Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Za lažjo vrnitev na tekaške proge

Tea Dečman, Novice Svet24, 21.03.2019 12:01:29

Če se s prvimi sončnimi dnevi na tekaške steze vračate tudi vi, potem bo ta članek pravi za vas, saj smo vam pripravili nekaj praktičnih, učinkovitih nasvetov, s katerimi si boste zlahka povrnili staro formo.

Delite na:
Za lažjo vrnitev na tekaške proge
Ne glede na odločenost, zastavljen načrt treningov in cilje, ki jih imate pred seboj, se vam lahko zgodi, da vaše telo preprosto ne bo hotelo sodelovati z vami. Revija Zarja

Začeti je treba na začetku, saj tekaške kondicije ne boste pridobili čez noč, ampak počasi in postopoma, predvsem pa z ustrezno zastavljenim načrtom vadbe. Tega si sicer lahko sestavite sami, če le dovolj dobro poznate svoje telo in njegove sposobnosti. Lahko pa za pomoč prosite tudi za to usposobljene trenerje, ki vam lahko pomagajo z dodatnimi nasveti.

Začnite s krajšimi razdaljami

Progo teka postopoma podaljšujte. Po dolgi zimi nas večina v pomlad vstopi nekoliko slabše telesno pripravljenih. To je tudi vzrok, da pač ne boste mogli začeti trenirati tam, kjer ste končali, ampak boste morali stopiti nekaj korakov nazaj in tekaške razdalje prilagoditi svojemu trenutnemu fizičnemu stanju, sicer bi si lahko naredili več škode kot koristi. Če ste, na primer, čez zimo kolikor toliko redno tekli, se boste na daljše teke vrnili sorazmerno hitro. Če pozimi niste bili dovolj telesno dejavni, pa boste najprej morali pridobiti ustrezno kondicijo.

Vključite vaje za moč

Za tekače so vaje za moč izjemno pomembne, saj z njimi krepijo prav tiste dele oziroma mišice telesa, ki jih pri teku najbolj potrebujejo – to so mišice nog in zadnjice ter tudi trupa. Če so te ustrezno okrepljene, je tek lažji in boljši.

Vadba, fines.jpg
Za tekače so zelo pomembne vaje za moč, saj z njimi krepijo mišice nog in zadnjice, ki so pri teku najbolj obremenjene.
Profimedia

Uživajte tudi v drugih športih

Naj vaši treningi ne bodo vezani le na tek, ampak si namesto tega privoščite tudi kakšen drug šport. Vsak šport je namreč nekoliko drugačen, zahteva drugačne gibe, obremeni druge mišice in drugače vpliva na telo. Torej tako ne izboljšate le svoje splošne fizične pripravljenosti, temveč tudi okrepite različne mišice v telesu. Prav to pa vam bo v pomoč tudi pri teku, saj boste z okrepljenim telesom lažje in bolje tekli.

Začnite počasi

Po »zimskem spanju« boste verjetno morali začeti na začetku, kombinirati hojo in tek ter svoje telo krepiti tudi z drugimi športi in vajami za moč.

Vaje za moč

Odlične vaje so, na primer, hoja po stopnicah, dvigi na prste, izpadni koraki, stoja na eni nogi, ko drugo nogo odmikamo in primikamo.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 65, 20. 3. 2019.