erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

pes, kent, Svet24.si

"Ker se v 10 letih nisem naučil biti priden ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Zaščitna maska - zakaj da?

Kamilo Lorenci, 30.06.2020 16:02:57

Ameriški mikrobiolog je nazorno pokazal, da nas maske lahko dobro zaščitijo pred mikrokapljicami, ki nastanejo pri kašljanju, kihanju in govorjenju.

Delite na:
Zaščitna maska - zakaj da?
Zaščitna maska Pixabay

Maske je treba nositi tako, da prekrijejo tako usta kot nos.

Ameriški mikrobiolog dr. Richard Davis iz Providencea je na svojem Twitter profilu objavil fotografije, ki nazorno kažejo, kako zaščitna maska lahko dobro prepreči širjenje virusa s kapljicami, ki se iz ustne in nosne votline širijo pri kihanju, kašljanju, govorjenju ali petju.

Dr. Davis je naredil poskus, v katerem je uporabil različne metode - kašljanje, kihanje, govorjenje in petje - enkrat brez maske in drugič z nje. Kapljice, ki jih je pri tem širil, je lovil v petrijevke, v katerih je vzgojil celične kulture bakterij, ki so bile v kapljicah. "Kolonije bakterij, ki so nastale, kažejo kje so pristale kapljice," je povedal. "Maske praktično popolnoma preprečijo njihovo širjenje." Ne glede na to, da je pri poskusu uporabil kulture bakterij, pa to velja tudi za viruse, ki se nahajajo v ustni ali nosni votlini in se širijo z drobnimi kapljicami.

Bakterijske kulture, nastale pri kihanju, petju, govorjenju in kašljanju, bez in z uporabo maske.

Na sliki tako lahko vidimo, koliko bakterij je "okužilo petrijevke" pri (od zgoraj navzdol) enem kihcu, enominutnem petju, enominutnem govorjenju in dveh kašljih. V levem stolpcu so bakterijske kulture, ki so nastale brez uporabe maske, v desnem pa tiste, ki so nastale ob uporabi maske. Jasno je videti, da je uporaba maske uspešno preprečila širjenje kapljic v okolico.

V drugem delu poskusa je meril tudi, kako daleč se "okužene" kapljice širijo. V primeru korona virusa pri nas velja, da je varna razdalja, ki lahko prepreči okužbo, približno meter in pol, vendar v nekarterih državah priporočajo tudi večjo razdaljo. V ZDA tako za varno razdaljo velja 1,8 m, v Veliki Britaniji pa 2 metra.

Bakterijske kulture, ki so nastale na različnih razdaljah brez in z uporabo maske.

Na fotografiji so od zgoraj navzdol razvrščene petrijevke, ki so bile od kašljajočega oddaljene 2 čevlja (približno 0,6 m), 4 čevlje (1,2 m) in 6 čevljev (1,8 m). V desnem stolpcu so petrijevke, v katere je dr. Davis kašljal brez maske, v levem pa tiste, kjer je pri kašljanju uporabil masko. Razlika je očitna.

Dr. Davis je pri svoji objavi poudaril, da se zaveda, da poskus ne predstavlja modela za širjenje virusa, pač pa prikazuje, kako koristna je uporaba mask, ker preprečuje širjenje potencialno okuženih mikro kapljic v okolje.