Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Za preoblikovanje telesa k dermatologu ali v kozmetični salon?

Petra Arula, Bodi zdrava, 27.06.2018 15:01:45

Ponudbe preoblikovanja telesa je veliko, ponujajo jo najrazličnejši kozmetični saloni, centri dobrega počutja, pa tudi dermatološke ambulante.

Delite na:
Za preoblikovanje telesa k dermatologu ali v kozmetični salon?
Thinkstock Photo

Se pred skokom v kopalke soočate s podobo v ogledalu, ki ni po meri, kakršno si želite? Povečali ste število vaj ali se vpisali na kakšne usmerjene vadbe, zmanjšali število obiskov v slaščičarni, pici s prijatelji ste se odrekli. Menite, da bo treba narediti še kaj. Ponudbe preoblikovanja telesa je veliko, ponujajo jo najrazličnejši kozmetični saloni, centri dobrega počutja, pa tudi dermatološke ambulante.

So tretmaji vedno varni?

Po posegih za preoblikovanje telesa sem slišala že marsikaj: o opeklinah ali omrzlinah kože, črnicah, celo podplutbah, bolečih tretmajih in slabosti po njih, kot da bi pojedel pet hamburgerjev … Ko sem izvedela, da podobne tretmaje kot pri kozmetičarkah izvajajo tudi v dermatoloških ambulantah, sem najprej preverila cene in ugotovila, da se kaj bistveno ne razlikujejo od tistih v salonih. Od nekaterih so sicer dražji, od drugih, predvsem tistih v prestižnejših centrih dobrega počutja, pa celo cenejši. Zanimalo me je, v čem se razlikujejo, in vstopila v DC Derm, kjer z roko v roki sodelujeta dermatovenerologinja Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., in kozmetičarka Irena Pirc.

Kako se tretmajev lotijo v dermatološki ambulanti?

»Pred začetkom terapije je vedno potreben pregled pri dermatologu, saj za večino bolj usmerjenih terapij obstajajo nekatera stanja (bolezni, različne alergije, jemanje zdravil, lokalna prizadetost kože), zaradi katerih teh posegov ne smemo izvajati,« opozarja dermatologinja in dodaja: »Program individualno prilagodimo glede na starost in splošno zdravstveno stanje posameznika, tip kože in tonus kože, prisotnost celulita, razporeditev in debelino maščevja, prisotnost bolezenskih sprememb na koži. Pomembno je, da je koža zdrava, brez povrhnjih poškodb ali vnetnih sprememb. Pri oblikovanju programa upoštevamo tudi želje strank glede terapij, ki jim ustrezajo (na primer nekateri igel ne marajo, zato pri odstranjevanju celulita ne bomo izvajali mezoterapije).« Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., obenem dodaja, da v dermatoloških ambulantah pri oblikovanju telesa največkrat kombinirajo radiofrekventne posege, mezoterapijo, frakcioniran mikronidling in zamrzovanje maščobnih celic (kriolipoliza), saj je za dober končni učinek potrebna kombinacija postopkov, ki delujejo v globini kože, ter postopkov, ki kožo osvežujejo tudi od zunaj. »Tretmaje nadaljujemo z ročno limfno drenažo, masažo in kozmetično nego kože, kar vse izboljša rezultate, zato je sodelovanje dermatologa in kozmetičarke zelo pomembno,« dodaja dermatologinja, ki ne zapostavlja vloge kozmetičarke, ko gre za posege tudi v dermatoloških ambulantah.

Je pa res, da so prav zaradi profesionalnih aparatur – nekatere lahko uporabljajo le v ambulantah – posegi lahko zahtevnejši, a zato tudi učinkovitejši (število obiskov se zato zmanjša, s tem pa lahko tudi končni strošek), vsekakor pa – zaradi profesionalnega zdravniškega nadzora – varnejši.

p ThinkstockPhotos-520738078.jpg

Kako se tretmajev lotijo v kozmetičnem salonu?

Tudi v kozmetičnem salonu terapevtka, ki je po navadi kozmetičarka, lahko tudi medicinska sestra ali druga izučena oseba, najprej preveri stanje kože in druge bolezenske znake (po navadi boste pred posegom izpolnili vprašalnik in se pogovorili s svojim terapevtom), nato pa se skupaj, po priporočilih terapevtke, odločita za tretma ali mešanico teh. Tudi aparature v kozmetičnih salonih so vse boljše, vseeno pa se je dobro pozanimati o tem, koliko časa vam dodeljeni terapevt že izvaja terapije na tem aparatu in kakšno izobrazbo ima oziroma na kaj morate biti pozorni, če bi šlo kaj narobe. Povprašate lahko tudi, na kaj mora biti on pri izvajanju pozoren, na kaj mora posebej paziti, in če vidite, da mu znanje ali le samozavest šepata, raje premislite o tem, ali si res želite njegove obravnave vašega telesa.

