GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Za bolj sijoče lase

J. K., Zarja, 18.05.2018 12:01:01

Za lepe in zdrave lase je potrebno vse – od krtačenja do nege.

Delite na:
Za bolj sijoče lase
Revija Zarja

Pravilno krtačenje

Včasih je razlog, da lasje nimajo pravega leska, povezan z napačnim izborom krtače. Ta mora vsekakor biti narejena iz naravnih materialov, kajti sintetični naredijo lase naelektrene. Prav tako se zaradi plastične krtače bolj cepijo lasne konice. Glavni namen krtačenja je, da se maščoba z lasišča enakomerno porazdeli po vsej dolžini las, kar pa seveda nikakor ne pomeni, da so lasje po krtačenju mastni. Nasprotno. Naravna maščoba z lasišča je za lase naravna negovalna maska, hkrati pa lasem daje tudi sijaj. Za pravilno krtačenje nagnimo glavo naprej, lasje naj padejo čez glavo kot v slapu, krtačimo pa s potegi od tilnika proti vrhu glave ter čelu. Naredimo 10 potegov s krtačo, dvignemo glavo ter s potresanjem glave pomagamo lasem, da naravno padejo v smeri rasti.

Pomoč profesionalca

Včasih ne gre drugače, kot da zaupamo bolj izurjenim rokam. Če so lasje zaradi prepogostega umivanja s šamponiranjem izgubili svoj lesk, nam lahko pomaga strokovnjak. Pri frizerju se naročimo na zdravilno negovalno kuro, ki bo v najkrajšem času dosegla največji možen učinek. Običajno so profesionalni tretmaji sestavljeni iz mešanice aminokislin, rastlinskih proteinov in različnih olj. Po izpiranju se postopek konča z nanosom fluidnega sijaja. Za zelo poškodovane lase pa je priporočljiva dodatna zdravilna kura, ki jo frizer opravi temeljito – na pramen za pramenom las nanese zdravilne serume in nanoemulzijo. Pramene nato obdela še z likalnikom za lase, saj toplota zdravilnim snovem omogoča prodreti globlje v las, in tako dosežemo maksimalni izkoristek zdravilne kure. Seveda profesionalni tretmaji niso poceni, a učinki so običajno zelo zadovoljivi.

Tudi prehrana je pomembna

Zdravi lasje imajo razkošen sijoč videz, zdravje pa seveda ni nekaj zunanjega. Ne rečemo zaman, da prava lepota prihaja od znotraj. To velja tudi za lase. Če se prehranjujemo nekakovostno, se to kaj kmalu pozna tudi na naših laseh: postanejo slamasti, pusti, nimajo leska in konice se cepijo. Le uravnotežena prehrana zagotavlja naravno lepe lase. Priporočljiva je hrana, bogata z beljakovinami, vitamini, omega-3-maščobami, biotinom, cinkom in metioninom. Tudi dovolj spanja in sproščenost se kažeta na laseh, kajti le spočito telo, ki ni v stresu, se lahko nemoteno obnavlja ter črpa potrebno energijo.

l lasje cokolada.jpg

Zaščitimo lase pred vročino iz fena

Moderne frizure zahtevajo uporabo fenov, likalnikov, kodralnikov ipd. Ti pripomočki so narejeni tako, da lase naredijo košate, jih oblikujejo in celo podarjajo sijaj. A tudi dobrega je lahko preveč – preveč vročine lasem škoduje. Če imamo frizuro, ki zahteva pogosto uporabo fena ipd., je pametno, da si priskrbimo ionski fen ali pa poskusimo pričesko oblikovati s keramičnim likalnikom za lase. Na voljo pa so tudi preparati, ki lase zaščitijo pred previsoko temperaturo. Nanesemo jih po umivanju las, preden oblikujemo pričesko.

Intenzivna nega v domači kopalnici

Skrivnost sijočih las je pravzaprav zelo preprosta – bolj ko je gladka povrhnjica las, tem bolj se lasje svetijo. Svetlobni žarki se od gladke površine veliko lepše odbijajo, in to je tisto, kar daje lasem žametni sijaj. Vsa skrivnost je torej predvsem v – zdravih laseh. Prav zato je nega las tako pomembna. Poleg posebnih negovalnih pripomočkov so na voljo zelo kakovostni pripomočki za običajno nego las, ki nam omogočajo, da lahko z redno nego sami zelo dobro vzdržujemo in negujemo svoje lase. Sem spadajo predvsem šamponi in balzami. Šamponi za več sijaja vsebujejo dodatek rastlinskih olj, na primer kokosovega, avokadovega, arganovega, olivnega itn., in tanek film olja ostane na laseh tudi po spiranju. Ta čisto tanka fina lasna obloga iz kakovostnega olja lepo reflektira svetlobo in daje lasem sijaj. Tudi balzami za nego las vsebujejo dodatke, ki lase predvsem negujejo: na primer morske minerale in izvleček aloe vere. Takšni dodatki v balzamih poskrbijo za dovolj hranilne vlage, ki lase neguje globinsko. 

Preberite tudi: Praktični nasveti pri glutenski intoleranci. Kliknite TUKAJ!