Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Zakaj imate suho kožo?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 15.05.2018 14:01:52

Se vam zdi, da je suha koža samo zimska nadloga? Neprava nega kože je lahko razlog, da imate ves čas občutek, da vas vse srbi in zateguje.

Delite na:
Zakaj imate suho kožo?
Revija Bodi zdrava

Če bi se ravnali samo po oglasih za negovalno kozmetiko, bi lahko sklepali, da človek za ustrezno vlažnost kože potrebuje zgolj ene vrste balzam (navadno tistega najnovejšega in najnaprednejšega), in je težava s suho kožo rešena. A iz izkušenj vemo, da zgolj redno mazanje z najljubšim negovalnim izdelkom ni dovolj, da bi preprečilo občutek srbeče kože, ki občasno zateguje, kot da je premajhna, se lušči v drobnih kosmičih, v hladnejšem obdobju pa celo popoka. Če simptome poznate, kljub temu da se redno mažete z najbolj priznanimi losjoni za telo, je za vašo nenehno suho kožo lahko kriv kateri (ali več) od spodaj naštetih razlogov.

Prepogosto se prhate

Eden od najpogostejših vzrokov za suho kožo je pretirano čiščenje. Koža ima namreč naravno prisotno zaščitno bariero, ki jo tvorijo olja, voda in naravni vlažilni faktor. Kadar kožo umijemo z milom, geli za prhanje, čistilom za obraz in podobnimi čistilnimi izdelki za kožo, to zaščitno bariero odstranimo. Sčasoma se bariera seveda znova vzpostavi, a če jo izpiramo pogosto, je seveda naša koža dlje časa brez tako imenovanih naravnih hidratorjev. Mnogi dermatologi zato svetujejo, da se (zlasti tisti z bolj občutljivo kožo) umivamo zgolj enkrat na dan, in to pred spanjem, ker regeneracija ponoči poteka hitreje, saj koža ni izpostavljena zunanjim vplivom in kozmetičnim izdelkom.

Voda je prevroča

Poleg pogostosti prhanja je pomembna tudi temperatura vode, s katero se umivate. Če ste ljubitelj dolgih vročih prh, to ni najbolj prijazno do vaše kože. Tudi temperatura vode namreč vpliva na izpiranje kožne bariere. Bolj kot je voda topla, hitreje s kože splahne bariero, zaradi česar je vaša koža posledično bolj suha, razdražena in vneta. Voda, s katero se prhate, bi morala biti ogreta na temperaturo približno 30 stopinj Celzija, kar je navadno temperatura ogrevanega bazena. Prhanje omejite na največ deset minut, po njem pa se je bolj priporočljivo otreti z brisačo kot pa se z njo grobo drgniti. 

Vaš izdelek za kožo ruši vaš naravni pH

Naravno je pH naše kože nekoliko kiselkast, kako zelo, je odvisno od vsakega posameznika. Izdelki, ki jih uporabljamo za čiščenje kože, pa niso nujno vedno vsi primerni. Če denimo uporabljate tradicionalna mila, ta lahko porušijo pH vaše kože, saj so nekoliko bolj bazična. Za čiščenje kože je najbolj primerno uporabljati sredstva, ki imajo koži primeren pH. Med najbolj neprimerna sredstva pa spadajo izdelki, ki so univerzalni tako za umivanje telesa, lasišča, morda celo oblačil in še česa drugega. Nikakor ni primerno, da si med umivanjem las celotno telo umijete kar s šamponom, ker je pač pri roki.

Pretiravate z luščilnimi sredstvi

Piling je seveda nadvse primerna in učinkovita metoda za odstranjevanje odmrlih kožnih celic in posledično drugih nečistoč, za nameček pa še pospešuje prekrvitev, zaradi česar se zmanjša vidnost celulita. A kljub temu s pilingom oziroma luščenjem ne smemo pretiravati. Luščilna sredstva namreč prav tako s kože odstranjujejo vso naravno prisotno zaščito, zato je piling priporočljivo izvajati največ dvakrat tedensko. Po njem je treba vsa odstranjena olja in hranila s kože ustrezno nadomestiti s hranilnimi izdelki, da se koža ne izsuši in poškoduje.