Trenutno najsodobnejši in najbolj priljubljeni posegi

Pomembno vlogo pri oblikovanju telesa in izboljšanju tonusa kože imajo radiofrekventni posegi (na primer VelaShape). Terapijo občutimo kot globoko prodiranje toplote v obdelovano področje. Večina med terapijo ne občuti neugodja in se po njej počuti kot po telovadbi. S terapijami izboljšamo strukturo, tonus kože, zmanjšamo obseg na obdelovanem delu telesa, zmanjšamo celulit, zaradi izboljšane prekrvitve terapija spodbuja tudi lokalni metabolizem. Tretmaji se izvajajo na trebuhu, zadnjici, stegnih in rokah ter trajajo od 45 minut do ure in pol. Radiofrekventne metode, ki potekajo v ambulantah in jih izvaja ustrezno usposobljeno osebje, imajo certifikat FDA za medicinski aparat. V primerjavi z napravami, ki se uporabljajo v kozmetičnih salonih, imajo večje energije in prodirajo globlje v kožo, zato so rezultati terapije boljši, terapija je krajša, potrebnih je manj obiskov.

Mezoterapija je medicinski postopek, pri katerem dermatolog vbrizgava aktivne snovi v kožo z izjemno tankimi iglami. Izvajajo jo za odstranjevanje celulita. Pred postopkom predel običajno namažejo z anestetično kremo, da samo zbadanje kože ni tako boleče. Postopek vedno izvaja zdravnik. Na mestu vbrizgavanja so bolj ali manj vidne bunčice (odvisno od uporabljenih preparatov), ki po nekaj urah oziroma enem dnevu izginejo. Na mestu vboda so včasih lahko vidne drobne rdeče pike, včasih se na mestu vboda pojavi modrica, ki po enem tednu izgine.

Frakcioniran mikronidling je novejša minimalno invazivna oblika zdravljenja v estetski dermatologiji, s katero pomembno vplivajo na proizvodnjo novega kolagena. Nadomešča postopke z dermarolerjem, saj povzroča manjše poškodbe na koži. Kožo obnovijo, spodbudijo nastanek novega kolagena ter zmanjšajo izraženost strij in brazgotin. S frakcioniranim mikronidlingom povečajo absorpcijo vitaminov, antioksidantov in drugih aktivnih hranil in snovi v serumih, ki jih ob terapiji uporabljajo.

Kriolipoliza ali zamrzovanje maščobnih celic

Cooltech predstavlja inovativno tehnologijo na področju neinvazivnih postopkov za zmanjševanje maščobnih celic, tako da zamrzne maščobne celice. Ta postopek se imenuje kriolipoliza. Postopek sproži uničenje maščobnih celic, ki jih telo trajno odstrani čez 6–8 tednov. Koža in preostala maščoba se prilagodi zmanjšanemu volumnu. Postopek se lahko ponovi čez osem tednov. Postopek je individualen in se po zdravniškem priporočilu nadaljuje večkrat. Terapija je varna, potrebna pa je prava indikacija. Posvet z zdravnikom je potreben tako pred prvo terapijo kot tudi pri nadaljnjih terapijah.

Zakaj ob preoblikovanju telesa tudi posegi na koži?

»Z leti se zmanjša tonus kože, na nekaterih delih telesa se, odvisno od spola, pojavijo maščobne blazinice. Stanje običajno še poslabša nihanje telesne teže in nosečnost. Z redno telesno vadbo in primerno prehrano lahko vzdržujemo napetost mišic, kar nekoliko pripomore k temu, da je koža bolj napeta. Kljub redni vadbi tonusa kože ne moremo izboljšati, težko tudi izgubimo maščobne blazinice, ki se nabirajo na nekaterih delih telesa in so včasih genetsko pogojene,« razlaga dermatologinja Blanka Zagoričnik Opara, dr. med., ki doda, da z različnimi estetskimi metodami lahko povečamo tonus kože, zmanjšamo maščobo, odstranimo celulit in s tem oblikujemo postavo, kar najlažje dosežemo s kombinacijo različnih terapij.

Preberite tudi: Kaj lahko zdaj naredimo za svoje zdravje? Kliknite TUKAJ!