Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

volcji clovek2 Svet24.si

Volčji človek: najlepša leta je preživel med ...

sanje Petisvet.si

Tako se bolezen najavi v sanjah!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

šaban šaulić Svet24.si

VIDEO: Tečejo solze: oglasila se je družina ...

albreht 1 Njena.si

Metka Albreht žari od zadovoljstva

lea sirk_presenecenje Njena.si

Lea Sirk: ne morem fuc***g verjeti

Dobro počutje

Zabuhle oči – kaj se skriva za njimi?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 23.06.2018 12:01:34

Zabuhle oči spadajo med estetsko neprijetne telesne odzive, ki pa jim pogosto ne znamo poiskati vzroka. Navadno ob njih ljudje pomislijo na alergijsko reakcijo ali jok, a so vzroki zanje lahko precej bolj banalni.

Delite na:
Zabuhle oči – kaj se skriva za njimi?
Thinkstock Photos

Če spadate med tiste, katerih oči prehitro razkrijejo kakršne koli čustvene ali telesne težave, boste še toliko raje prebrali spodnje vrstice. Naše oči so tiste, s katerimi najprej in najpogosteje vzpostavimo stik z ljudmi in okolico, zato so kakršne koli nepravilnosti v zvezi z njimi nadvse nadležne. Podočnjaki in zabuhle oči vsekakor spadajo med tiste lastnosti, ki jih nihče od nas rad ne pokaže, zlasti zato, ker navadno vzbujajo napačne ugotovitve – da nas bodisi muči seneni nahod ali da smo ravnokar jokali. Seveda to dvoje nikakor nista edina razloga za zabuhlost oči, kar bo najbolj potolažilo tiste, ki se z njimi pogosto spopadajo, ne znajo pa jim pripisati vzroka (in so verjetno siti odgovarjanja na vprašanja, ali je vse v redu z njimi).

Zakaj oči postanejo zabuhle?

Čeprav je vzrokov za zabuhle oči kar nekaj, je ne glede na njih ta vedno enak. Oči postanejo nabuhle zato, ker se v izredno tankem tkivu okrog njih nabere voda. Zaradi te akumulacije vode predeli okoli oči postanejo na videz otečeni in izbočeni. Tankost tkiva okrog oči je tudi razlog za to, da zabuhlost lažje opazimo in težje skrijemo. 

Alergije

Alergije so seveda najbolj očitni razlogi za zabuhlost oči. Tanko tkivo okrog njih je izredno občutljivo, in ko pride v stik z alergeni, kot so cvetni prah ali živalski delci, oteče. K zabuhlosti pripomorejo tudi alergeni, ki pripotujejo po nosu. Če je alergija vzrok za vaše zabuhle oči, jih bodo navadno spremljali tudi drugi simptomi, kot so srbeče oči in solzenje, v nekaterih primerih pa tudi suha in luščeča se koža okrog oči. Navadno si proti temu lahko pomagate z ustreznimi zdravili, ki jih v lekarnah lahko dobite brez recepta, vsekakor pa je najpametneje pri zdravniku preveriti, kateri so tisti alergeni, ki vam povzročajo težave z očmi.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, ki ga v pogovornem jeziku, zlasti izpeljano iz angleško govorečega sveta, poznamo pod imenom rožnate oči (»pink eye«). Spremljajo ga rdeče otečene oči, ki močno dražijo in srbijo, se močno solzijo in izločajo značilno lepljivo snov, ki tvori strjene »drobtine« v kotičkih očes zjutraj. Povzročajo ga lahko tako bakterije kot virusi, lahko pa tudi alergija. Konjunktivitis lahko spremlja tudi nekatere oblike prehladov ali respiratorna obolenja, navadno pa izzveni v približno desetih dneh, razen pri alergijskem konjunktivitisu, katerega prisotnost je pogojena s prisotnostjo alergijske reakcije.