Ne uporabljate ustreznega losjona

Tako kot morate letnim časom prilagoditi oblačila, jim morate prilagoditi tudi negovalno kozmetiko. Četudi prisegate na neki izdelek, tega ne morete enakovredno uporabljati poleti in pozimi. Pozimi je v zraku manj vlage, zato ta z naše kože hitreje izhlapeva v zrak. Takšne razmere zahtevajo, da pozimi uporabljate nekoliko bolj gost, masten in težje mazljiv losjon, ki koži zagotavlja dodatno zaščito in vlago, ki jo potrebuje. Poleti pa se odločite za nekoliko lažjega, osnovanega na vodi, ki se lahko razmaže.

Mažete se ob napačnem času

Da, obstaja nekaj takega, kot je pravi čas za mazanje kože. Ta pa je takoj po prhanju, ko je vaša koža še vlažna. Tako bo koža najbolje vsrkala vase, kar potrebuje. Takoj po prhanju si samo rahlo otrite kožo, nato pa nanjo nanesite vlažilno sredstvo. Tako boste najbolj optimalno vso vlago zadržali v koži. Podobno počnite tudi z mazanjem dlani čez dan. Kremo za roke vtrite najpozneje pet minut po umivanju rok, ko so dlani še dovolj vlažne.

Premalo pijete

Nobena skrivnost ni, da voda, ki jo zaužijemo čez dan, skrbi tudi za hidracijo in prožnost naše kože. Čeprav v hladnejšem obdobju morda ne čutimo močne potrebe po pitju vode, je kljub temu pomembno, da skrbimo za priporočen dnevni vnos. V toplejših mesecih pa je dobro, da zaradi večje izgube vode zaradi potenja skrbimo še za večji vnos vode.

Imate katero od kožnih ali drugih bolezni

Če se bojujete z ekcemom ali bolj moderno rečeno dermatitisom, potem najbrž že poznate simptome teh bolezni in ukrepe, ki jih morate za zdravje izvajati. Če med bolnike s kožnimi boleznimi (še) ne spadate, imate pa neverjetno suho kožo, ki je občutljiva za mraz, nekatere materiale in kemijske snovi, se pogosto lušči, srbi, se na značilnih mestih vname ali celo poka, utegnete imeti ekcem, pa tega še ne veste. Ekcemi veljajo za ene najpogostejših kožnih težav v sodobnem svetu, zato mnenje, da ste morda med bolniki, ni tako zgrešeno, če se nenehno bojujete s suho kožo in vam pri tem nič ne pomaga. Težave s kožo lahko povzročajo tudi težave s ščitnico ali sladkorna bolezen.

Podedovali ste jo

Vaša suha koža je lahko tudi genetsko pogojeno stanje. Nekateri posamezniki imajo na žalost genetsko prisotne mutacije, ki vplivajo na drugačno tvorjenje kožne bariere, zaradi česar je njihova koža bolj suha in nagnjena k luščenju. Za te ljudi je najbolj priporočljiva uporaba močnega in mastnega losjona za telo, ki skrbi za dodatno zaščito kože.

Kadar je hladno, ne nosite rokavic

Rokavice imamo navadno za zimsko opremo. Kadar vidimo koga, da jih nosi, že če nekoliko zahladi, navadno pomislimo na pretiravanje. A ljudje, ki v hladnem vremenu nosijo rokavice, tudi če ni nujno zima, so ljudje, ki skrbijo za svojo kožo. Hladen zrak namreč škoduje koži. Dlani in obraz so veliko bolj občutljivi za mraz, saj gre za dele telesa, ki navadno niso pokriti. Ker mrzel zrak kožo izsuši, z dlanmi pa veliko delamo, se rado zgodi, da izsušena koža na pregibih poči in zakrvavi, kar pa je nadvse neprijetno in lahko vodi tudi v okužbe. Če torej v hladnih jesenskih ali pomladnih dneh še kdaj nataknete rokavice, je to znak ozaveščenosti, ne pa pretiravanja.

Preberite tudi: Herpes lahko preprečite. Kliknite TUKAJ!