stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zdravila iz narave

C. R., Bodi Zdrava, 14.03.2018 20:00:00

Začimbe, ki jih najdemo v naravi, niso samo ojačevalci okusov, pač pa tudi izjemno dobra in uporabna zdravila za mnoge tegobe.

Delite na:
Zdravila iz narave
Bazilika Revija Bodi Zdrava

BAZILIKA

Bazilika je priljubljeno zelišče, ki ga navadno povezujemo s paradižnikovo omako. V Aziji ni samo dišava, pač pa tudi zdravilo, poleg tega pa ima pomembno vlogo pri verskih obredih. 

Zdravilne lastnosti

Bazilika je odličen vir vitaminov A in K ter dober vir vitamina C in mangana. Eterično olje bazilike vsebuje antioksidante in karotenoide. 

Uporaba

Olje, ki ga pridobivajo s parno destilacijo listov, stebel in cvetov, vsebuje visoko raven antioksidantov in drugih zelo koristnih fitokemikalij. Rezultat tega je zelo učinkovita in povsem naravna formula za pomoč pri kardiovaskularnih, mišičnih, čustvenih in imunskih težavah. Eterično olje bazilike ima naravno sladek, topel, pikanten in zelo zeliščni vonj. Uporabljamo ga lahko na različne načine, primerno je tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Seveda moramo izbrati čim bolj kakovostnega. Takšen nam je lahko v veliko pomoč pri bakterijskih in virusnih obolenjih ter vnetjih (ušesa, mehur …). 

ROŽMARIN 

Rožmarin, ki spada v družino ustnatnic, je trajnica, ki v hladnejših predelih cveti poleti, v toplejših pa vse leto. Cvetovi so lahko bele, rožnate, vijoličaste ali modre barve. 

Zdravje rožmarin
Rožmarin
Revija Bodi Zdrava

Zdravilne lastnosti

Rožmarin je vir železa in vlaknin, vsebuje tudi antioksidante. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim za hitrejše celjenje ran, krepitev žil in izboljšanje venskega obtoka, za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju, za bolečine v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

Uporaba 

Uporabni deli rožmarina v zdravilne namene so njegovi cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vedno zelene liste lahko nabiramo kadar koli čez leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in aromatičen, rahlo grenak okus. Rožmarin uporabljajo za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje. 

PETERŠILJ

Peteršilj izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa spada v sam vrh živil, še posebno če ga jemo surovega. Na voljo je večji del leta, lahko pa ga tudi zamrznete ali posušite in tako prihranite za zimo.

Zdravje peteršilj
Peteršilj
Revija Bodi Zdrava

 Zdravilne lastnosti

Pri peteršilju so zdravilni vsi deli: listi, koren in plod. Koren peteršilja vsebuje od tri do sedem odstotkov eteričnega olja, v njem pa najdemo še provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, železo, kalcij, fluor, žveplo, jod, baker, mangan, palmitinsko kislino, sladkor, škrob, sluz … V listih najdemo eterično olje, karoten, vitamin C in apigenin.

Uporaba

Največ hranil dobimo z uživanjem svežega peteršilja. Uporabljamo ga lahko tudi v čajih in eteričnih oljih. Peteršilj pa ne vpliva dobro le na telo, temveč tudi na razpoloženje. Kozarec medu, dva decilitra peteršiljevega soka (dobite ga s prekuhavanjem listov v vodi) in sok maline ali jagode zmešajte, da dobite sirup. Vsakih nekaj dni ga vzemite po eno žličko, pa se boste počutili bolje.

 TIMIJAN

 Vrtni timijan že tisočletje velja za prehrambno in zdravilno zelišče.

zdravje timijan
Timijan
Revija Bodi Zdrava

Zdravilne lastnosti

Timijan je vir vitamina K, železa in mangana. V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti dispepsiji (prebavnim motnjam), kroničnem gastritisu, astmi, driski otrok, enurezi (nehotnemu mokrenju) pri otrocih, vnetju grla, vnetju mandeljnov ter proti oslovskemu kašlju in bronhitisu.

Uporaba

Timijan se uporablja tudi v kozmetiki in naravni kozmetiki. Mnogokrat ga najdemo v kozmetičnih sredstvih, kot so: dezodorant, krema, zobna krema in tonik. Zavira gnitje, zdravi kožne bolezni in odpravlja mozolje.

odpravlja akne.

Preberite tudi: Vse, kar potrebujete za obnovo las, boste našli v hladilniku! Kliknite TUKAJ!