Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Zakaj je tako pomembno, da si vzamete čas za zakonsko crkljanje?

Tina Lucu, 19.10.2019 14:00:00

Naslednjič, ko bo vašemu partnerju odveč jutranje ali večerno crkljanje, ker mu bo prevroče ali potrebuje več prostora, mu raje hitro naštejte vse pozitivne učinke tega prijetnega početja na vajino zdravje in splošno počutje v družini.

Delite na:
Zakaj je tako pomembno, da si vzamete čas za zakonsko crkljanje?
Par Profimedia

Enostavno prija

Crkljanje sprošča oksitocin, hormon, ki nas dela človeške, oksitocin je socialni hormon in hormon ljubezni. Poveča se naša vsesplošna sreča. Med crkljanjem se prav tako sprošča endorfin, takšna kemična reakcija se sproži v naših možganih še po dobri telovadbi ali koščku odlične čokolade.

Počutite se seksi

Najpomembnejša stvar pri crkljanju je, da se zbližamo s partnerjem v fizičnem smislu. Iz crkljanja se sicer lahko zgodi povsem zabaven seks, lahko se crkljamo po seksu, a ta popolna, mirna bližina je sila pomembna za partnerski odnos. Med bližino se sprosti tudi hormon dopamin, ki poveča željo po seksu. Poleg tega študije dokazujejo, da je seks zelo koristen tako s fizičnega kot psihičnega vidika.

Zniža stres in krvni tlak

Telesni stik je lahko pravi zdravilec, saj že objem močno zniža nivo stresa v telesu, pa tudi krvni tlak. Človek se sprosti. Objemanje, poljubljanje, crkljanje, vse to na nas deluje prijetno in pomirjujoče, kar pozitivno vpliva na naše počutje.

Žensko poveže s partnerjem in otrokom

Crkljanje je dobro za vse ljudi, saj je pomemben dejavnik za čustveno povezanost in odnose. Tako se otrok naveže na mamo med dojenjem in uspavanjem, saj ga ves čas objemamo in crkljamo. Crkljanje je zelo zdravo tudi za odrasle, saj prav tako potrebujemo bližino in stik z bližnjimi.

Pomaga k boljši komunikaciji

Številni strokovnjaki menijo, da lahko par močno izboljša svoje intimno življenje in tudi medsebojno komunikacijo, če se redno crklja. Ljudje si želimo, da bi bili razumljeni in sprejeti, zato je neverbalna komunikacija včasih še pomembnejša kot verbalna. Crkljanje je lahko način, da partnerju brez velikih besed povemo, da ga razumemo in vemo, kako se počuti.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019