kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Za dlan veliki malčki dobili monitor, ki jim lahko pomaga preživeti!

C. R., 11.01.2019 12:46:31

V Porodnišnici Ljubljana so dobili nov monitor za spremljanje življenjskih funkcij nedonošenčkov, ki je prilagojen najbolj nezrelim nedonošenčkom.

Delite na:
Za dlan veliki malčki dobili monitor, ki jim lahko pomaga preživeti!
V ljubljanski Porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot poldrugi kilogram. Jaka Koren

C&A Foundation je danes zagotovil »za dlan velikim malčkom« v Porodnišnici Ljubljana nov monitor za spremljanje življenjskih funkcij nedonošenčkov, ki je prilagojen najbolj nezrelim nedonošenčkom.

Monitor za spremljanje življenjskih funkcij nedonošenčkov sodi med najsodobnejše aparate za spremljanje življenjskih funkcij. S 15-inčnim zaslonom omogoča natančno sprotno spremljanje delovanja srca, dihanja, vrednosti krvnega pritiska in nasičenosti krvi s kisikom, preko shranjenih podatkov pa analizo trendov, ki nam pomagajo pri ocenjevanju poteka bolezni in uspešnosti zdravljenja. Prilagojen je najbolj nezrelim nedonošenčkom, tako z “majhnostjo" senzorjev kot s programi, ki pri ocenjevanju funkcij upoštevajo posebnosti fiziologije “za dlan velikih” nedonošenčkov, kar pogosto vključuje tudi prilagajanje na njihovo živahno premikanje. Obenem je skladen z monitorji, ki so že na oddelku, kar daje možnost centralnega nadzora, pa tudi povezave z drugimi aparati v zdravljenju nedonošenčkov (npr. z respiratorji). Vrednost doniranega monitorja je 15.000 evrov.

monitor 2 DSC_8126.jpg
Monitor za spremljanje življenjskih funkcij nedonošenčkov sodi med najsodobnejše aparate za spremljanje življenjskih funkcij.
Porodnišnica Ljubljana

»V ljubljanski Porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot poldrugi kilogram. Najmanjših, velikih komaj za dlan in ki so težki manj kot kilogram, pa je več kot 80; najmanjša deklica, sedaj že 3-letna Erin, je ob rojstvu tehtala samo 370 gramov. Ker je za oskrbo teh drobižkov pomembna odlična opremljenost oddelka z aparaturami in izobraženo ter izkušeno medicinsko osebje, v Sloveniji že več kot 30 let izvajamo »transport in utero« - kar pomeni, da se v Ljubljano premešča iz vseh slovenskih porodnišnic tiste nosečnice, ki jim grozi zelo prezgodnji porod. Na ta način je mesto rojstva za njih hkrati tudi najbolj varen kraj, kjer prebivajo prve tedne ali mesece po rojstvu. V zadnjih letih se vse bolj zavedamo, kako je za te ranljive nedonošenčke pomembna čim manj agresivna oskrba. Zagotavljanje sodobne opremljenosti je velik zalogaj za vsak zdravstveni sistem - in tudi v Sloveniji je z državnimi sredstvi ni mogoče zagotoviti. Denar, ki ga za našo opremo lahko nameni Univerzitetni klinični center, pogosto ne zadošča niti za nadomestitev starih, že odsluženih aparatov. Zato smo zelo hvaležni donatorjem, ki prepoznajo našo stisko in so pripravljeni pomagati, da imajo najmanjši slovenski novorojenčki varnejšo pot v življenje. V imenu osebja na oddelku se najlepše zahvaljujem C&A Foundation, da so prisluhnili našim željam ter tako omogočili novorojenčkom varnejšo prihodnost ter osebju lažje in bolj bolj enostavno delo,« je povedala dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote intenzivne nege in terapije novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Janja Lozar, področna vodja, C&A moda d. o .o. pa je dodala: »Odločitev za ponovno donacijo je padla že lansko leto, ko smo ganjeni, s solzami v očeh, odhajali iz oddelka nedonošenčkov. Z našo pomočjo, so vsi ti prezgodaj rojeni otroci, bili deležni primerne oskrbe in imeli večje možnosti za preživetje. Navdušila pa nas je tudi srčnost in predanost delu celotnega osebja