mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Z meditacijo nad raka dojke

Marijana Mandić, Maja, 18.09.2018 12:01:12

Zahodna medicina se pogosto uči od vzhodne, kitajske tradicionalne medicine (v nadaljevanju KTM) in pri preprečevanju ter zdravljenju raka dojke ni nič drugače. Zagotovo veste, kako pomembno je redno samopregledovanje, a tudi preprosta, a učinkovita meditacija je odlična preventivna metoda pred to zahrbtno boleznijo. Spoznajmo jo!

Delite na:
Z meditacijo nad raka dojke
Sposobnost nadzorovanja čustev na zdrav način je zelo pomembna za preprečevanje raka. Dreamstime

Rak dojke se, podobno kot vse oblike raka, začne s stanjem, ki je v kitajski tradicionalni medicini znano kot energijski zastoj. V tej fazi lahko nastopijo občasne, toda redne težave, kot so na primer glavoboli, prebavne motnje, zaprtje, menstrualne težave, napenjanje, občutljivost dojk. Te simptome večkrat jemljemo za sestavni del življenja, dejansko pa so zgodnja opozorila o energijskem neravnovesju v ženskem telesu, ki lahko privede do resnejših zdravstvenih težav. Težava, pa čeprav majhna, je po nauku tradicionalne kitajske medicine znamenje energijskega zastoja nekje znotraj telesa. KTM energijske zastoje odpravlja med drugim z akupunkturo, zelišči, počitkom in vadbo qi gong.

Preberite tudi: Kaj nam kali spalnični mir. Kliknite TUKAJ!

Motnje v delovanju notranjih organov

Zanemarjen energijski zastoj lahko povzroči hujše motnje v delovanju notranjih organov. V povezavi z zdravstvenimi težavami in rakom dojk so to predvsem motnje v delovanju jeter, želodca in ledvic. Simptomi, ki nas na te motnje opozarjajo, pa so močni glavoboli in menstrualne težave, mozolji v zrelih letih in spreminjajoče se razpoloženje. Medicinski testi uradne medicine pogosto ne prikažejo ničesar, zdravnik KTM pa kaj hitro pokaže na izvorno težavo in začne žensko primerno zdraviti.

Notranji mraz

Notranji mraz ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi škodljivo. A v povezavi z jetrnimi, želodčnimi, prebavnimi ali ledvičnimi motnjami lahko privede do hujših težav dojk. Med simptome notranjega mraza KTM šteje menstrualne krče, mrzle roke ali noge ali neprestan občutek mraza v telesu. Notranji mraz pa lahko vstopa v telo na naslednje načine:

Izpostavljanje mrazu, zato se moramo v hladnejših dneh dovolj obleči.

Uživanje hladne hrane in pitje mrzle pijače, zaradi česar je treba ledene pijače in zelo mrzlo hrano izločiti z jedilnika.

Nepopolna ozdravitev navadnega prehlada ali gripe; po KTM je treba resnično vsak prehlad oziroma gripo odležati, dokler popolnoma ne okrevamo.

Čustveno neravnovesje

Nenaden čustveni stres (razočaranje, ločitev, smrt ljubljene osebe) ali globoko potlačena čustva, ki jih negujemo dlje časa, najprej privedejo do presežka energij v posameznih organih, ta pa povzroči večje težave v delovanju naših organov, kar se nato lahko materializira v tumorje in tudi raka. Prav tako bo po KTM neravnovesje oziroma presežek energije v enem organu lahko vplival na isti organ ali, po teoriji petih elementov, na sosednji organ. To pa se lahko nadaljuje v nedogled, če tega ne bomo prekinili s spremenjenim načinom življenja in ustreznimi ukrepi. KTM namreč pravi, da se lahko zgoščena energija, kakršna so čustva, spremeni v materijo, kot so tumorji in rak. Tako je sposobnost nadzorovanja čustev na zdrav način zelo pomembna za preprečevanje raka, prav tako pa se je dobro zavedati, v primeru, da so nam bolezen že potrdili, da ima naše telo vedno možnost in sposobnost samoozdravitve oziroma vsaj nadzor nad nadaljnjim potekom bolezni z vzpostavitvijo energijskega oziroma čustvenega ravnotežja.

