požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Zakaj najstniške akne pri odraslih?

Dunja Strašek, Ženska, 11.05.2019 14:00:09

Iz najstniških let odrasli včasih pogrešamo nekatere stvari, takšnih kot so akne, pa zagotovo ne. A veliko odraslih poišče pomoč pri dermatologih prav zaradi pojava aken v zreli dobi. Zakaj se pojavljajo in kako se jih čim prej znebiti?

Delite na:
Zakaj najstniške akne pri odraslih?
Akne se lahko pojavijo tudi pri starejših. Pixabay

Te težave ima tretjina žensk nad petindvajsetim letom, ugotavljajo strokovnjaki, in na splošno kar dvakrat več žensk kot moških. Ne glede na starost nastajajo akne navadno v enakem časovnem sosledju: pora, ki vsebuje žlezo lojnico, se zamaši, umazanija, bakterije in odmrle kožne celice pa tvorijo čep. Pri večini žensk so za pojav aken vzrok hormonske spremembe, bodisi zaradi menstruacijskega cikla ali zaradi menopavze, možno pa je tudi, da nastanejo zaradi prehranskega neravnovesja ali stresa. 

Jejte manj rafiniranih ogljikovih hidratov

Uživanje čokolade ali veliko hitre hrane samo po sebi še ne povzroča aken, toda če nimate uravnovešene prehrane in uživate veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, lahko to vpliva na kožo. V raziskavah, kako prehrana vpliva na pojav aken, so strokovnjaki ugotovili, da tista z visokim glikemičnim indeksom lahko povzroča nastajanje aken. Živila z visokim glikemičnim indeksom vsebujejo navadno veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, kot na primer v belem kruhu. Znanstveniki domnevajo, da zvišana raven inzulina zaradi ogljikovih hidratov lahko sproži sproščanje hormonov, ki povzročijo vnetje foliklov in povečajo delovanje lojnic. V raziskavi so ugotovili, da so osebe, ki so uživale prehrano z nizkim glikemičnim indeksom, imele nižjo raven hormona, za katerega je znano, da povzroča akne. Če sumite, da je vzrok za aknasto kožo prehrana, se izogibajte živilom z glikemičnim indeksom višjim od 55, kot so sladki prigrizki in pijače, bel kruh, pecivo, koruzni kosmiči, instant ovsena kaša, bel riž, krompir, testenine in nekatere vrste sadja, kot je lubenica, zrela banana ali ananas v pločevinki, in bodite pozorni, kako se odzove vaša koža.

Uživajte manj mleka

Čeprav bo treba narediti še več raziskav, da bi razumeli, kako lahko uživanje mlečnih izdelkov povzroča akne, pa izsledki dosedanjih kažejo, da obstaja povezava. Raziskovalci so namreč odkrili, da je uživanje mleka – še posebej posnetega, ki vsebuje več sladkorja kot polnomastno mleko – lahko povezano z večjim tveganjem za nastanek aken. Menijo, da poleg sladkorja v mleku tudi proteini in hormoni lahko povzročajo akne zaradi povečanega delovanja žlez lojnic in vnetnih procesov. Presenetljivo pa je, da uživanje jogurta in sira ne učinkuje podobno. Če torej redno pijete mleko, poskusite z alternativnimi možnostmi, kot je na primer mandljevo mleko, oziroma izberite takšnega, ki ne vsebuje več kot 10 g sladkorja na obrok, in opazujte, ali koža drugače reagira.

Omejite uživanje soli

Nekateri dermatologi domnevajo, da ima natrij vpliv na kožo, saj jod, ki ga pogosto najdemo v kuhinjski soli in nekateri morski hrani, lahko izzove izbruhe aken. V raziskavi so namreč odkrili, da so osebe z aknami uživale dosti več soli kot tiste brez njih. Pazite torej na to, koliko soli zaužijete in bodite pozorni tudi na tisto, ki se že skriva v pripravljeni hrani.

Stres

Stres ne povzroča kožnih bolezni, lahko pa poslabša obstoječe stanje. Raziskovalci niso ugotovili, zakaj bi anksioznost izzvala akne pri odraslih, menijo pa, da je vzrok lahko stresni hormon kortizol, ki v telesu povzroča vnetja in stimulira žleze lojnice. V vsakem primeru, ne samo zaradi aknaste kože, pa je dobro obvladovati stresne situacije in se znati pomiriti, pa naj bo to s športom, hojo v naravi, z meditacijo, saj bo to pomirilo tudi vašo kožo.

Poskusite olje čajevca

Ima antiseptične lastnosti, pomaga zmanjševati bakterije na koži, ki povzročajo akne, in ublaži vnetja v celicah kože. Že dolgo ga uporabljajo proti aknam in je manj dražeč kot kemični benzoil peroksid. Eterično olje čajevca najdemo v različnih izdelkih za nego mastne kože, kot so milo, sredstva za čiščenje obraza in kreme. Če je uporaba le-teh za vas preveč dražeča, poskusite eterično olje čajevca nanašati neposredno na akne, ki jih bo tako rekoč posušilo.

Redno vlažite kožo

Izdelki za nego imajo velik vpliv na vašo kožo. Vlaženje kože je nujno, še posebej, če uporabljate druge izdelke za nego mastne in aknaste kože, ki kožo izsušijo. Z dobro vlažilno kremo ohranjamo zaščito kože in s tem zdravje kože. Pri aknasti koži vlažilna krema ne sme biti mastna, ne sme vsebovati dišav, ki kožo dražijo, in mora biti nekomedogena, da ne bo zamašila por. Nanesite jo po čiščenju obraza zjutraj in zvečer, še prej pa kožo osvežite s tonikom.

Posvet pri dermatologu

Če je stanje z aknami hujše, ne odlašajte z obiskom dermatologa, saj lahko hitro pomaga izboljšati kožo. Na voljo je nekaj različnih tretmajev in najprimernejšega bo svetoval strokovnjak.

Pri blagi do zmerni obliki aken dermatolog predpiše čiščenje kože z blagimi antibakterijskimi sredstvi, ki zmanjšujejo izločanje loja, ter nego z vlažilno kremo, ki deluje proti vzrokom aken in vsebuje salicilno kislino, benzoil peroksid ali mlečno kislino. Za topični nanos so priporočljivi izdelki, ki vsebujejo derivate vitamina A, za zaviranje bakterij pa so učinkoviti lokalni antibiotiki, kot sta eritromicin ali tetraciklin. Pri zmerni do hudi obliki aken lahko predpiše sistemske antibiotike ali kontraceptive, pri hudi obliki pa se lahko v kombinaciji s prej omenjenim odloči tudi zdravljenje z izotretinoinom (sintetični derivat vitamina A), vendar pa je med in po zdravljenju potrebna intenzivna nega kože.

Objavljeno v reviji Ženska št. 3, 4. 3. 2019.