ženska Dobra karma

Odnos z mamo je pogosto najbolj boleč, ker je tak...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 8. julija

Janja Sluga Reporter.si

Lažniva novica Janševih portalov: Janja Sluga ne...

milan krek Svet24.si

Krekova dvoličnost: prej kritiziral, zdaj, ko je ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Četrtina članov DeSUS se je uprla Pivčevi

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

lukanamaria Njena.si

Anamaria ob obletnici: 'Luka je najboljši očka'

Zastajanje vode in kako ga preprečiti

Tina Lucu, 12.01.2020 18:00:00

Otekle noge - za pretežke ljudi, ljudi, ki veliko sedijo in imajo slabo cirkulacijo, ne ravno redek pojav, vendar pa še kako nadležen. Poleg nog mnogim otečejo še prsti na roki, predel pod očmi in obraz. Vse to so tipični znaki, s katerimi se zaradi mehkejšega vezivnega tkiva spopadamo predvsem ženske.

Delite na:
Zastajanje vode in kako ga preprečiti
Voda Revija Bodi zdrava

Tako imenovani edemi niso le dokaj neprijetni na pogled, ampak pogosto tudi bolijo. V večini primerov so take otekline povsem nedolžne, če pa postanejo kronične, je dobro obiskati zdravnika. Še posebej če se pojavijo na trebuhu. 

Najpogostejši vzroki

Večurno stanje in sedenje, pa tudi hormonska nihanja, lahko privedejo do tega, da se voda izloča iz limfnega in krvnega sistema in se nabere na drugi delih telesa. Najpogosteje so prizadete noge, členki in stopala. 

Tudi sami lahko preverite, ali se vam nabira voda v telesu: prst pritisnite na napeti del. Če nekaj trenutkov ostane vidna vdolbinica, potem gre za edem.

Odplavljanje vode na naraven način

Ni treba takoj poseči po kemičnih sredstvih. Telo veliko bolje prenaša na primer rastlinska sredstva z izvlečki iz listov breze, pa še učinkovitejša so. Snovi spodbudijo kroženje v telesu, podprejo izločevalno funkcijo ledvic in aktivirajo limfni pretok. Pomaga tudi čaj iz koprive ali peteršilja. Priprava: dve žlički sesekljanega peteršilja (ali svežih listov koprive) prelijte z 250 ml vroče vode, pustite stati 10 minut in nato vsak dan popijte dve do tri skodelice. 

Dobro denejo tudi hladne nožne kopeli: noge si oblivajte do kolen. Začnete z desnim mezincem in po zunanjem delu noge navzgor do kolena, kjer vodni curek zadržite za 3 sekunde. Nato spet navzdol po notranji strani do palca na nogi. Ponovite na levi nogi. 

Gibanje in prehrana

Za spodbuditev presnove morate veliko piti - najmanj 2 litra tekočine dnevno. Dodatno si privoščite živila z visokim deležem vode: kumare, lubenice, solate, paradižnike in sirotko. Zmanjšajte vnos soli in alkohol uživajte zmerno. 

Dodatno pomagajo vzdržljivostne dejavnosti, na primer hoja ali kolesarjenje. Zadostuje dvakrat do trikrat na teden po 45 minut. Sijajni sta tudi joga in nožna masaža refleksnih con. Ta aktivira limfni sistem in tudi razstrupljevalna organa jetra in ledvice.

Pomagajo tudi preproste domače vaje: na tla položite brisačo in jo poskušajte dvigniti s prsti na nogi. Vajo z vsako nogo izvajajte po 30 sekund.

Z njo boste aktivirali mišice goleni in dobesedno počrpali vodne obloge iz nog.

Razgradljiva sveča - namesto v smeti, nazaj v naravo