Pri tem vam je lahko v pomoč meditacija šestih zdravilnih zvokov, ki jo lahko izvajate kar sami doma in vam jo predstavljamo v nadaljevanju.

Šest zdravilnih zvokov

To je preprosta in močna tehnika meditacije za spreminjanje negativnih čustev v pozitivna. Lahko jo izvajamo pred spanjem. Temelji na tem, da je vsak od naših temeljnih organov nosilec določenih čustev, tako negativnih kot pozitivnih. Z vajo skušamo iz organa odpraviti oziroma izdihniti negativna čustva, ki si jih v mislih predstavljamo s poljubno umazano, denimo sivo barvo, in vodijo v bolezen, denimo raka, namesto njih pa vdihniti zdravilna, pozitivna čustva, ki jih za vsak organ posebej simbolizira točno določena druga, lepa barva, predstavljena spodaj.

Pljuča in debelo čreva sta organa žalosti in depresije, po drugi strani pa poguma, pravičnosti in samozavesti, ki jih simbolizira bela barva. Zdravilni zvok za vdihavanje pozitivnih čustev pa je Sssssssss.

Ledvice in mehur sta organa strahu in nervoze, po drugi strani pa nežnosti in miru, ki ju simbolizira modra barva. Zdravilni zvok za vdihavanje pozitivnih čustev je Tchewwwwwwww (vedno nadaljujemo, kot bi pihal veter).
Jetra in žolč sta organa jeze, ljubosumnosti, zavisti in frustracije, na strani lepih čustev pa najdemo prijaznost in velikodušnost. Zdravilna barva je zelena, zvok pa Ššššššššššššš.

Srce in tanko črevo simbolizirata negativna čustva sovraštva, nestrpnosti in zaletavosti ter pozitivna ljubezni, veselja in zadovoljstva. Lepa barva toplih čustev je rdeča, zvok pa Haaaaaaa.

Vranica in želodec simbolizirata mračne skrbi in tesnobo, med pozitivnimi čustvi pa najdemo odprtost in zaupanje. Njuna barva je rumena, zvok pa Whuuuuuuu.

In če želimo okrepiti še trojni grelec, ki leži vzdolž leve in desne strani telesa, izvajamo, medtem ko z rokami krožimo vzdolž leve in desne strani telesa, zvok Heeeeee.

Kako izvajamo meditacijo?

1. Na organ položimo obe roki in občutimo negativno čustvo, kolikor je možno doživeto, predstavljamo si ga tudi z umazano barvo. Medtem normalno dihamo.

2. Naredimo telesni gib tako, da z rokama ponesemo negativno čustvo nad glavo, tam pa ga z zvokom, ki simbolizira določen organ, glasno izdihnemo, tako da zemlja absorbira vsa negativna čustva in jih hkrati spremeni v pozitivna.

3. Z rokama potujemo nazaj k organu in vdihnemo lepo barvo, ki predstavlja določen organ, in občutimo čim bolj pozitivna čustva.

4. V posamezni organ se nežno smejimo in čim bolj doživeto vzdržujemo občutenje pozitivnih čustev.

5. Ponovimo od enkrat do šestkrat za vsak organ posebej.

Dobro je vedeti

V 14. stoletju je znani kitajski zdravnik dr. Dan Qi Zhu zasnoval svojo teorijo o raku dojke, nanjo pa se še dandanes opirajo njegovi nasledniki: »Če žena nima dobrih odnosov s svojimi družinskimi člani ali drugimi ljudmi, se bodo kronična jeza, depresija, skrbi in nervoza kopičili v njenem telesu dan za dnem. Če se to stanje ne bo spremenilo, bo posledica tega motnja v delovanju vitalne vranične energije ali energije prebavnega sistema. Nastal bo tudi energijski zastoj v jetrih. To se bo manifestiralo v obliki manjše zatrdline v dojki, ki bo brez bolečine in srbenja. Čez mnogo let bo ta zatrdlina spremenila obliko in bo podobna neenakomerno oblikovani skali z mnogimi luknjami. Temu pravimo rak.«

KTM na osnovi tega zdravnikovega spoznanja pravi, da se lahko rak razvije kljub operaciji ali amputaciji dojke, če ženska še naprej neguje negativna čustva.