oči oko zdravje_ThinkstockPhotos-498528056.jpg

Pretirana raba kontaktnih leč

Če ste uporabnik kontaktnih leč, večinoma poznate pravila glede njihove uporabe. Okulisti svetujejo dnevno uporabo največ osem ur, skrajna še dopustna meja je dvanajst ur, sami pa vemo, da leče navadno nosimo krepko več kot dvanajst ur na dan. Pogosto utegne biti to tudi razlog za to, da so naše oči zabuhle. Leča je namreč neke vrste ovira za kisik na poti do našega očesa. Preprečuje, da bi na mestu, kjer se leča dotika očesa, kisik prehajal v očesno zrklo, predolga prekinitev pretoka pa lahko pripelje do oteklosti roženice. Še slabše je, če leč pred spanjem ne odstranite.

Preslana hrana

Kadar uživate pretirano slano hrano, natrij v vašem telesu povzroči zadrževanje vode. Čeprav morda tega na telesu takoj ne opazite, pa je precej bolj opazno na predelu okrog oči, ki je, kot že rečeno, veliko bolj tanek in občutljiv. Podobna težava vas lahko doleti tudi, če uživate preveč hrane z ojačevalci okusov. Če je pretirano slana in predelana hrana del vaše vsakdanje prehrane, zna biti, da je to razlog za vaše zabuhle oči, kar pomeni, da bo težava z očmi izginila takoj, ko boste omejili vnos natrija v telo.

Preveč alkohola

Zabuhle oči so stranski učinek pitja alkohola predvsem zaradi tega, ker alkohol povzroča splošno zabuhlost telesa, kadar ga uživamo v prevelikih količinah. Vzrok za to je znižana raven protidiuretičnega hormona, ki jo povzroča alkohol. Poleg tega pa alkohol otežuje spanec (kljub nasprotnemu prepričanju), zaradi česar so naše oči videti še toliko bolj utrujene in zabuhle. 

oči oko zdravje_ThinkstockPhotos-943080858.jpg

Umetna sladila

Umetna sladila, kot so saharin in aspartam, mnoge raziskave povezujejo z zabuhlostjo telesa, zato ni nič nenavadnega, da povzročajo tudi zabuhlost oči. Reakcija, ki jo sprožijo v telesu, je enaka reakciji, ki jo sprožijo tujki, kot so virusi in bakterije, nanje pa se naše telo odzove z raznimi vnetnimi reakcijami, med katere spada tudi otekanje. Če se le da, se izognite živilom, ki vsebujejo velike količine umetnih sladil, zlasti aspartama (precej ga je v gaziranih pijačah), vnetne procese (in zabuhle oči) pa v tem primeru izničite z uživanjem živil, kot so jagodičevje, paradižnik in ingver.

Občutljivost za vonjave

Nekaj podobnega, kar v vaših očeh povzročijo alergeni, lahko povzročijo tudi molekule močnih dišav, če ste občutljivi ali alergični nanje. Nekateri ljudje so preprosto močno občutljivi za dišave, zato ob prisotnostih močnih parfumov, dišav za prostore, čistil in podobnih stvari, ki imajo močan vonj, dobijo zabuhle in solzne oči. V takšnih primerih se je seveda najbolje izogibati premočnim dišavam, kar pomeni, da uporabljajte čistila in izdelke, ki nimajo vonja, zase in za dom pa uporabljajte predvsem dišave na naravni osnovi.

Menstruacija

Tako kot v času pred menstruacijo zastajanje vode v vašem telesu povzroči zabuhlost, se to zgodi tudi z vašimi očmi. Če ste dovolj pozorni, boste morda opazili, da zabuhlost okrog oči navadno opazite predvsem v dneh pred menstruacijo in njene prve dni. Gre za posledico hormonskih sprememb, ki se medtem dogajajo v ženskem telesu – estrogen in progesteron povzročita zadrževanje tekočine v telesu.

Preberite tudi: Kako se znebiti bradavic? Kliknite TUKAJ!