901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Za lepa vrat in dekolte

J. K., Zarja, 07.05.2018 14:01:33

Pogosto pri vsakodnevni negi obraza pozabljamo na vrat in dekolte. In prav ta dva najbolj kažeta našo resnično starost. Čas je, da jima posvetimo več pozornosti.

Delite na:
Za lepa vrat in dekolte
Revija Zarja

Osnovna nega

Prvo pravilo nege vratu in dekolteja je – nikoli na sonce brez UV-zaščite. Jutranji nanos negovalne kreme naj bo priložnost za hitro masažo. Izmenično si s konicami levih in desnih prstov ter z nekoliko močnejšim pritiskom vtiramo kremo v kožo na vratu ter dekolteju. Vtiramo v smeri od spodaj navzgor. Za nego tega občutljivega predela so najprimernejše kreme z dodanimi minerali in vitamini, saj pospešijo izločanje kolagena, ki dela podkožno tkivo čvrsto in prožno. Proti nastajanju podbradka lahko vsakodnevni masaži dodamo preprosto vajo: glasno nekajkrat izgovorimo črke x, o in u – to krepi podkožno tkivo.

l dekolte2.jpg

Za gladkejšo kožo dekolteja

Koža dekolteja ima komajda kaj podkožnega maščobnega tkiva, zato se povrhnjica hitro izsuši. Lep dekolte zagotovo zahteva veliko dodatne nege. Zelo učinkovita je šokkura: med tuširanjem si oplaknimo dekolte s hladnim curkom, potem s toplim in za zaključek spet z ledeno hladnim. S tem pospešimo prekrvitev in izločanje proteinov, ki bodo poskrbeli za čim boljše stanje podkožnega tkiva. Sicer pa za nego dekolteja uporabljamo kreme z visoko koncentracijo učinkovin. Enkrat tedensko si nanj nanesimo hranilno masko, lahko uporabimo kar tisto za obraz, čeznjo pa položimo alufolijo, se ovijemo v brisačo in pustimo učinkovati 20 minut. Ta čas uporabimo za vajo: zleknemo se v ležalnik, zvijemo roke za hrbet in jih močno iztegnemo nazaj. S to vajo krepimo mišice prsi, nadlahti in hrbta. Vajo lahko ponavljamo vsak dan, ne le med negovalno kuro.

Stop podbradku

Najbolj se znaki staranja kažejo prav na vratu, ki je hkrati zelo izpostavljen del telesa. Njegova tanka koža se rada hitro izsuši in povesi. Nekateri imajo podbradek vse življenje, večini pa začne povzročati težave po 40. Zanimivo, da večinoma prej kot v ogledalu to opazimo na fotografijah. Gre za optični učinek. In tudi pomoč je lahko optične narave – denimo primerno striženi lasje. Za optično prikrivanje podbradka ni toliko pomembna dolžina las, frizura je lahko kratka ali daljša, pomaga pa, če so konice zredčene in stanjšane. Tudi nekaj modnih zvijač je na voljo: dolge verižice z elegantnimi obeski pritegnejo pogled in ga odvrnejo od podbradka. In seveda je zmeraj na voljo puli ali lepa ruta. Poleg izdatne nege s posebnimi kremami za vrat lahko veliko dosežemo še z vajo za mišice. Sedemo za mizo z vzravnanim hrbtom. Čeljusti močno stisnemo, roko stisnemo v pest in se s komolcem naslonimo na mizo, na pest pa naslonimo brado in se močno upremo obnjo. Vse mišice naj bodo čim bolj napete. Ponovimo 20-krat. Vaje iz joge ali pilatesa, ki so namenjene mišicam hrbta, učvrstijo tudi podbradek ter vrat.

Preberite tudi: Prava meditacija lepo zdravi od glave do pet. Kliknite TUKAJ!