Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zdravje in prehrana otrok: začimbe, ki delajo čudeže!

Lara Jelen, Ženska, 05.04.2019 14:01:49

Prehrana igra veliko vlogo pri otrokovem razvoju in zdravju, zato naj bo kakovostna.

Delite na:
Zdravje in prehrana otrok: začimbe, ki delajo čudeže!
Prehrana je izjemno pomembna pri razvoju in zdravju otrok. Dreamstime

V zadnjih letih strokovnjaki pogosto opozarjajo na debelost otrok, pa tudi na to, da otroci dandanes pogosteje zbolevajo za raznimi boleznimi, alergijami in celo sladkorno boleznijo. Razlog je največkrat (ne pa vedno) prehrana. Slednja igra veliko vlogo pri otrokovem razvoju in zdravju, zato naj bo kakovostna. Predvsem pa se ne smemo bati v jedi dodajati določenih začimb, ki delujejo blagodejno.

Lani je izšla knjiga Zdravilna moč začimb za otroke, ki sta jo napisali avtorici Sabina Topolovec in Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ki bi jo lahko priporočili staršem kot obvezno branje, saj se v njej skriva pravo bogastvo koristnih informacij. Predvsem pa nas opominja, česa vsega so sposobni drobni ščepci začimb, ki jih dodamo prehrani.

Bodite zmerni in ne uporabljajte kupljenih začimbnih mešanic

Ko govorimo o začimbah, seveda nimamo v mislih soli in sladkorja, pač pa začimbe, ki rastejo na vrtu in v lončkih. Seveda jih je treba, preden jih vključimo v otrokovo prehrano, dobro spoznati in vedeti, katera so primerna zanje in katera ne. Pri dojenčkih do osmega meseca naj ne bi dodajali začimb, po tem času pa jih začnemo uvajati v prehrano počasi in postopoma, tako kot vso drugo hrano. Predvsem pa se izogibamo kupljenim mešanicam začimb, ki za dojenčke niso primerne iz preprostega razloga, ker moramo dojenčka najprej spoznati z vsako začimbo posebej, da vidimo, katera mu ustreza in katera ne. Otroku najprej predstavimo osnovno živilo, denimo riž, in ko tega dobro sprejme, šele dodamo droben ščepec začimbe (ene same). Prebavni sistem večine dojenčkov v modernem svetu ni prilagojen večji količini začimb, zato bodimo zmerni. Bolj kot količina je pomembna pogostost dodajanja začimb. Pri tem je dobro spomniti, da lahko začinimo kar koli, od vsakršnega napitka do katerega koli obroka, ki ga pripravimo, opozarjata avtorici knjige.

Izbirajte ekološko!

Ne samo, katero začimbo izberete, ključnega pomena je prav tako njena kakovost. Najboljša je takšna, ki jo na dobri zemlji pridelate sami. V trgovini pa izbirajte izključno ekološko pridelane začimbe, ki so res dražje, a hkrati občutno učinkovitejše. »Ekološko pridelane začimbe imajo znatno več zdravilnih moči, medtem ko testiranja konvencionalno pridelanih začimb vedno znova pokažejo prisotnost ostankov pesticidov in obsevanja,« izpostavljata avtorici v knjigi. Izberite torej kakovost ali rajši sploh nič.

S kurkumo v boj proti alergijam

Slovenski zdravniki poročajo, da je alergičen že skoraj vsak četrti otrok. »Če otrok uživa naravno, polnovredno prehrano, če spije dovolj vode, se dotika prsti in živali ter se vsakodnevno giba na svežem zraku (tudi pozimi), je možnosti, da zboli za katero koli obliko alergije, znatno manj, ne glede na to, koliko alergikov je v njegovi družini,« zagotavljata strokovnjakinji. Med začimbami, ki lahko pomagajo preprečiti alergije pri otroku, toplo priporočata kurkumo. »Za protialergijsko delovanje v kurkumi je zaslužen zlasti kurkumin, močen antioksidant z izrazitim protivnetnim delovanjem, ki je zelo učinkovit tudi v boju proti alergijam. Nasploh je kurkuma zelo univerzalna začimba, ki jo lahko dodajamo v različne jedi, prav gotovo pa ne sme manjkati v hrani, ki jo imajo otroci najraje – v rižu, krompirju in testeninah. Ker olajša tudi presnovo maščob, je z njo prav tako smiselno začiniti različne mesne jedi in mleko.«

Čebula pomaga pri kašlju in bolečinah v grlu

V tem hipu se največ otrok srečuje s prehladnimi obolenji, zato je informacija, kako lahko pomagamo pri tovrstnih težavah, še posebej dobrodošla. Odgovor je presenetljivo preprost. V prvi vrsti poskusite s čebulo! »Uporaba različnih čebulnih pripravkov je dobro znana že iz ljudske medicine. Z njimi si lahko pomagamo pri prehladu, gripi, astmi, vnetem grlu in bronhitisu. Po priporočilu Alfreda Vogla lahko otroku pomagamo tako, da surovo čebulo prerežemo in jo ponoči položimo v neposredno bližino otrokove posteljice, da bo lahko vso noč vdihoval njene hlape. Čebula bo razkužila dihala in ga umirila.« Avtorici pojasnjujeta, da surova čebula s svojim pekočim okusom redči sluz v dihalih in zmanjšuje občutek bolečega grla. Takšnega učinka se od kuhane ali pečene čebule ne gre nadejati. Proti kašlju svetujeta, da olupljeno čebulo drobno sesekljamo, dodamo tri žlice ekološkega medu in pustimo stati 24 ur. Nastal bo sirup, ki naj ga otrok zaužije vsako uro po eno žličko in ga počasi raztopi v ustih.

Nad povišano telesno temperaturo s kumino, limonsko travo ali pehtranom
Zbijanje vročine pri otrocih je še posebej težko. Kadar ta ni nevarno povišana, jo lahko poskusimo zbiti kar s pomočjo začimb, pomagate si lahko na primer z ajurvedskim receptom. Pripravimo čaj iz enakega dela kumine, koriandra in koromača. Eno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, poparek pustimo stati deset minut in čaj je pripravljen.

Tudi čaj iz limonske trave se pogosto uporablja za zniževanja vročine. Limonska trava deluje protivnetno, poživljajoče in krepi živčevje, poleg tega pa je prijetnega okusa, da bodo čaj iz nje z veseljem spili tudi otroci. Poleg naštetega pa naj bo pri roki tudi pehtran, saj so iranski znanstveniki dokazali, da deluje proti mišičnim krčem. V iranski tradicionalni medicini ga uporabljajo celo pri epilepsiji, vi pa lahko z njim poskusite preprečiti vročinske krče.

Ne samo otrokom, vse te začimbe bodo nedvomno koristile tudi odraslim!

Katere začimbe za majhne otroke niso primerne?

Poleg soli in sladkorja sta to zagotovo še poper, čili in pri najmlajših še poprova meta. Dojenčki so prav tako lahko občutljivi na čebulo, zato z dodajanjem slednje rajši malo počakajmo.

Objavljeno v reviji Ženska št. 2, 4. 2. 2019.