno težo v razmeroma kratkem časovnem obdobju, poleg tega pa je bogata z beljakovinami, kar dokazano pomaga pri izgubi kilogramov.

Jajca so odličen vir beljakovin, vsebujejo pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin B12, vitamin D in železo. Čeprav vsebujejo nujna hranila in z njimi izgubljamo kilograme, jajčna dieta ni najboljši način za izgubljanje ali vzdrževanje telesne teže. Velikokrat se zgodi, da ljudje po tej dieti pridobijo nazaj ne le izgubljene teže, ampak še kak kilogram več. Nekateri trpijo tudi zaradi stranskih učinkov diete, kot so recimo utrujenost, zaprtost, slabost, glavoboli in splošno slabo počutje. Mnogi poročajo tudi o slabem zadahu, mišičnih krčih in težavah s prebavo.

Je varna?

Jajca so sicer zdrav vir beljakovin, vsebujejo pa veliko holesterola. Nekatere raziskave celo ugotavljajo, da je uživanje jajc v večjih količinah v daljšem časovnem obdobju škodljivo za zdravje. Ena izmed raziskav pravi, da se pri moških pri uživanju šestih jajc na teden poveča tveganje za srčni napad za kar 30 odstotkov. Pri ženskah niso prišli do takšnih rezultatov.

Ali je dieta varna, je odvisno predvsem od tega, katero različico izberemo in kako dolgo se je držimo. Če jemo le jajca v vsakem obroku, je jasno, da dieta ne vsebuje uravnotežene prehrane in ni varna za naše zdravje, kaže pa se v pomanjkanju nekaterih vitaminov in mineralov. Problem je tudi v tem, da dieta odsvetuje uživanje vlaknin, kar ima neprijetne posledice na naši prebavi.

Vsekakor se moramo zavedati, da jajčna dieta ni najbolj priporočljiva za naše zdravje, sploh če ji sledimo dalj časa. Bolj priporočljivo je, da zaužijete več sadja in zelenjave, zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, ki vsebujejo škrob, pijete več vode, povečate svojo telesno aktivnost in se izogibate hitri prehrani.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.