svetloba Dobra karma

Covid 19: veliki načrt teme se je obrnil proti ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 26. oktobra

marko potrc xx Reporter.si

Velika skrivnost državnega sovražnika št. 1: Je...

Janez Janša Svet24.si

Od torka dalje omejitev gibanja na občine

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Gantar pri ventilatorjih povozil Počivalška

občine Odkrito.si

Od torka bomo spet zaprti v občine

Domen Kumer, Spela Groselj Njena.si

Špela Grošelj in Domen Kumer kot zaljubljen par

Zakaj imamo po telesnem naporu pogosto vonj po čebuli?

politikin zabavnik, 30.09.2020 13:30:49

Iz revije ★★★ POLITIKIN ZABAVNIK ★★★

Delite na:
Zakaj imamo po telesnem naporu pogosto vonj po čebuli?
ZNOJENJE, POTENJE, OBREZ dreamstime

V koži sta dve vrsti znojnic: apokrine žleze so le pod pazduho in v preponah in kot odgovor na izkušnje, povezane z občutki, izločajo maščobo – na primer zaradi občutka strahu, bolečine ali razburjenja.

Druga in veliko pogostejša vrsta žlez so ekrine, ki – razen če ne trpite za psihološkimi motnjami, zaradi katerih se bojite ali seksualno vzburite med telovadbo – poskrbijo za izločanje potu med naporom. Namen izločanja erinskega potu je ohlajanje telesa, saj se z izločanjem tekočine med izhlapevanjem skozi pore na koži zmanjšuje tudi toplota. Tako je 99 odstotkov tega potu sestavljenega iz vode in takrat, ko se vlije skozi pore, medtem ko sopihate po parku ali dvigujete uteži, nima nobenega vonja.

Vendar pa se bakterije na koži hranijo s sestavinami potu in koščki kože, ki jo imenujemo prhljaj. Eden od proizvodov njihovega metabolizma so tioli – spojine, ki vsebujejo žveplo.

Kateri tioli se bodo nabrali na vaši koži, je odvisno od bakterijske sestave na njej. Nekateri imajo vonj po čebuli oziroma ravno ti tioli dajejo čebuli njen prepoznavni vonj. Ta vonj prevladuje nad drugimi, ker je naše čutilo za vonj občutljivo za tiole: lahko jih zavohamo tudi takrat, ko je njihova prisotnost le ena na milijardo.

Znanstveniki, ki radi jogirajo, so se ukvarjali z rešitvami za to neugodnost in leta 2018 odkrili beljakovino v bakterijah, ki je odgovorna za proizvajanje tiolov med metaboličnim procesom. To vzbuja upanje, da se bodo na trgu kmalu pojavili antibakterijski dezodoranti, ki bodo zamenjali staro zdravilo proti čebulnemu vonju, ki ga uporabljamo še danes – prhanje.

Kdor bere ★★★ POLITIKIN ZABAVNIK ★★★ tudi veliko ve. Najdete ga v trafikah in tudi na spletu.