eyes-5248678 Dobra karma

V zenici umrlega za vedno ostane zadnji ...

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20180524-00862576 Necenzurirano

Kostić od Gorenjske banke dobil že 200 milijonov...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Žafran - izjemno zdravilna rastlina

Katarina Kecek, 09.02.2020 08:00:15

Žafran je zelo cenjena začimba in ga uporabljajo skoraj povsod po svetu. Čeprav je njegova uporaba večinoma omejena na kuhanje, gre za izjemno zdravilno zelišče, ki ga v modernem svetu pogosto zanemarjamo. Velikokrat ga zamenjujemo z žafraniko, ki je popolnoma druga vrsta rastline, ima pa podobno strukturo in barvo. Žafran je zdravilna rastlina, ki vpliva na izboljšanje spomina, vida, proizvodnjo hormonov, odličen je kot zaščita pred prehladi in spodbuja rast telesnih celic.

Delite na:
Žafran - izjemno zdravilna rastlina
Žafranovi cvetovi so vijoličaste barve. Dreamstime

Z žafranom v boj proti raku

Žafran je odličen za uničevanje rakavih celic, saj vsebuje zdravilne učinkovine, kot so krokin, pikrokrocin, grenak glikozid, likopen, aromatska spojina safranal ter karotenoidi in alkaloidi.

Žafran odžene depresijo 

Žafran je že v preteklosti veljal za rastlino modrosti, saj ima veliko pozitivnih učinkov na psihično zdravje. Žafranovi rdeči prašniki so naravno sredstvo za zdravljenje depresije, zmanjšanje stresa, nespečnosti in vplivajo na izboljšanje razpoloženja. Žafranov čaj se uporablja tudi za izboljšanje libida, saj je naravni afrodiziak.

Za zdravo srce  

Žafran se v kitajski medicini tradicionalno uporablja za izboljšanje krvnega obtoka in hitrejše zdravljenje modric. Zdravilna učinkovina krocetin tudi znižuje holesterol in trigliceride v našem telesu ter pomaga pri zdravljenju ateroskleroze in artritisa.

dreamstime_m_155573931.jpg
Žafran je dober zbiralec antioksidantov in prostih radikalov.
dreamstime

Žafran zdravi oči  

Študije so pokazale, da žafran izboljšuje vid in je uspešno orožje za preprečevanje starostne degeneracije makule, ki je najpogostejši vzrok slepote pri starejših. Pripravki iz žafranovih prašnikov so pripomogli k izboljšanju vida in imajo dokazane pozitivne učinke pri zdravljenju očesnih bolezni.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 10, 14.10.2019