Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zakaj so odvečni nosečniški kilogrami posebej nevarni?

Tea Dečman, Novice Svet24, 17.04.2019 14:01:39

Nosečnice bi se morale držati priporočila, da jim ne pripada več kot 300 kalorij dnevno več kot sicer, te pa se skrivajo v jogurtu in nekaj grižljajih sadja.

Delite na:
Zakaj so odvečni nosečniški kilogrami posebej nevarni?
Enostaven trik pomaga v boju z odvečnimi kilogrami: Go Slimmer obliži! Promocijsko gradivo

Če vam med nosečnostjo tekne »za dva«, močno povečate ogroženost, da vi in vaš še nerojeni otrok stakneta sladkorno bolezen, poleg tega pa so strokovnjaki ugotovili, da je več kot 15 kilogramov presežka po porodu še posebej težko izgubiti. Še več! Toliko bolj verjetno je, da boste med drugo in tretjo nosečnostjo na te kilograme naložili še dodatno maščobno breme. Če pa boste razvile posluh za potrebe telesa, si privoščile tiste jedi, ki vam zadišijo, a boste hkrati pazile in uživale v zmernih količinah pestro, mešano hrano z veliko sadja in zelenjave, je verjetnost, da bi se zredile preveč ali premalo, dosti manjša. Osnovno prehransko vodilo ostaja, da nosečnost ni bolezen in da telo oskrbujte s tistim, kar imate radi. Ženska, ki vstopa v nosečnost z normalno telesno težo, naj bi se zredila nekje od 300 do 350 gramov (do največ 500 gramov) na teden v drugem in tretjem trimesečju, skupno od 10 do 12 kilogramov. Več kot toliko lahko pomeni, da je morebiti prišlo do zadrževanja vode v telesu ali gestacijskega diabetesa. Tiste z nizko začetno telesno težo se lahko zredijo tudi do pol kilograma na teden, in sicer od samega začetka nosečnosti. Prav tako lahko nekoliko več telesne teže pridobijo ženske, ki so se odločile, da bodo dojile. Ženskam z veliko telesno težo naj bi se telesna teža povečala za največ 300 gramov na teden v drugem in tretjem trimesečju.

nosečnost, nosečnica
Osnovno prehransko vodilo ostaja, da nosečnost ni bolezen in da telo oskrbujte s tistim, kar imate radi.
Dreamstime

Kako in kaj jesti?

Omejite uživanje živil z veliko maščobe in živil z veliko sladkorja. Prigrizki sami po sebi niso nič slabega, če je vnos energije čez ves dan usklajen s porabo energije. A če le lahko, izbirajte med sadjem, koščkom sira in polnozrnatega kruha, oreščki. Uživajte več tekočine, razen če vam zdravnik ne svetuje drugače. Pijte vodo, ne sladkih industrijskih gaziranih pijač, ki povzročajo slabost. Tako se boste izognili tudi zaprtju, ki pogosto spremlja nosečnost.

pregnant-2763931_1280.jpg
Koliko pa se lahko zredite? Odvisno od tega, ali ste bili pred nosečnostjo presuhi, ali je bila vaša teža zdrava, ali ste bili že pred nosečnostjo pretežki.
pixabay

Telesna vadba med nosečnostjo in po njej

Telovadba med nosečnostjo je pomembna za ohranjanje zdrave telesne teže oziroma krotenje apetita, za dobro zmogljivost trebušnih mišic, za boljšo stabilnost sklepov, kar lahko prepreči in zmanjša bolečine v hrbtenici in medenici. Primerna telesna vadba v nosečnosti pripravi telo na največji maraton, porod, poleg tega preprečuje nastanek krčnih žil in kopičenje odvečnih kilogramov. Dokazano je, da telesno dejavne ženske lažje rodijo. Telesna vadba po porodu krepi trebušne mišice in mišice medeničnega dna, te pa so dobra opora notranjim trebušnim organom, kar lahko prepreči njihovo povešenje. Telesna dejavnost po nosečnosti izboljša krvni obtok, s tem pa se zmanjša možnost nastanka krvnih strdkov, poškodovana tkiva se hitreje celijo, poleg tega vadba med nosečnostjo in po njej izboljša vitalnost, povečuje samozavest ter prinaša telesno in duševno sprostitev.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 87, 15. 4. 2019.